Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/29/2011: "In memoriam Jan Groen (1945-2011)"

Jan (40k image)
In memoriam Jan Groen (1945-2011)

Klik op meer.

Afgelopen zaterdag 23 juli, overleed plotseling Jan Groen. Hij is 65 jaar geworden.
Met het filmcollectief Dwarsfilm maakte Jan in de jaren tachtig de film In een tank kun je niet wonen, twee jaar krakersverzet. Daarnaast werkte hij mee aan de korte documantaire 30 april doe ik wat ik wil, over de kroning van Beatrix op 30 april 1980, en aan de film Een Vondelbrug te ver, geproduceerd door de gezamelijke Amsterdamse kraakgroepen.

Jan was de man en partner van Hanneke Willemse, redactielid van De As. Samen maakten zij in 1985 de film íNi peones, ni patrones!, over de gebeurtenissen in een Spaans dorp tijdens en na de burgeroorlog. Enkele jaren geleden brachten zij de film op dvd uit. In de jaren negentig werkten zij aan een film over anarchisme in Nederland, maar dat project is helaas nooit voltooid. Jan filmde o.a. op de Pinksterlanddagen in Appelscha.

Incidenteel werkte Jan mee aan De As. In het laatst verschenen nummer Reis langs het Spaanse anarchisme (De As 173/174) beschreef Hanneke hun gezamelijke tocht (gemaakt in hun nieuwe camper) langs plekken en gebeurtenissen op zoek naar het honderdjarig bestaan van de Spaanse anarchistische vakbond CNT. De tekst was van Hanneke, Jan maakte de foto's, maar hij figureert in het hele verhaal op de achtergrond.

Jan en Hanneke waren net terug van hun laatste reis door Spanje en waren van plan binnenkort opnieuw te vertrekken. Ook in een eerder nummer van De As deden Jan en Hanneke verslag van een reis door Spanje. Bij de samenstelling van Cinema Anarchistica (De As 159/160), over anarchisme en film, was Jan nauw betrokken. Een artikel van hun hand over Spaanse anarchistische filmmakers verscheen in een volgend nummer.

Naast filmer en fotograaf was Jan een fanatiek lezer, een groot liefhebber van Spanje en van Spaanse muziek en ge´nteresseerd in fotografie uit en over de Spaanse revolutie en burgeroorlog. Hij hield van het werk van fotografen als Robert Capa, Gerda Taro en Katy Horna, maar kocht ook ieder boek met foto's uit de Spaanse burgeroolog wat hij tegenkwam.
Hij was een joviale vent en met Jan was de humor nooit ver te zoeken. We zullen hem missen.

Martin Smit

2 Reacties


Gecondoleerd met het verlies van zo'n boeiende persoonlijkheid

Sterkte,troost en warmte voor zijn familie en dierbaren.

zei: Harry op 29/07/2011 om: 19:33u

Wie dacht ik eerst. En toen die heb ik ontmoet
in Leiden waar de film werd gedraaid in de niet meer bestaande Koppenhinksteeg vrijplaats
Eurodusnie heette dat denk ik. Aardige mensen merkte ik die filmmakers
volkomen in voor een praatje hoewel ze me niet kenden.

zei: nn op 24/08/2011 om: 19:23u


Powered by Greymatter