Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/02/2010: "Demonstratie tegen Zaanse bajesboten"

Op 25 september organiseerden Zaanse anarchisten een demonstratie tegen de bajesboten die aldaar in gebruik zijn om migranten zonder papieren ('illegalen') die niets misdaan hebben, op te sluiten.
demonstratie_zaansebajesboten_25sept2010 (20k image)
Hieronder het verslag van een van de deelnemers.
Klik op meer.

Met de auto volgeladen vertrokken we vanuit Arnhem naar Zaandam. Anderhalf uur rijden, het regende een klein beetje. Onderweg bespraken we onze verwachtingen van de demonstratie waar we naar toe gingen. Ik was nog nooit bij de bajesboten geweest. Ik hoopte dat we in ieder geval dicht in de buurt konden komen om de mensen binnen een hart onder de riem te steken.

Bajesboten

Van dit detentiecentrum is de eerste boot op 5 november 2007 in gebruik genomen. De tweede boot is begin 2008 in gebruik genomen. Op iedere boot is er plaats voor 288 mannen. Het gaat om mensen zonder papieren die “illegaal” in Nederland verblijven. Dat er dergelijke plekken als bajesboten zijn waar mensen worden opgesloten omdat ze vluchten uit hun eigen land, is misselijkmakend. Het idee dat er mensen geld verdienen aan de bouw (architecten, aannemingsbedrijven) en de instandhouding (beveiligingspersoneel) van deze plekken is ongehoord.

De idioterie van landsgrenzen

Het beginsel van landsgrenzen is natuurlijk een idioot gegeven. Dat is geen feit, dat is ooit een keer verzonnen. Ooit heeft er iemand een lijn in het zand getrokken en gezegd: “dit is van mij”. Hoe kan een stuk land nu eigendom zijn van iemand? Alsof je invloed kan uitoefenen op de plek waar je geboren wordt… dat is puur toeval. Dus daarom is het onzin om mensen te vertellen dat ze op een plek moeten blijven als ze daar geen behoefte aan hebben.
De mensen die vluchten, zijn geboren op een plek waar zij zich (om wat voor reden dan ook) niet meer wilden begeven. Wellicht is er een oorlog uitgebroken. Misschien was er geen eten meer voor hun kinders. Of ze konden niet vrij zijn in hun seksuele geaardheid. Van mijn part wilden ze gewoon verkassen omdat ze daar zin in hadden.
Dat is geen crimineel gedrag, dat is volstrekt normaal gedrag. Migratie bestaat al zolang de mens er is. Ik zie dus geen reden waarom mensen daarom opgesloten moeten worden…
Waanzin

Maar… ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen en toen ik voor het laatste checkte stond ik met beide benen op de grond. Iedereen met een enigszins werkend denkvermogen snapt waarom de mensen in de bajesboten zitten. Laten we eerlijk zijn. Ze zijn lastig voor de machthebbers. De machthebbers zijn bang om hun kapitaal te moeten delen. Dat is in eerste instantie waarom er landsgrenzen zijn verzonnen. Om de macht en het kapitaal te behouden moeten mensen gewezen worden op de regels die gemaakt zijn door… jawel, de machthebbers. Daarom heeft de overheid het geweldsmonopolie. Niemand mag iemand anders opsluiten, behalve de machthebbers. Het geeft een duidelijk signaal af naar iedereen die het maar in zijn/ haar hoofd haalt om naar Nederland te verkassen: “wegblijven, of we maken jullie het leven zuur!”
Deze waanzin moet liever gisteren dan vandaag gestopt worden. En daarom was de demonstratie in Zaandam georganiseerd.

Buigend hekwerk

De demonstratie was strijdbaar. Ik had het gevoel dat alle aanwezigen (een kleine honderd (veelal) anarchisten) hun boosheid, verontwaardiging en verdriet met elkaar konden uiten door deze demonstratie. Tijdens de tocht werden leuzen gespoten op straten en affiches geplakt, er werd een groot spandoek over een reclamebord gehangen. De tocht sloeg rechtsaf en daar stonden we oog in oog met de hekken van de plek des onheils…

Er werd afgeteld van tien naar nul en de gehele meute renden op de hekken af. De twee aanwezige plattenpetten werden onder de voet gelopen. De eerste stok plantte zich tegen het koude ijzer. Een duw tegen het hekwerk. Nog een duw. Nog een. Van achter zag ik goed hoe het hek nu wapperde als een blaadje aan de boom.
De plattenpetten probeerde tevergeefs de vernielingen te voorkomen, maar het mocht niet baten. Subtiel maar oh zo efficiënt werden zij uit het blok bij de hekken gehouden. De geur van spuitbus hing in de lucht, rake klappen vielen op de hekwerken en massaal werd er aan getrokken. De mensen die binnen zaten lieten hun enthousiasme en waardering horen door luid op de ramen te bonken en te zwaaien. Ik krijg er nog kippenvel van.
Naar de achterkant

Na een half uur zwaaien, trommelen en een speech van Joke besloten we terug te keren. Ik vond het erg moeilijk om de mensen achter te laten. Deze mensen zitten daar nog steeds op het moment dat ik dit typ… daarom besloot de groep naar de achterkant van het complex te lopen om daar nog onze solidariteit te laten horen. Het “verboden toegang” bordje werd genegeerd, het hek ging omver en nu stond er alleen nog wat water tussen ons en de gevangenen. Wederom werd er luid geschreeuwd en geroepen en gezongen. Korte speeches werden in het Nederlands, Pools, Engels, Frans, Spaans en Russisch gehouden. Even wilde de smerisboot tussen ons en de bajesboot komen, maar taaide af nadat er wat stenen richting de boot vlogen.

Afscheid

Het afscheid was wederom moeilijk. We hebben onze best gedaan en hopelijk hebben de mensen binnen de bajesboten een goede dag gehad. Maar ik zou graag zien dat deze mensen hun vrijheid ervaren waar zij recht op hebben. En dat wij hand in hand kunnen kijken hoe de bajesboot naar de bodem zinkt. Vervolgens mag die vervelende smerisboot erachter aan…

Overgenomen van Typewriterdistro


Powered by Greymatter