Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/23/2011: "Het eerste grote protest tegen het bruine regime"

Met naar schatting twintigduizend demonstranten was de onderwijsdemonstratie van 21 januari jongstleden in Den Haag de eerste grote uiting van verzet tegen het engste regime dat Nederland sinds 1945 teistert.

studenteneisne (142k image)
Klik op meer

Het leek een brave polderende manifestatie te worden, waarbij de koepelorganisaties een podium geregeld hadden met deejay (ach!) en vertegenwoordigers van een aantal politieke partijen, inclusief CDA en voor de VVD de hoofdverantwoordelijke voor de bezuinigingen en privatiseringsplannen.
Deze Zijlstra, onverhoeds en onbekend omhooggekropen uit het riool om de bruine zaak te dienen, werd weggejoeld en bekogeld met etenswaar en andere zaken.
Voor de deejay was niet veel aandacht, demonstranten trokken verder de stad in om al snel kennis te maken met watveel kleinere groepen demonstranten in Den Haag gewend zijn inmiddels: aframmeling, opjagen. Na afloop meldde de politie dat er "radicale groepen" aanwezig waren, uiteraard zonder uitleg (en zonder dat de altijd dienstwillige media doorvroegen).
The quickest radicalizer is a police club.
Wat kunnen we anders zeggen dan: houd moed, houd vol, jullie zullen niet alleen staan. Al was het maar in internationaal verband - eindelijk lijkt "Nederland" mee te doen.
En - ik durf het bijna niet te schrijven - dit is het begin...

Wij verwerpen het buitensporige politiegeweld
Tijdens de acties na de manifestatie reageerde de politie Haaglanden met buitensporig geweld. Op alle beelden was duidelijk te zien hoe de betogende studenten op verschillende locaties zonder aanleiding uiteen geslagen werden. Gewonden zijn gevallen door politieknuppels, hondenbeten en paarden die roekeloos door menigtes werden gejaagd; enkele betogers zijn zelfs opgenomen in het ziekenhuis. De politie heeft uiteindelijk rond de vijfentwintig mensen opgepakt.

Wij vinden de handelingswijze van de LSVb, ISO onaanvaardbaar
De LSVb en het ISO lieten zien hoe ver ze van hun strijdbare verleden zijn afgedwaald. De manifestatie leek meer op een verkiezingscampagne dan op een protest om onderwijs te verdedigen. Maar niet alleen op het podium ging de LSVb de mist in. Toen na afloop van de manifestatie duizenden boze studenten zowel naar het Binnenhof , Lange Poten en het Ministerie van Onderwijs (CenW) trokken, wist de organisatie zowel in woorden als in daden de studenten te verdelen. Ten eerste hebben ze na afloop van de protesten afstand gedaan van duizenden studenten die door gingen met actie voeren en zonder reden, zoals duidelijk in alle gemaakte beelden te zien is, in elkaar geslagen werden. Daarnaast wisten ze ook deze studenten direct tegen te werken; hun ordedienst werkte samen met de ME-stokken, honden en paarden om acties te voorkomen. Zo vormden ze een linie van blauwe hesjes tussen verschillende demonstranten en stuurde ze mensen terug die zich bij het protest wilden voegen. Studenten moeten zich niet laten verdelen, maar samen sterk staan in hun verzet.

Wij veroordelen de misleidende berichtgeving in de media
Overal in de media wordt gepraat over “relschoppers” en “radicalen”. Dit terwijl de mensen die erbij waren wel beter weten; niet de studenten, maar de ME waren de geweldplegers.

Verklaring ondertekend door:
Kritische Studenten Utrecht
Kritische Studenten Nijmegen Arnhem
Kritische Studenten Twente
Comite SOS Amsterdam
Griekenland is Overal
Anarchosyndicalistische Bond
Anarchistische Groep Nijmegen
VONK


Meer hier.

1 Reactie


Een bericht van Peter Storms over het gebeuren van 21 januari is op Libcom beland, daar ingekomen op 23 januari.

zei: jan bervoets op 31/01/2011 om: 12:52u


Powered by Greymatter