Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/03/2010: "Nood kraakt wet, nog steeds (of meer dan ooit)"

Oproep tot een landelijke demonstratie tegen het kraakverbod, 7 november 14.00 uur Den Haag

(Tijd veranderd, zie aanvulling en tweede commentaar)

flyer7-11denhaag1 (602k image)

Klik op meer

Op 7 november 2010 zal er in Den Haag worden gedemonstreerd tegen de woningnood en het kraakverbod wat 1 oktober j.l. is ingegaan. Door dit kraakverbod zijn in één klap alle krakers crimineel verklaard.

Miljoenen vierkante meters aan leegstaande panden en verpauperde gebouwen, veroorzaakt door speculatie met als enige oogmerk winst. Massale afbraak van sociale huurwoningen waar nauwelijks iets voor terug komt. Steeds meer daklozen en zwerfjongeren waar geen plek voor is. Een asociaal beleid waar de onderlaag van de samenleving de dupe van is. Kraken is een bevochten recht om asociaal woonbeleid en leegstand tegen gaan. Juist het kraken van gebouwen die onnodig lang leegstaan heeft tot veel mooie projecten en initiatieven geleid. Zoals weggeefwinkels, voedselbanken, oefenruimtes, hulp aan vluchtelingen en podia voor een grote diversiteit aan bands en kunstenaars. Er is nooit gekraakt omdat het mocht van de wet, maar uit pure noodzaak. Ook mensen die geen bergen geld kunnen neertellen voor een woning hebben het recht op een onderdak en culturele, sociale centra. Kom allemaal naar de demonstratie om je stem te laten horen tegen het kraakverbod en de woningnood.

Nood breekt wet! Kraken gaat door!
Locatie: Kerkplein
Tijd: 17.00

Aanvulling vrijdagmiddag 5 november 2010:

De gemeente en politie Den Haag hebben besloten een beperking op te leggen aan de demonstratie tegen het kraakverbod van aanstaande zondag. Een demonstratieve optocht na zonsondergang is door de autoriteiten verboden. Belachelijk, maar door de onmogelijkheid om een advocaat te vinden die op zo’n korte termijn een goede zaak kon voorbereiden hebben wij onder protest de demonstratie vervroegd naar 14.00 uur.

Wij hebben ons ongenoegen kenbaar gemaakt middels een persbericht, en het laatste woord is hierover nog niet gesproken, maar we willen -ook i.v.m. de veiligheid van de demonstranten- er vooral zorg voor dragen dat de demonstratie doorgang kan vinden.

We hebben dan ook besloten om de demonstratie te vervroegen naar 14.00 uur op het Kerkplein. Er zal dan een route gelopen worden die begint en eindigt op het Kerkplein bij de Grote of Sint Jacobskerk. Bij aankomst op het Kerkplein rond 17.00 uur zal de demonstratie overgaan in een manifestatie, waarbij enkele acts zullen optreden. Dit voor de mensen die op de oude tijd afkomen.

Tot op de demonstratie! Kraken gaat door!

2 Reacties


Wat me opvalt als buitenstaander dat activisten wat betreft kraken geen nieuwe strategie laten zien.
" KRAKEN GAAT DOOR ! " wordt er gesteld maar het is duidelijk dat kraken NIET door gaat zo als het er nu uitziet.
Daklozen of mensen die dat dreigen te worden hebben toch wat meer " vastigheid " nodig dan een zo als de zaken er nu voor sta. Anderen moeten zich dat toch ook hebben gerealiseerd ? Of ben ik zo uniek ?

zei: ene armoezaaier op 05/11/2010 om: 08:50u

Avondklok voor demonstranten
Comité Woonrecht Den Haag - 05.11.2010 02:49

De voor aanstaande zondag 7 november aangekondigde demonstratie in Den Haag tegen het kraakverbod heeft op het laatste moment te maken gekregen met nieuwe regels van de burgemeester.

Krakers organiseren een demonstratie tegen het kraakverbod, dat per 1 oktober alle krakers crimineel verklaard heeft. Omdat met het kraakverbod de woningnood niet wordt opgelost en leegstand, speculanten en huisjesmelkers ongemoeid worden gelaten zien de krakers zich genoodzaakt hun stem te laten horen en de straat op te gaan.

Middels duizenden posters en flyers is opgeroepen om vanaf 17.00 uur te verzamelen op het Kerkplein in Den Haag. De politie en de burgemeester, ruim van te voren op de hoogte van dit protest, heeft echter plotseling een avondklok voor demonstraties ingesteld. Vier dagen voor het protest wordt de organisatie geïnformeerd dat er 's avonds geen demonstratieve optocht plaats mag vinden.

Gemeente en politie geven op deze manier te kennen dat demonstreren blijkbaar alleen mag tussen 9 en 5. Dit is volgens de organisatie een ernstige inbreuk op het demonstratierecht. Door het niet tijdig kenbaar maken van de beperkingen stuurt de gemeente doelbewust af op het frustreren van demonstraties.

Ook trad de politie in de aanloop naar de demonstratie intimiderend op door posters en flyers in beslag te nemen en met huisbezoeken bij mensen die ze verdachten van connecties met krakers.

Al in 2007 werd de gemeente Den Haag op de vingers getikt door de ombudsman, die een kritisch rapport publiceerde over de inperking van het demonstratierecht in Den Haag. Anno 2010 lijkt er nog niet veel verbeterd. Steeds vaker worden locaties voor betogingen verboden en wordt buitenproportioneel veel politiematerieel ingezet. De stad van Recht en Vrede is in onze ogen niet gastvrij voor demonstranten en organisatoren worden onderworpen aan de willekeur van gemeente en politie.

De demonstratie tegen het kraakverbod en de woningnood zal op zondag 7 november gewoon doorgang vinden. We beraden ons nog op juridische stappen en zullen vrijdagmiddag met aanvullende informatie komen.

zei: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! op 05/11/2010 om: 10:18u


Powered by Greymatter