Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/19/2010: "Wereldvoedseldag 16 oktober in teken van voedselverspilling‏"

Op en rond Wereldvoedseldag, 16 oktober, vinden in Nederland verschillende activiteiten plaats die aandacht vragen voor een eerlijker wereldvoedselverdeling.

Taste the Waste - Trailer from bosrtv on Vimeo.


Dit jaar is er opvallend veel aandacht op de landeljke tv. Zoals de premiere van de nieuwe film 'Taste the Waste', de Afval Show, en het filmevenement Minder Afval, Minder Honger. Verschillende publieke omroepen hebben rond Wereldvoedseldag een aangepaste programmering. En natuurlijk worden her en der weer Wereldmaaltijden georganiseerd.
Klik op meer.

Statistieken wijzen uit dat er op het gebied van voedselverspilling nog een wereld te winnen valt. Want zelfs zonder verandering van de levensstandaard is het mogelijk om verspilling tegen te gaan.

Wereldwijd gaat meer dan 40% van het voedselaanbod verloren tussen ploeg en bord. Daarom staat Wereldvoedseldag dit jaar in het teken van voedselverspilling. Hierbij ligt de focus op de gehele voedselketen: van voedselproducenten tot consumenten waar ook ter wereld en alle schakels die daartussen zitten.

Het verspillen van voedsel wordt dit jaar nationaal en regionaal onder de aandacht gebracht, ook op de landelijke televisie. Op diverse plaatsen in het land zullen plaatselijke filmevenementen worden georganiseerd om de discussie over voedsel en verspilling op gang te brengen en handelingsperspectief te bieden.

Uit onderzoek van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt dat in Nederland jaarlijks voor 2,4 miljard euro aan etensresten in de vuilnisbak belandt. Ruim 60% van dat afval is nog eetbaar, een kwart zit zelfs nog in de verpakking. Daarnaast verspillen horeca en supermarkten nog eens 2 miljard euro per jaar aan voedsel. De bedoeling is dat in de komende jaren 20 procent minder voedsel verspild wordt.

Wereldvoedseldag leent zich natuurlijk ook uitstekend voor het organiseren van een Wereldmaaltijd, bij voorkeur samengesteld uit seizoensgebonden, lokale en Fair Trade producten. Zie: http://www.wereldmaaltijd.nl.

Kijk hier voor een overzicht van activiteiten: hier

2 Reacties


Het Vredesdiner van het Haags Vredesplatform, dat op 24 september zal worden gehouden, en dat handelt over de klimaatverandering als bedreiging van de wereldvrede zal evenals vorig jaar worden gehouden met een Wereldmaaltijd.
Iedereen is welkom vanaf 17:00, het diner begint om 18:00, de lezing start om 20:00.
Plaats: Wijk- en dienstencentrum de Regenvalk, Weimarstraat 69, 2562 GR Den Haag.

zei: Jan Bervoets op 20/09/2010 om: 19:56u

Moet ik me schuldig voelen of zo ? Donderd toch op Jan met je wereld diner. Als dat zo door gaat loop ik eerdaags weer bij de voedselbank. Wat een troep delen ze daar uit met name in Haarlem.
" Om verspilling tegen te gaan "; de nood is daar hoog ze krijgen gewoon te weinig spullen om uit te delen. Ik hoop wel dat de daklozen lucht krijgen van jullie diner: " jonges lekker gratis vreten ! " Dat diner zal wel weer een opvoedend karakter hebben
een leeg bord of zo.

zei: nn op 20/09/2010 om: 20:06u


Powered by Greymatter