Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/15/2010: "Vrije Bond steunt stakingsactie postbodes TNT"

De Vrije Bond steunt de stakingsactie van de postbodes van TNT. Die gaan morgen, 16 november, voor 24 uur in staking uit protest tegen het gedwongen massaontslag van duizenden collega’s.
TNT_staking_20080519_protestbord (24k image)
Protestbord tijdens een eerdere stakingsactie in 2008

De betrokken vakbonden (Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP) hebben besloten tot een landelijke actiedag in Den Haag.
Klik op meer.

Het posterijbedrijf TNT is volkomen uitgehold door de privatisering die jaren geleden plaats heeft gevonden. In plaats van goedkopere post zijn de arbeidsvoorwaarden van de postbodes tot op het bot uitgekleed. Een documentaire van Zembla van enkele weken geleden toonde aan dat het werktempo tot absurde hoogte is opgestuwd (en haast door niemand kan worden gehaald), er op de werkvloer niet meer met collega's gepraat mag worden tijdens het sorteren van de post, er lijnen en vakken op de vloeren staan aangegeven waar postbakken dienen te worden geplaatst en waar personen zich dienen op te houden en dat er niet mag worden gepraat met de media. Er heerst een sfeer van intimidatie en dreiging met ontslag bij het minste of geringste 'vergrijp'.

Steeds lagere hoeveelheden post zorgen voortdurend voor een sfeer waarin gedreigd wordt dat duizenden medewerkers van TNT hun baan verliezen. Dergelijke arbeidsverhoudingen zijn dus het echte resultaat van de liberalisering van de postmarkt. En mocht je denken dat de teruglopende postvolumes en de toenemende concurrentie resulteren in lage rendementen? Niets is minder waar! Het bedrijf maakt een half miljard euro winst per jaar!

De rechten van de werkers in de postsector zijn in rap tempo afgebroken. De flexibilisering van het werk heeft er toe geleid dat er duizenden mensen werken met oproep- en nul uren contractenmet als gevolg dagelijkse onzekerheid van inkomen. Dat is niet alleen bij TNT zo. Ook bij concurrenten als Selekt mail, Sandd en VSP-netwerk is hiervan sprake. Van het stukloon dat hier veelal wordt betaald, valt niet te leven.

De hele post sector is rot tot op het bot. Klachten over de bezorging komen steeds vaker voor en de postzegel wordt maar duurder. De privatisering moet worden teruggedraaid. Alle postbezorging terug in handen van van één bedrijf, dat zich dient te ontwikkelen tot een modern sociaal en duurzaam bedrijf waarin de werkers zeggenschap hebben over hun eigen arbeidsomstandigheden!

Met de Vrije Bond eisen we fluitende postbodes terug op straat die tijd hebben voor een praatje, de buurt en de mensen kennen, die je de weg kunt vragen en zonodig een helpende hand kunnen toe steken!

De Vrije Bond komt in actie met en voor TNT stakers op dinsdag 16 november. Verzamelen om
10.00 uur (stipt) bij de pont achter Centraal Station Amsterdam. Kijk uit naar de zwart/rode vlaggen.

Om 13.00 wordt aangesloten bij de stakersbijeenkomst in Den Haag voor het hoofdgebouw van TNT. het adres hiervan is: Prinses Beatrixlaan 23, Den Haag.


Powered by Greymatter