Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/30/2011: "Anarchisten op tv (2 x)"

bakuningreece (170k image)
Een van de effecten van het Griekse drama, is dat de Nederlandse huiskamer weer af en toe opgeschrikt wordt door het fenomeen 'anarchisten'. Helaas is het weer in de gebruikelijke combi van rellen en bivakmutsen, maar geef het toe: daar zijn anarchisten ook wel goed in. Afgelopen dinsdag in het nos-journaal, was het weer raak en werd het aloude beeld van 'klein groepje relschoppers terwijl de rest geweldloos wil zijn' weer van stal gehaald. Daarna heeft de verslaggever het over 'de anarchisten'. Maar vervolgens wordt het interessanter.

Er wordt gesteld dat de meerderheid van de Griekse burgers de acties van 'de anarchisten' goedkeurt. Twee van die burgers komen ook in beeld, en bevestigen dat: Zie uitzending vanaf 6.40 hier

De strijd in Griekenland is uiteraard nog lang niet voorbij. Op globalinfo.nl proberen we actuele achtergrondinformatie daarover te bieden

Een tweede keer dat een anarchist positief op tv kwam. geschiedde afgelopen zondag in het programma 'Boeken'.

Een van de twee schrijvers die aan de beurt kwamen, was Arjen Mulder. Zijn boek gaat over 'de anarchist Franz Jung' zoals het in de inleiding voorgesteld wordt. Mulder, vroeger actief in de kraakbeweging en een van de leden van Bilwet, gaat uitgebreid in op de persoon Franz Jung. Dat was een Duitse schrijver en revolutionair (en econoom) wiens autobiografie Der Weg nach Unten een hit was onder activisten in de jaren '80. Jung heeft een leven geleid dat dermate veelzijdig is, dat er geen biografie van te maken viel en daarom werd het een soort roman naar zijn leven. Jung was aanvankelijk lid van de Duitse Communistische Partij en richt vervolgens nog linksere partijen op, kaapt een schip om met Lenin te gaan praten en geeft werk van Brecht uit. Maar uiteindelijk is hij volgens Mulder vooral anarchist omdat hij stelselmatig weigert om tot woordvoerder of leider van enige beweging gepromoveerd te worden. Hij vond alleen aanvaardbaar als mensen gelijkwaardig konden samenwerken, en anders liet hij de boel liever opheffen of mislukken.

Je kunt de uitzending hier zien
Mulder's boek is getiteld De Derde Jongen (arbeiderspers)

3 Reacties


Vandaag geeft Libcom een van minuut tot minuut lopend verslag van de Syntagmaplein opstand van gisteren, tijdens de aanvaarding van het bezuinigingsplan. Hierin wordt aangegeven dat de strijd tegen de politie massaal is en niet alleen van de anarchistenblokken komt. De gehele Atheense bevolking is in opstand tegen de politie, die preventief traangas eb wellicht verboden materiaal uit de Eerste Wereldoorlog heeft gebruikt. Er zijn traangasbommen in metrostations gegooid en ook daar is op het publiek ingeknuppeld.
Het is dus niet alleen het anarchisme, maar ook de anarchie die opkomt.
Meer in
http://libcom.org/news/greece-2nd-day-general-strike-296-unprecedented-police-brutality-syntagma-square-30062011

zei: jan bervoets op 01/07/2011 om: 12:54u

Anarchisme Bulletin nr. 37

Bas Moreel heeft nummer 37 van zijn Anarchisme Bulletin verspreid. Zie de integrale versie op De As:

http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/07/01/anarchism-bulletin-no-37-–-june-2011/

zei: Thom op 01/07/2011 om: 20:30u

Wat is de rol van hedendaagse Anarchisten ?
Commentaar leveren vooral. Iets anders kan ik er niet van maken.
Nuttig en zinnig commentaar vaak zeg ik als Anarchist. Commentaar in de vorm van publikaties die niet al te veel worden gelezen.
Of door een lezing of iets dergelijks. Hedendaags ? Dat is de situatie al veel te lang.
Hoe wanhopig moet je zijn als burgerlijke om mee te gaan " huilen " met Anarchisten ? Dat een ge-interviewde iets zegt in het voordeel van
in het zwart geklede
vaak jonge relschoppers zegt niet zo veel denk ik
behalve dan dat er paniek is. Persoonlijk zie ik veel toekomst voor escapisme nieuwe drugs amusement en dergelijke. het gaat uiteindelijk om De Zijnsvraag. Daar zijn alleen maar negatieve antwoorden als er al antwoorden zijn. dan ligt willen vluchten voor de hand. Beluister nog eens een leuk pop muziekje; even weg voor een moment.

zei: De rol van hedendaagse Anarchisten. op 04/07/2011 om: 15:20u


Powered by Greymatter