Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/10/2011: "Pinksterlanddagen 2011 van start gegaan"

In het Friese Appelscha zijn de jaarlijkse Pinksterlanddagen van start gegaan. Bijna 200 bezoekers hebben zich inmiddels op het kampeerterrein Tot Vrijheidsbezinning verzameld.

Overzicht_PL_2011_small (29k image)

De hele dag is er gestaag gewerkt aan de opbouw van het anarchistische festival. Tientallen mensen droegen daaraan hun steentje bij.
Klik op meer.

De afgelopen weken hebben een aantal mensen tevens gewerkt aan het onderhoud van het anarchistisch terrein. Zo is het plafond in de grote zaal weer gerepareerd en in de oude glorie hersteld.

Opvallender is het werk dat is verricht an de zijkant van het grote gebouw. Het houtwerk aan de bovenkant is geheel vernieuwd, waardoor de uitstraling van het gebouw heel anders is geworden. De aloude aankleding op het houtwerk met het gebroken geweer en de aanduiding '1969' is helaas gesneuveld maar er zijn concrete plannen om op korte termijn een nieuwe maquette te vervaardigen met daarop het bouwjaar van het pand en een gebroken geweer als symbool voor het antimilitarisme.
Zijkant_gebouw (36k image)

Ook de speelplaats voor de knderen heeft een complete renovatie ondergaan. Het oude speelblok is verwijderd om plaats te maken voor een groter speel- en klimplek.
Vernieuwde_speelplaats_klein (25k image)

De PL ging van start om 18.00 met een ingelast programmaonderdeel met oud-totaalweigeraar Stephan Kraan die terugblikte op zijn gevangenschap van precies 30 jaar geleden. In zijn oude gevangenis in Leeuwarden, de Blokhuispoort, wordt hierover momenteel een tentoonstelling gehouden. Daarbij werd de documentaire van omroep Fryslan vertoond waarin naast Kraan ook oud-totaalweigeraars Willem Bosma en Willem de Haan terugblikken op hun gevangenschap als principiële dienstweigeraars.

Daarvoor afgaand werd een andere documentaire vertoond, De Nieuwe Hleden, uit 1982 waarin naast Stephan ook andere activisten aan het woord komen die zich inzetten voor een betere wereld.

De officiele start van de Pinksterlanddagen is morgen op zaterdag 11 juni om 10.00 uur. Dit jaar staan er opnieuw bijna 30 bijeenkomsten op het programma. Voorts is er een cultuurprogramma, een kinderprogramma en een filmavond.

2 Reacties


Een mooi en interessant Pinksterweekend toegewenst, mede als oud-dienstweigeraar (nu alweer 40 jaar geleden) !

zei: Thom op 10/06/2011 om: 21:52u

Herstel
Je kan zien dat ik oud word. Het is geen veertig jaar geleden, maar een halve eeuw…

zei: Thom op 13/06/2011 om: 09:57u


Powered by Greymatter