Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/25/2011: "Een verzwegen demonstratie in Portugal"

De opstanden in Tunesië, Egypte, Jemen, Libië, Bahrein en andere landen in het Midden-Oosten hebben ook plotseling tot inspiratie in Portugal geleid. Een kleine groep jongeren riep namens de Woedende Generatie (a Geracaò a Rasca) via Faceboek op tot een massademonstratie tegen de crisis en de armoede, en hoopte dat op 13 maart een massa van een miljoen de Avenida da Liberdade zou vullen.En geloof het of niet: inderdaad blokkeerden er op die 12e maart meer dan 300.000 mensen – het getal komt van de politie, er zijn ook schattingen van 500.000 - de grote boulevard naar het Rossio.

Klik op meer.

Er nam geen enkele politieke partij aan deel, de communistische PCP doet nog steeds zijn best salonfähig te worden en ooit het regeringspluche te bereiken en heeft geen contact met de jongeren. De massa’s zijn dus tegen alle politieke partijen.

De leuzen die men op diverse filmpjes van You Tube kan zien zijn duidelijk: afwijzing van alle politieke partijen, oproep tot eenheid. “Ze vreten alles op en laten niets meer over!”, “Ik heb op ze gestemd! Nu zou ik ze willen vermoorden!”, “Ik zal mijn belasting niet betalen”, “De strijd is op de straat!”, “Wie bang is, blijft thuis”, en “de gehoorzaamheid van het volk maakt de tirannen alleen maar meer hongerig” (een citaat van Agostinho da Silva).

Tegelijkertijd was ook in Oporto de Batalha volgestroomd met op oog tienduizenden mensen. In Viseo werd een uitzending van premier Socrates in debat met de PS onderbroken.

Als de Europese Bank gaat ingrijpen kan men in Portugal nieuwe opstanden verwachten. We kunnen dus op een spontaan vervolg rekenen.

2 Reacties


Ik moet iets corrigeren: "a Geracaò a Rasca" betekent niet - zoals de Engelsen in Libcom hadden vertaald "de woedende generatie", maar "de generatie in nood".
big grin

zei: jan bervoets op 25/03/2011 om: 10:19u

Hier iig. niet verzwegen: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/portugal-protest-van-de-precaire-generatie.html

En in het Engels: http://www.opendemocracy.net/susana-moreira-marques/portugal-no-country-for-young-men

zei: keest op 27/03/2011 om: 22:42u


Powered by Greymatter