Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/24/2011: "Tentoonstelling ‘Dienstweigeraar achter Tralies’ in Leeuwarden"

Op zaterdag 26 maart wordt in de voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden de tentoonstelling ‘Dienstweigeraar achter Tralies’ geopend.
dienstweigeraarachtertralies[1] (66k image)

De tentoonstelling duurt tot 30 juli van dit jaar.
Klik op meer.

Dienstweigeraar Achter Tralies biedt van 26 maart tot en met 30 juli 2011 voor het eerst een uniek beeld van het verschijnsel totaalweigeren in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Documenten, foto's, krantenartikelen, affiches, brieven, boeken, films en objecten over totaalweigeraar Stephan Kraan geven een gedetailleerd overzicht van het jaar gevangenschap dat de jonge anarchistische idealist, precies dertig jaar geleden, in het Huis van Bewaring van de Blokhuispoort te Leeuwarden onderging.

In deze tijd van grootschalige protesten tegen kernenergie, kernwapens, milieuvervuiling en woningnood ontstaat opnieuw een compromisloze vorm van dienstweigering die past in een lange traditie, zo oud als het verschijnsel militaire dienstplicht. In de voormalige boekbinderij van de Blokhuispoort, nu ingericht als museum, is de cel van Stephan Kraan nagebouwd en hangen originele affiches en foto's.

Op basis van meer dan 2000 brieven, een omvangrijk en uiterst gedetailleerd dagboek en zijn boek De Muesli Bloeit, is zijn leven van maart 1981 tot en met maart 1982 gereconstrueerd. Museum Blokhuispoort toont als eerste een dergelijk overzicht van het verschijnsel totaalweigeren in de originele setting van de gevangenis.

Nederland kende bijna 200 jaar de militaire dienstplicht. In 1810 voerden Franse bezetters onder Lodewijk Napoleon deze in. Dienstweigeraars waren er altijd, soms vanuit christelijke soms vanuit politieke motieven. Zij gingen allen de gevangenis in. De hoogste aantallen politieke weigeraars zaten rond de eerste wereldoorlog vast. Zij werden in groepen in Scheveningen of Veenhuizen gevangen gehouden.

Later konden jongens een beroep op de wet gewetensbezwaren doen. Vanaf 1976 tot de afschaffing van de dienstplicht in 1997 zaten 175 totaalweigeraars, jongens die ook geen beroep op die wet deden. Zij kregen straffen tot 18 maanden cel. Aanvankelijk waren dat veel jongens vanuit de anti-militarische actiegroep Onkruit, zoals Stephan Kraan, later kwamen er ook weigeraars met religieuze motieven, geinspireerd door het Inter Kerkelijk Vredesberaad en de Pax Christie die de massa tegen kernwapens mobiliseerden.

Foto’s en films konden dertig jaar geleden in het gevang gemaakt worden, nadat Stephan Kraan een radiodagboek op de VPRO voorlas. Dat genereerde meer publiciteit zodat ook Peter Gest met een filmploeg en een fotograaf bij hoge uitzondering in de Blokhuispoort naar binnen mochten. Hun werk is op de tentoonstelling te bekijken en geeft een uniek inkijkje in het gevangenisleven.

Tekst en (bewegend) beeld visualiseren en illustreren belangrijke momenten in het jaar gevangenschap, zoals de onderduiktijd, de oppakactie, de tijd in het Depot van Discipline te Nieuwersluis, de hongerstaking, de processen voor Krijgsraad en Hoog Militair Gerechtshof, het schrijven van het boek De Muesli Bloeit en de vrijlating op 12 maart 1982.

Het tijdsbeeld vinden we terug in aandacht voor de grote blokkade tegen de kerncentrale van Dodewaard en de enorme demonstratie tegen kernwapens in Amsterdam, beide in 1981. Gedurende vier maanden waant u zich in de Blokhuispoort in de wereld van een gevangen anti-militarist in de sfeer en omgeving van dertig jaar geleden.

De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 26 maart 2010, precies dertig jaar nadat Stephan Kraan vanuit het militaire Depot voor Discipline in Nieuwesluis naar het Huis van Bewaring de Blokhuispoort werd gebracht. Tijdens de opening is de premičre van de tv-documentaire van Omrop Fryslân over totaalweigeren, gemaakt door Dieuwke Kroese. In de film zijn naast Stephan Kraan en zijn advocaat Evert-Jan Rotshuizen ook de totaalweigeraars Willem Bosma en Willem de Haan te zien.

De Blokhuispoort is een gevangeniscomplex in Leeuwarden. Het is gebouwd rond het jaar 1500 en staat op de zuid westelijk hoek van de oude binnenstad en heeft sinds 1580 dienstgedaan als gevangenis. Het huidige complex is 130 jaar oud en heeft 180 cellen. Stephan Kraan zat in cel 30 op de A-vleugel, het Huis van Bewaring.

Deze vleugel en zijn cel zijn op 26 maart open voor pers en publiek. De Blokhuispoort is tot 2008 als gevangenis gebruikt en heeft nu de tijdelijke functie gekregen van cultuurcentrum en museum. Het doel van de stichting Blokhuispoort is het bevorderen van het behoud van de geschiedenis, van het erfgoed de Blokhuispoort.

Het museum is open op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur en gratis toegankelijk.


De premiere van de documentaire Dienstweigeraars achter Tralies is onderdeel van de opening. De documentaire is gemaakt door Dieuwke Kroese en is op zondag 27 maart om 15.30 uur op Nederland 2 te zien in de serie Fryslan Dok.

Maandag 21 maart is Stephan Kraan te beluisteren op Radio 1 in het programma Twee Dingen, tussen 20 uur en 20.30 uur.

Mocht je een uitnodiging voor de opening willen ontvangen, mail dan even naar Stephan Kraan .


Blokhuispoort
Blokhuisplein 40
8911 LJ Leeuwarden
www.blokhuispoort.nl
info@blokhuispoort.nl


Powered by Greymatter