Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/05/2011: "DOLLE LIBERTAIRE ZOMER"

Utop (54k image)

Het communeleven waarover het hieronder gaat stamt uit het hippietijdperk. Er zit een verwijzing in naar iets ‘utopisch’. Het klinkt allemaal zover weg. Is er een geschiedenis om van te leren?

Klik op meer.


Het onlangs verschenen boek van de Franse woordvoerder en oprichter van een van de communes uit de beginjaren zeventig van de vorige eeuw, Christian Dupont, draagt als titel ‘Osons l’utopie! Le fol été des communautés’. Want men waagde zich best aan een experiment, leven in een commune, die ‘dolle’ zomer. Het zou heel goed kunnen dat dit een van de communes is, waar ik indertijd een moment was. Er komt namelijk ook (even) een ‘motard’, een motorrijder bij hen langs, zo beschrijft hij.

Bovendien schreef ik een brochure die de titel draagt ‘Anarchie & Kommune’ (Rotterdam, 1968, nr. 4). Ik gaf die uit via het door mij, eind jaren zestig, opgerichte uitgeverijtje ‘Subterranean Press’. Het betreft een tekst die achtergronden schetst van het leven in verschillende soorten ‘communes’ (sommige ervan bezocht ik), in diverse Europese landen. Ik bespreek ook summierlijk de ‘ideologische’ keuzes en wijs op de beweging die zich ‘C-Power international’ noemt (C van ‘communication’). Dit alles bestaat niet meer. Toen ik het boek van Dupont in handen kreeg, moest ik aan die brochure denken…

Het boek van Dupont beschrijft die ene ‘dolle’ zomer waarin de commune bestond en die hij met een aantal anderen opzette. Het is een verhaal met de teneur van ‘opkomst en ondergang’. De deelnemers worden door hem gekarakteriseerd, hun onderlinge discussie over allerlei onderwerpen worden weergegeven en hij besteedt aandacht aan een aantal ‘faalmomenten’. Het blijkt namelijk niet zo makkelijk libertair te zijn en samen te leven.

Diepgang moet men niet van deze tekst verwachten. Soms verbaas je je over de naïviteit die je tegenkomt. In de marge noteerde ik ergens in het boek: de meeste deelnemers zijn zo goed geschoold, dat zij de basale dingen van het leven zijn kwijt geraakt. Dat was bij de discussie dat het ook winter zou worden (in een utopie blijft het misschien altijd zomer?) en dat je dus op tijd voor een kachel en hout moet zorgen…

Aan het einde van zijn boek gaat Dupont kort in op wat er van de deelnemers nadien is geworden (voor zover hij dat heeft weten te achterhalen). In een korte evaluatie maakt hij de balans op. Zo plaatst hij de opkomst van het communeleven tussen een aantal andere vormen van politiek activisme. Tevens wijst hij op enkele geslaagde communautaire vormen van leven en werken, zoals de beweging ‘Longo maï’ (zie daarover hun site: http://prolongomai.jimdo.com/over-longo-mai/ ).

In dat kader wil ik zelf nog wijzen op de hedendaagse libertaire coöperatiebeweging in de USA, waarover een aanzienlijke hoeveelheid informatie is te vinden in het Italiaanse anarchistische maandblad ‘Rivista A’ (nr. 362) (in het Engels vertaald; zie de site: http://anarca-bolo.ch/a-rivista/362/dossier_Coop_en.htm ).

De tekst van Dupont lijkt me met de losse pols geschreven. Je moet er allemaal niet zo zwaar aan tillen, straalt het uit, maar je moet het allemaal wel weten en durven…

DUPONT, Christian, Osons l’utopie! Le fol été des communautés, uitgegeven door Les Éditions libertaires, St-Georges-d’Oléron, 2011, 255 blz., prijs 15 euro.

4 Reacties


CAMPING tendance intersyndicale

Aan het Anarchismebulletin nr. 37 van Bas Moreel ontleen ik, om in de sfeer van het communeleven te komen, zijn kampeersuggestie:

F-SAINT-ROME-DE-TARN – 8-18 JULY – CAMPING
Organiser: Émancipation, revolutionary syndicalist teachers organisation
Venue: Camping de la base nautique, 12490 Saint-Rome-de-Tarn (Dep Aveyron, South France)
Programme: discussions, meals taken together, bookshop, walking, swimming...
Tel. 06 19 14 53 54. From abroad + 33 6 19 14 53 54.

Voor meer informatie en het programma, zie de site van ‘Emancipation’:
http://www.emancipation.fr/spip.php?article617

Zie voor het integraal opgenomen ‘Anarchismebulletin’ van Bas Moreel de site van De AS:
http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/07/01/anarchism-bulletin-no-37-–-june-2011/

zei: Thom op 05/07/2011 om: 10:24u

AANVULLING

In mijn bespreking van het boek over de commune (zie hierboven), maak ik melding van een artikel over de libertaire coöperatiebeweging in de USA, verschenen in ‘Rivista A’ nr. 362. Inmiddels is ook ‘Rivista A’ nr. 363 in het Engels vertaald. Daarin is het tweede deel van het artikel over de Amerikaanse coöperatiebeweging opgenomen; zie:

http://anarca-bolo.ch/a-rivista/363/dossier_Coop2_en.htm

zei: Thom op 05/07/2011 om: 18:15u

MEER

Op de site van De AS besprak ik het zelfde boek. Daar voegde ik enkele verwijzingen toe naar andere literatuur, waaronder twee oudere Nederlandse titels; zie:

http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/07/11/libertaire-vormen-van-samenwerking-commune-en-cooperatie/

zei: Thom op 11/07/2011 om: 16:22u

Uit dat leven in een vorm van sociaal-individualisme, in een commune vormgegeven naar de basiseigenschappen van het opgeklommen dier "mens", lijkt mij een samenleving te kunnen ontstaan die een "op maat gesneden oplossing" is voor mensen.
De benodigde waarden en de hieruit volgende normen bestaan al in onze samenleving, sluiten aan bij een samenleving die vormgegeven wordt in een commune op sociaal-individualistische basis.

Zoiets lijkt mij een geweldig experiment om te kunnen gadeslaan en onderzoeken. Idealen omgezet in de dagelijkse praktijk, met een goede vertaalsessie voor die omzetting naar inderdaad sommige basale zaken, lijkt me schitterend als leefvorm.

zei: Hans Langbroek op 23/07/2011 om: 09:53u


Powered by Greymatter