Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/21/2010: "Fietstocht tegen de armoede naar Brussel"

De Europese Unie (EU) heeft 2010 uitgeroepen tot het jaar tegen de armoede.
brussel (63k image)

Aangezien BelgiŽ momenteel voorzitter is, heeft het Brussels Platform Armoede (BPLA) de week van 11 tot 17 oktober omgedoopt tot actieweek.
Klik op meer.


Normaal gesproken is Brussel het hoofdkwartier van Europese regeringsleiders, die alle aandacht naar zich toetrekken. In de actieweek zullen de rollen eens omgedraaid worden. De hoofdrolspelers zijn deze keer de dak- en thuislozen, arbeidsmigranten, werklozen en werkenden met minimale inkomens en
onzekere, tijdelijke baantjes. Al deze mensen die zich in een onzekere, precaire situatie bevinden zullen hun oplossingen voor het tegengaan van armoede naar voren brengen. Zij zijn per slotte van
rekening de overlevingsexperts.

De week wordt afgesloten met een demonstratie door de binnenstad van Brussel op zondag 17 oktober, de Werelddag tegen Armoede. U bent van harte uitgenodigd om mee te lopen.

Ga toch fietsen

Ook vanuit Nederland willen we de aandacht vestigen op het groeiende probleem van armoede en bestaansonzekerheid. Daarom gaan we fietsen en vertrekt er op 7 oktober vanuit Amsterdam een meerdaagse fietstocht naar Brussel. De route gaat via Utrecht, Den Bosch, Breda en Antwerpen.

In bovenstaande steden willen we in samenwerking met plaatselijke groepen de discussie aangaan over armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting. Aangezien we zelf al jarenlang werkloos zijn, weten we uit eigen ervaring al aardig wat af van arbeidsdwang en zogenaamde sociale activering enz. Maar het onderwerp zou ook woonstrijd kunnen zijn. Of we fietsen langs een bedrijf waar ze het niet zo nauw nemen met de arbeidsvoorwaarden.

Eigen inbreng en ideeŽn zijn meer dan welkom. Zolang het maar de mensen aan de onderkant van de samenleving ten goede komt of een steun in de rug geeft.

Doe mee!

En jij? Jij kan zomaar meedoen. Dat gaat heel makkelijk. Meld je aan via onderstaand e-mail adres. En wij nemen contact met je op over het hoe en wat en wanneer etc. Natuurlijk hopen wij op zoveel mogelijk deelnemers die de gehele route met ons mee willen fietsen. Maar het is ook mogelijk om een of meer dagen mee te fietsen.

We vertrekken op 7 oktober en gaan via Utrecht, Den Bosch, Breda en Antwerpen naar Brussel. In iedere stad blijven we een dag, zodat we vrijdag 15 oktober door onze Belgische vrienden in Brussel welkom worden geheten.

Gedurende de hele fietstocht staat ons een bus van Stichting Theaterstraat terzijde. Niet alleen om onze bagage te vervoeren, maar die ons ook tijdens pauzes van een natje en droogje kan voorzien. Ook
hebben we dan de beschikking over een rijdend podium en zijn we voorzien van allerlei communicatiemogelijkheden.

Bovendien kunnen vermoeide fietsers en deelnemers met pech de bus als bezemwagen gebruiken. Een fietsenmaker is ook van de partij. Voor slaapplaatsen is ook gezorgd. Wel een matje en slaapzak meenemen.

En wie zijn wij?

Wij zijn actieve leden van de Bijstandsbond Amsterdam (VBA) en de Werklozen Belangen Vereniging Amsterdam (WBVA). Wij behartigen de belangen van mensen met een uitkering en van mensen met een minimaal inkomen.

Daartoe hebben wij de beschikking over een kantoorruimte in het Woon-werkpand Tetterode aan de Da Costakade 162 in Amsterdam. Op dinsdag en donderdag van 11.00- 16.00 is ons inloopspreekuur. Ook is
dan een advocaat aanwezig van VHM-advocaten, gespecialiseerd in bijstand en arbeidsrecht.

Het spreekuur dient niet alleen om individuele oplossingen te bedenken. Soms zien we dat onze bezoekers met hetzelfde probleem te maken krijgen. Dit pikken we dan op en via bijeenkomsten, zoeken van media-aandacht en desnoods via het beproefde actiemodel gaan we ermee aan de slag.

Hoewel we alleen een inloopspreekuur in Amsterdam hebben, nemen ook veel mensen van buiten Amsterdam contact met ons op. Telefonisch en via e-mail geven we dan advies. Maar ook internationaal zijn we actief. Bij de Bijstandsbond is het Nederlands secretariaat van de Euromarsen tegen bestaansonzekerheid, armoede en sociale uitsluiting gevestigd. De Euromarsen is een
Europees netwerk van werklozenorganisaties, kritische vakbondsleden en andere belangenorganisaties.

Voorlopig programma:

7 oktober vertrek uit Amsterdam
8 oktober Utrecht ? 10 oktober Den Bosch ? 12 oktober Breda
14 oktober Antwerpen
16 oktober Brussel: Europese Assemblee Euromarsen
17 oktober demonstratie in Brussel

Aanmelden:

Aanmelden voor de fietstocht kan via: dit mailadres.
Wil je eerst meer informatie, dan kan dat via bovenstaand e-mailadres of op dinsdag en donderdagmiddag via het volgende telefoonnummer: 020 - 618 18 15
www.bijstandsbond.org

Voor spreekuurvragen: mail hier
Vereniging Bijstandsbond
Da Costakade 162
1053 XD Amsterdam

1 Reactie


Aanstaande zondag is er een openbare vergadering voor de mensen die mee willen fietsen of op enigerlei wijze bij willen dragen aan onze tocht! Iedereen is welkom om 14.00 uur aan de Da Costakade 162 in Amsterdam.

zei: bijstandsbond op 23/09/2010 om: 23:14u


Powered by Greymatter