Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/24/2010: "ONTAARDE KUNST"

George (36k image)

Als 'foute' mensen aan het bewind komen heet kunst al gauw ontaard. Zo ook oordeelden de nazi's over de producties van George Grosz. Zijn werk is nu tentoongesteld in Zwolle.

Klik op meer.EXPOSITIES GEORGE GROSZ EN OTTO DIX
Tot 5 december 2010 wordt in museum De Fundatie in Zwolle een opmerkelijke tentoonstelling gehouden. Het gaat om 250 werken van de roemruchte Duitse tekenaar en schilder George Grosz (1893-1959), afkomstig uit de collectie van de Academie van de Kunsten in Berlijn. Grosz heeft als geen ander een kritisch beeld geschetst van de Duitse samenleving na de Eerste Wereldoorlog, de tijd van de Weimar-Republiek (1918-1933). Het was een samenleving van oorlogsinvaliden en oorlogsprofiteurs, van arme werklozen en rijke speculanten, van arrogante generaals en patserige ondernemers, van geëmancipeerde vrouwen en dames van losse zeden.

Herhaaldelijk trof het werk van Grosz, die vaak samenwerkte met kunstbroeder John Heartfield (eigenlijk: Helmut Herzfelde), een expositieverbod wegens het verstoren van de openbare orde en het schenden van de goede zeden. Korte tijd van hij lid van de communistische partij in Duitsland. Maar na een reis door Sovjet-Rusland distantieerde hij zich van die partij. Zijn satirische grafiek werd door allerlei linkse bladen afgedrukt. Net op tijd, in 1933, vluchtte hij naar de Verenigde Staten.
Zijn fraaie reeks prenten ‘Das Gesicht der herschenden Klasse’ uit 1922 is in 1970 heruitgegeven door het toenmalige anarchistische maandblad De Vrije. In het eind december verschijnende nummer 172 van het tijdschrift de AS wordt uitgebreider aandacht besteed aan Grosz.

In dat nummer ook meer over de Duitse schilder en tekenaar Otto Dix (1891-1969), een geestverwant van Grosz, die ook bekend werd door zijn felle anti-oorlogskunst en zijn activiteiten rond 1920 in de Dada-beweging. Dix schetste evenzeer als Grosz een fel kritisch beeld van de burgerij ten tijde van de Weimar-Republiek. In 1935 week hij uit naar Zwitserland.

In het Arnhemse Museum voor Moderne Kunst loopt tot 9 januari 2011 een expositie van werk van Dix , die van 1927 tot 1933 docent was aan de kunstacademie in Dresden, en van enige van zijn leerlingen. (HR)


Beeldmateriaal overgenomen van Wikipedia.


Powered by Greymatter