Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/20/2011: "Spaanse revolutie, 2011?"


De "nieuwe, sociale media".
In verband met de omwentelingen in Tunesië en Egypte heb ik eerlijk gezegd niet geloofd in het mobiliserend effect ervan. Ja, via Twitter waren de ontwikkeligen te volgen en AlJazeera zond het Tahrirplein live uit op mijn laptop. (Het Parelplein in Manama, Bahrein, lieten ze achterwege, tenslotte wordt het station betaald door de koninklijke familie van Qatar).
Maar Spanje? Revolutie via facebook, twitter, youtube?
Waarom ook niet?
Klik op meer

vrijdagpds (70k image)
Vrijdagochtend, 20 mei 2011, Puerta del Sol, Madrid

#spanishrevolution

Plotseling was er de massamobilisatie van zondag 15 mei. En ondanks soms gewelddadig politieoptreden bleef en blijft(?) de menigte terugkomen op de pleinen.
Er wordt gekampeerd in het midden van Madrid. In Granada. Op de Plaça de Catalunya in Barcelona.
De centrale leuze is: echte democratie, nu. Wij zijn geen koopwaar voor bankiers en politici.

Een opstand is altijd gewettigd, en zeker verklaarbaar in een land waar twintig procent van de beroepsbevolking werkloos is en maar liefst veertig procent van de "opleidingverlatenden".

De Spaanse CGT, het enige anarchistische vakverbond dat er op wereldschaal toe doet, heeft zich achter de acties gesteld. De voortzetting van de communisten ook. Verder zit er zo te zien geen klassiek, historisch gefundeerd politiek idee achter.
Het gaat zo ver dat op de Dam in Amsterdam Spaanse sympathisanten een liedje zingen waarin meernmalen "Olé"voorkomt, iets wat mij als belast met kennis van de geschiedenis buitengewoon stoort.

Waar komt het vandaan?

Belangrijker is: waar gaat het heen?
De overheden hebben demonstraties verboden, het is zondag tijd voor gemeenteraadsverkiezingen in Spanje. De verzamelde menigten op de pleinen laten weten niet te wijken voor een verbod.

We zullen zien.

democracia_real_ya-1e9e5 (35k image)

3 Reacties


Een poging tot wat achtergrondinfo (en steeds langer wordende reeks links eronder): http://www.globalinfo.nl/Nieuws/revolutie-in-spanje.html

zei: keest op 20/05/2011 om: 13:11u

De spaanse CNT - een belangrijke Spaanse vakbond die er in de geschiedenis van het anarchisme toe doet - heeft zich overal in Spanje tussen de bezetters van de pleinen begeven en pamfletten verspreid. Hieruit blijkt dat ze deelnemen aan de actie en de massa's oproepen zich aan te sluiten bij de anarchie en voorstellen doen om met de acties door te gaan. Zo komt men tot een gezamenlijke organisatie tot de opbouw van een samenleving die de staat vervangt. De oproep van de CNT staat op de site van de ASB. Die stelt zich niet "achter" iets, maar integreert de eigen actie in consensus met de massa's en wij mogen erop hopen dat de boodschap blijft hangen.
Intussen is er gerapporteerd dat de bezetters van de pleinen algemene vergaderingen houden waarin men gezamenlijk tot perspectieven probeert te komen voor de vervanging van de schijndemocratie waartegen men protesteert. De CNT ern anderen proberen met pamfletten de bezetters in de richting van een maatschappij zonder staat te begeleiden. Zie ook: http://www.ainfos.ca/ainfos22423.html

zei: jan bervoets op 23/05/2011 om: 19:46u

De Spaanse CNT is onbelangrijk genoeg om net te doen alsof het genootschap niet verrast is door deze massamobilisatie: de club is simpelweg irrelevant voor de arbeidersbeweging.
Met zo'n historie misschien treurig, maar tenslotte is het ook niet meer dan alleen de naam die vastkleeft aan een sekte die na 1976 weinig anders heeft gedaan dan zijn sektarisme koesteren.

zei: Cornelis Prul op 24/05/2011 om: 09:43u


Powered by Greymatter