Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/25/2011: "Avonden over de Chinese stakingsgolf van 2010"

De Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) en Doorbraak organiseren een tweetal presentaties over de Chinese stakingsgolf van medio 2010, getiteld “Het risico van verspreiding”.
Hondastaking2 (19k image)
Staking bij Honda in China

Naast de achtergronden en het verloop van de stakingen zal ook uitgebreid ingegaan worden op de betekenis voor de linkse strijd hier en elders in de wereld. De presentatie omvat ook filmbeelden en dia’s.
Klik op meer.


De bijeenkomsten vinden plaats op:

- Vrijdag 1 april om 20:00 uur in De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen.

- Zaterdag 2 april om 20:00 uur in de Anarchistische Bibliotheek, Eerste Schinkelstraat 14-16, Amsterdam (In Amsterdam is er vanaf 19:00 uur soep en een broodje).

Toegang gratis.

Medio 2010 rolde er een stakingsgolf door de Chinese fabrieken, de meest wijdverbreide en militante uiting van China’s binnenlandse arbeidsmigranten tot nu toe. Hun strijd schokte het Chinese regime en leidde tot een wereldwijd debat over het einde van het lage lonen-model. Op dat model is China’s groei
tot “fabriek van de wereld” gebaseerd, een fabriek die Europa en andere regio’s van goedkope consumentenproducten voorziet.

De presentatie zal gaan over de sociale situaties die de militante ontwikkelingen veroorzaken, over de situatie en strijd van arbeidsmigranten die werken in de bouw, de fabrieken, het huishouden en de seksindustrie. Daarna bekijken we de stakingsgolf en zijn gevolgen, en bespreken we de totstandkoming van de nieuwe arbeidersklassebeweging in China.

De discussie zal zich ook richten op de nieuwe manieren hoe bewegingen van elkaar leren, informatie uitwisselen en elkaar steunen. Manieren die horen bij de huidige fase van de crisis en het toenemende aantal sociale strijden in diverse delen van de wereld.

Voor meer info zie: doorbraak


Powered by Greymatter