Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/03/2011: "Boekpresentatie Kelderuitgeverij: 'Tolstojanen in Nederland' van Dennis de Lange"

poster_boekpres_tolstojanen_2011-02-18 (680k image)

Op vrijdag 18 februari presenteert Kelderuitgeverij i.s.m. de Anarchistische Groep Amsterdam haar nieuwste uitgave: ‘Tolstojanen in Nederland. Het tolstojanisme als sociale beweging’ van Dennis de Lange.

De boekpresentatie wordt gehouden in het Fort van Sjakoo en begint om 17.00. Naast de auteur zal ook Bert Altena aanwezig zijn voor een kort praatje.

De flaptekst van het boek:

De studie van Dennis de Lange is de eerste die het brede palet van de geschiedenis van de tolstojanen in Nederland beschrijft. De tolstojanen, die zichzelf overigen christen-anarchisten noemden, vormden een netwerk van individuen die zich op allerlei gebied manifesteerden. Zij baseerden zich op Tolstojs visie op het christendom, de praktijk der liefde. Ze streden de tolstojanen tegen het militarisme, tegen alcohol, roken, vivisectie en vaccinatiedwang, en waren ze voor vegetarisme, voor het vrije huwelijk, maar tegen ongebreideld seksueel genot. Ze verzetten zich tegen socialisme en klassenstrijd. Hun ideeën brachten ze in de praktijk in een vroege vorm van sociaal-cultureel opbouwwerk in Amsterdamse achterbuurten, in de kolonie der Internationale Broederschap en in de Humanitaire School te Blaricum.

Het waren allemaal onderdelen van hetzelfde streven naar een betere mens en een betere wereld. Het anarchistische aspect blijkt vooral daaruit dat de propaganda gericht was op het bekeren van het individu en niet op het bereiken van wettelijke regelingen.

3 Reacties


Deze website is in mijn ogen behoorlijk informatief. Een aantal hier aangeprezen leeswerken en brochures heb ik daadwerkelijk besteld en gelezen, en ik ben er flink wijzer door geworden.
Veel van wat hier als visie neergezet wordt kan ik onderschrijven, een aantal zaken absoluut niet.

Maar wat ik soms wat mis hier, is hoe er vanuit de visie van de mensen achter deze site oplossings-gedacht wordt over bijvoorbeeld: de economie, het milieu en de praktijkproblematiek ervan, over de vergrijzing, over discriminatie en het langzaam onderschoffelen van de rechten van de vrouw wat kan gebeuren door een groei-religie, over de organisatie van het onderwijs, over verloedering van wijken in grote steden, over infrastructuur etc.
Over de dagelijkse praktijk van hoe een land integraal in elkaar zit dus, en de problemen die dat met zich meebrengt.

zei: Hans Langbroek op 04/02/2011 om: 13:46u

Tsja en dan het adres natuurlijk nog smile

Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat 24
1011 NK Amsterdam

zei: Sjaak op 04/02/2011 om: 22:35u

De studie van Dennis de Lange is de eerste die het brede palet van de geschiedenis van de tolstojanen in Nederland beschrijft.

Of de uitgevers zijn onwetend of ze zijn te kwader trouw.
Als ik zo vrij mag zijn [pdf-waarschuwing].
Hoogstwaarschijnlijk het laatste want bijna twintig jaar geleden heb ik een bibliografie van alle Nederlandse christen-anarchisten aangeboden, die uitgegeven zou worden door het toen nog bestaand Documentatiecentrum Vrij Socialisme. Dit was op verzoek van de uitgever zelf, die nu Kelder doet. Er is nooit iets mee gedaan. Of wel?
In hoeverre er misbruik van gemaakt is wens ik eigenlijk niet eens te weten.

zei: AdR op 09/02/2011 om: 23:02u


Powered by Greymatter