Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/11/2011: "DE AS OVER DE ELLENDE VAN DE RELIGIE"

Ellende (62k image)
Het lijkt er op dat religie een (bescheiden) comeback maakt. In onzekere tijden als de huidige leeft het grijpen naar de schijnzekerheid van het geloof weer op. Hoe denken we daarover?

Klik op meer.

Het nieuwe nummer van De AS 172 laat over die vraag een aantal auteurs aan het woord.

In Europa en Amerika winnen allerlei evangelische sekten zieltjes, maar daar staat weer tegenover dat de aloude moederkerk in Rome momenteel op haar grondvesten schudt vanwege de onthullingen over pedoseksuele praktijken. En dan is er nog weer een godsdienstige zuil, die van de islam, bijgekomen.

In dit nummer staat religie, juister gezegd de kritiek op en de bestrijding van godsdienst centraal. De titel ‘De ellende van de religie’ is ontleend aan de gelijknamige brochure die anarchist en vrijdenker Anton Constandse in 1923 schreef. Verderop in dit nummer wordt ingegaan op die brochure en andere geschriften met godsdienstkritiek die hij in de jaren twintig publiceerde.

Verder onder meer aandacht voor het reilen en zeilen van het Vaticaan, het totalitaire karakter van de islam, de Engelse bioloog en vrijdenker Richard Dawkins en de institutionele achterstelling van niet-gelovigen. En vanzelfsprekend bevat dit nummer weer de gebruikelijke
rubrieken en boekbesprekingen. (Hans Ramaer)

Inhoudsopgave De AS nr. 172:

Hans Ramaer Redactioneel
Anton Constandse Godsdienst is opium voor het volk
Thom Holterman Het totalitaire karakter van religie
Boudewijn Chorus Het Vaticaan versus de vrouw
August Hans den Boef Hoe staat het met de scheiding van kerk en staat?
Marius de Geus Richard Dawkins over god, geloof en evolutie
Weia Reinboud Vaag denken binnen en buiten religies
Hans Ramaer Hard rain 13
Thom Holterman Uit het land van Proudhon 14
Boudewijn Chorus Sterke verhalen 6
Saskia Poldervaart e.a. Boekbesprekingen

DE AS nr. 172, winter 2010, thema ‘De ellende van de religie’, 60 blz., prijs 5 euro; bestellingen: wimdelobel@planet.nl .

6 Reacties


Hoe kom ik aan een
Abonnement op de AS
Ik kan ze nergens vinden
op het web, dit nummer
wil ik graag lezen.

interessant onderwerp! smile

zei: S. Andringa op 12/01/2011 om: 19:03u

Beste Andringa,
Voor een abonnement op De AS of een bestelling van een nummer, stuur een mailtje met je verzoek naar wimdelobel@planet.nl .

zei: thom op 12/01/2011 om: 21:04u

De donderpredikanten van 2 eeuwen terug die hel en verdoemenis predikten als je verkeerd dacht, en bulderend vertelden wát je allemaal verkeerd dacht en deed, bestaan nog steeds.
Kijk maar naar hoe de sociaal-democraten zich de afgelopen decennia hebben gedragen naar andersdenkenden van links en recht allooi.

zei: Hans Langbroek op 13/01/2011 om: 22:52u

Ieder mens heeft het fenomeen, anders denkenden aan te vallen en te veroordelen. Het is geen religiues en/of ideologisch verschijnsel,maar een karakter eigenschap van gefrustreerde mens, die nimmer geluk zal vinden op deze planeet.Anarchisten haten comunnisten en religieuzen.En sluiten die groepen uit bij een vergadering en een mogelijke samenlevingsmodel.
Dus ook niet beter dan degenen die ze bestrijden.
Geen anarchisme, geen atheďsme maar vrijheid

zei: Harry op 14/01/2011 om: 01:18u

Het gaat inderdaad juist om vrijheid. De vraag is alleen hoe dit in te vullen op een manier die voor mensen gelijkwaardigheid garandeert.
Misschien bestaat die vrijheid helemaal niet, en is en blijft het een ideaal dat altijd nagestreefd zal worden maar nooit werkelijk gerealiseerd.

zei: Hans Langbroek op 14/01/2011 om: 18:04u

Mijn geloof biedt mij juist vrijheid: ik dien geen andere heer, afgod of koning. Alleen de God die mij geschapen heeft. Leven uit liefde voor God en mijn medemens

zei: Danny op 24/01/2011 om: 13:22u


Powered by Greymatter