Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/18/2011: "CONSUMINDEREN"

Levenskunst (104k image)

Over de kunst om het maximale uit het minimale te halen.

Klik op meer.


De Fransman J.-R. Geyer vertelt in een brochure van beperkte omvang, hoe hij al tientallen jaren leeft ‘au maximum avec le minimum’. Als hij een euro in handen heeft, dan weet hij er het dubbele, soms zelfs het tienvoudige van te maken. Hij doet dat bijvoorbeeld door vanwege de bijna bereikte uiterste houdbaarheidsdatum afgeprijsde producten te kopen. Wat hij overigens nodig heeft koopt hij bij de keten van tweede handsgoederen ooit door de Franse priester abbé Pierrre opgezet en die eveneens in Nederland onder de naam Emmaüs bekend is.

Ook schrijft hij iets over zijn leven: vrouw, kinderen, huis. Alles overboord gezet om zonder enige vorm van consumptiedwang verder te leven. Het betoog kent geen diepgang of politiek draagvlak. Dat moet de lezer er zelf bij verzinnen. Duidelijk wordt wel dat een leven van het minimale om het maximale eruit te halen tot een ‘kunst’ (of een ‘kunstje’) is verheven. Het is de sfeer van ‘Simpelthuis’ en de ‘Vrekkenkrant’ (zie de site: http://www.simpelthuis.nl/?tag=vrekkenkrant ). Hoewel de brochure in verband wordt gebracht met het ‘Walden’ van Henry Thoreau, zal deze tekst nimmer tot de wereldliteratuur gaan behoren.

Sympathiek klinkt het wel en de uitgeverij, Indigène, lijkt me ook van de sympathieke soort. Zij heeft zich opgeworpen om kennis en kunst van de culturen afkomstig uit de niet-industriële landen van de Eerste Wereld (zoals de Aboriginals uit Australië, de indianen uit Noord-Amerika, de Tibetanen, de Inuits…) te verspreiden. En niet te vergeten de ‘pioniers’ van het consuminderen in ons type samenlevingen, die breken met de logica van de handel, het protectionisme, de normalisatie, etc.

GEYER, J.-R., L’Art de Vivre au maximum avec le minimum, Indigène éditions, Montpellier, 31 blz., prijs 3 euro. Voor meer informatie, zie http://www.indigene-editions.fr/ .

1 Reactie


er moet wel sprake zijn van VRIJWILLIGHEID een vrijwillige keuze voor armoe. Voor mij en velen met mij valt niks te kiezen waar bij opgemrkt dat armoe vergezeld gaat van constante vernederingen en ( ander ) geweld en het ontbreken van keuzes in het algemeen. Een ding heb ik veel en dat is TIJD. Ik doe daar echter niks mee en " verspil " die tijd. Ondertussen is ijn haar begonnen grijs te worden. Wat moet ik met de rest van mijn leven ? Ach voor dat ik het weet is het voorbij.... Een leven lang van de bedeling de BIjstand.

zei: gedwongen armoe op 22/03/2011 om: 22:20u


Powered by Greymatter