Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/26/2011: "BAM en MEER BESMETTE partners en projecten"

In het kader van de campagne BAM BESMET BEDRIJF, welke wordt gevoerd omdat BAM in Nederland de nieuwe uitzetbajes bouwt op Schiphol, brengt Werkgroep Stop Deportaties ook andere besmette bouwprojecten van BAM in kaart.

dirty-business-our-business2 (149k image)
Ontwerp van een bajes in België...

Afgelopen maand is gebleken dat BAM twee opdrachten heeft binnengehaald voor gevangenissen in België. Ook stuitte WSD tijdens het doen van onderzoek op een groot Nederlands architectenbureau dat zijn handen niet omdraait voor een bajes meer of minder. Zijn zij het die tekenen voor ´Justitieel Complex Schiphol'?

klik op meer

BAM gaat nieuwe bajesen bouwen in Beveren (312 mensen opsluiten) en Dendermonde (444 mensen opsluiten). Dit zijn, net als de nieuwe uitzetbajes op Schiphol, PPS contracten met een looptijd van 25 jaar (= onderhoud gebouwen, omgeving, facilitaire diensten zoals catering, wasserij, afval).

Bouwsom: 160 miljoen. De DBFM contracten zijn op 28 juni 2011 door de Ministers van Justitie en Financiën ondertekend in het stadhuis van Dendermonde.

Geldschieters: ABN AMRO Bank NV, Dexia Bank Belgium NV/SA, en KBC Bank NV.

De bouw van deze nieuwe bajesen zou in oktober 2011 moeten beginnen en klaar moeten zijn medio 2013, en wordt gedaan door deze Belgische werkmaatschappijen van BAM: Interbuild en Galère.

Medeplichtigen zijn in elk geval de architectenbureaus Stéphane Beel Architecten (bouwt ook het nieuwe justitiepaleis van Gent), M. & J-M. Jaspers - J. Eyers & Partners, en het Nederlandse bureau Archivolt Architecten.

Archivolt Architecten is een Nederlands architectenbureau, en blijkt in Nederland ruime ervaring te hebben met het ontwerp van bajesen. Tijdens de vorige campagne, gevoerd tegen de bouw van de nieuwe deportatiebajes op Rotterdam Airport, hebben we gezien dat het architectenbureau EGM (in het bijzonder hun architect Erik Fokkema die tijdens die campagne thuis werd bezocht) een grote jongen is in de 'markt' van de cellenbouw. Maar EGM is niets vergeleken bij Archivolt!

Voor Archivolt, dat de nieuwe bajesen gaat bouwen in Beveren en Dendermonde, tekent ook ditmaal ir. M.M. (Martin) van Dort de cellen, gangen en muren. Van Dort is eveneens één van de directieleden.

In Nederland heeft Archivolt de volgende bajesen gebouwd: Lelystad (nieuw cellengebouw, projectarchitect ir. Martin van Dort), Heerhugowaard (nieuwbouw, projectarchitect ir. Martin van Dort), Arnhem (renovatie, projectarchitect ir. Martin van Dort), Zutphen (nieuwbouw, projectarchitect ir. Frits Toben), Nieuwegein (nieuwbouw, projectarchitecten ir. Hans Putter, ir. Martin van Dort, en voor uitbreiding ir. Frits Toben), Ter Apel (nieuwbouw, projectarchitect ir. Martin van Dort), Zwolle (nieuwbouw, projectarchitect ir. Martin van Dort), en Roermond (nieuwbouw, projectarchitect ir. Martin van Dort).

Hier vind je een meer informatie over Archivolt architecten.

Al in een publicatie in 1998 in 'Box nieuws' ) werd met ongepaste trots vermeld:
“Putter, Toben en van Dort vormen met elkaar de grootste Nederlandse ontwerp- en kennis concentratie op het gebied van de gevangenisbouw in ons land”.

Putter zit er inmiddels niet meer bij, en F. (Frits) Toben is adviseur.

De campagne BAM BESMET BEDRIJF breidt zich intussen verder uit. Steeds meer mensen raken erbij betrokken en ondernemen actie. Hierdoor krijgt de campagne steeds meer bekendheid in de bouwwereld, maar ook daarbuiten, en dat is precies de bedoeling. BAM en alle andere bedrijven die betrokken zijn bij dit soort smerig werk kunnen niet langer ongestoord hun gang gaan en vol trots hun werk presenteren en meer opdrachten binnenhalen.

Werkgroep Stop Deportaties roept iedereen in zowel België als Nederland op de campagne verder uit te breiden en over te nemen. Wie gevangenissen ontwerpt en bouwt, zal aan hun vuile handen worden herinnerd!

Klik hier voor meer besmette bouwprojecten
Klik hier voor meer dirty business partners

2 Reacties


Het probleem blijft op deze planeet toch dat we de lijnen die financiële en machtsdragende elites in het verre en nabije verleden hebben getrokken, nog steeds als werkelijke grenzen tussen stukjes grond blijven zien.
Het is feitelijk een bezopen idee dat iemand die 100 meter verderop woont een totaal ander soort mens zou zijn dan jezelf, puur op basis van wat de koningen en graven van weleer in hun machtsdriften aan virtuele lijnen hebben getrokken ter markering van hun belangen.

De oude term "No borders, no nations" geldt nog steeds eigenlijk.
Althans, zo ervaar ik die werkelijkheid.

zei: Hans Langbroek op 29/07/2011 om: 12:24u

Wat is het belangrijkste voor BAM. Woningbouw. Denk het niet dat ligt vrijwel stil lijkt het.
Ik wooh in een woning die vorig jaar door de BAM is opgeleverd gebouwd met geld uit Brussel om ik citeer min of meer het platte land leefbaar te houden.
O.k. heb je een dak maar verder ook niks.

zei: nn op 24/08/2011 om: 19:28u


Powered by Greymatter