Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/09/2011: "NIEUWE VORMEN VAN FASCISME ?"

rubon363 (57k image)

De verrechtsing in Europa zet door. Zo lijkt het althans. Natuurlijk vraagt dit om bestrijding. Maar welke methodes zijn daarbij het effectiefst? Om op die vraag antwoord te geven, zal men onder meer analyses moeten maken van de grondslagen van die verrechtsing. Velen houden zich daarmee bezig. De nieuwste uitgave van het Franse tijdschrift VACARME, een tijdschrift tussen kunst en politiek, geleerd en activist, zoals het zich noemt, heeft een groot deel gewijd aan de vraag of we met nieuwe vormen van fascisme van doen hebben? Komt daar ook het antwoord op?

Klik op meer.


In enkele reacties op het item ‘Dan zet je ze toch NIET uit’ (enkele weken geleden door Janneke geplaatst op deze site ; zie: http://www.devrije.nl/archives/00003120.html ) wordt al naar dit nummer van Vacarme gewezen. Inmiddels heb ik het gelezen. Het antwoord op de hierboven gestelde vraag kan ik meteen weggeven: het beschrijft geen nieuwe vormen. Wat doet het dan wel?

De aanleiding om dit nummer te maken is het uitgeoefende Franse overheidsgeweld ten opzichte van vreemdelingen, zoals het oppakken en uitzetten van Roma’s. Dit soort zaken heeft er toe geleid dat de redactie zich afvroeg: leven we opnieuw in de jaren dertig? Steekt het fascisme weer de kop op? Moeten we een nieuw ‘Vichy’ vrezen met 2012, de presidentsverkiezingen, in het zicht?

Vervolgens vroeg men zich af of dit alles niet zo zwaar is aangezet dat de kritiek het risico loopt zich te diskwalificeren of niet effectief zou blijken te zijn wanneer steeds weer alles tot één persoon wordt herleid (reducio ad Hitlerum, ad Mussolinum of ad Petainum)? Als het dan al geen nieuw fascisme is, dan op zijn minst zijn er wel vormveranderingen aan de orde en verspreid het autoritarisme zich als een virus. ‘Autoritaire macht op herhaling’ wordt het ook in dit nummer genoemd (met een verwijzing naar de politieke situatie in Hongarije).

Dat is men gaan uitwerken door bepaalde in het oog lopende elementen te analyseren (vormveranderingen: van rechtsstaat tot staat van de ergste soort), door situaties in bepaalde Europese landen te beschrijven (Hongarije, Italië), door het denken en handelen van bepaalde personen te doorgronden (Geert Wilders, Berlusconi). Geopend wordt met de beschrijving van de uitvinding van de ‘vlottende’ zondebok. Uitgangspunt van deze beschouwing is, dat het tegenwoordig kennelijk voldoende is om duidelijk te maken dat men het antisemitisme verwerpt om daarna gemachtigd te zijn een legitiem racisme tegen andere minderheden dan joden te bedrijven…

Vacarme besteedt ongeveer de helft van zijn omvang aan het thema. Ingegaan wordt op het neo-liberalisme en hoe dit alles verzengend is wat islamofobie aangaat in combinatie met verschijnselen als ‘autoritarisme op herhaling’, de ‘asymmetrie van de macht’, de termenzwendel van Geert Wilders in wat ‘negatieve identiteit’ wordt genoemd, de vlerkerige zwendelaar Berlusconi die de rijken nog rijker laat worden…

Verder treft men in dit nummer aan een uitgebreid interview met de Amerikaanse feministe Nancy Frazer. Het geheel wordt aangevuld met zaken die kunst en cultuur aangaan maar die niet aan mij besteed zijn.

VACARME, nummer 55, voorjaar 2011, 94 fraai vormgegeven pagina’s, prijs 10 euro (zie verder de site van het tijdschrift: http://www.vacarme.org/ ).

2 Reacties


Mededeling
Op de site van De AS ga ik dieper in op wat dit nummer van Vacarme te bieden heeft onder de titel ‘Autoritarisme op Herhaling en Zwendel als neo-liberale Cultuuruiting’; zie:

http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/05/09/autoritarisme-op-herhaling-en-zwendel-als-neo-liberale-cultuuruiting/

zei: Thom op 09/05/2011 om: 15:48u

ik hoop erg dat er meer aandacht komt voor het falen van radicaal links dat hoog uit commentator in de marge is. radicaal links dat is en erg breed begrip. je weet zelf wel voorbeelden.
zelf denk ik dat de intense kou fig. gesproken die uit gaat van ' red je zelf maar lukt dat niet crepeer maar ' ook mensen die het
materieel goed hebben doet verlangen naar solidariteit. ook onder het motto je weet maar nooit morgen kan ik ganz unten zijn. er wordt wel meer aan pr gedaan sinds een tijdje door georganiseerde krakers mn. doo opsommingen te geven van al die mooie vrij plaatsen - paradiso en de melkweg ook begonnen als kraak bijv. - maar het tijdstip
daar voor roept bij mij twijfeld op aangezien ny ernstig inhet defensie.
ik spreek trouwens uit ervaring wbt. die kou. meest recente vb. ik heb mijn arm op meerdere plaatsen gebroken en hand abdere arm nauwelijks bruikbaar. huisarts ziekenhuis ambulance medewerker zeggen neem maar een taxi. geen geld.of vraag je buren . buren hebben f-ck you als houding....
een berichtje van mij uit een dorp met ov op half uur lopen en tot 21;00 savonds om het uur...

zei: nn op 13/05/2011 om: 19:53u


Powered by Greymatter