Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/11/2010: "De zes van Servië: een nasleep"

Tijdens het eerste proces van de Zes van Servié (Belgrado 6) op 17 maart werd, zoals bekend, de Kroaat Davor Bilic opgepakt, die een poster opplakte met de mededeling “Anarchisten zijn geen terroristen”.
anarhisti-x_625px (17k image)
Hem werd “obstructie van de rechtsgang” ten laste gelegd, een wet die speciaal werd aangenomen om protesten tegen het proces van de Zes van Servië te onderdrukken.
Klik op meer.

Maar de rechter wilde er niet aan. Hij deelde mee dat de demonstraties hem niet hadden belemmerd in zijn optreden.

Maar volgens de nieuwe wet is de Servische politie bevoegd te oordelen of de rechtsgang wordt geobstrueerd, en daarom werd zijn paspoort ingehouden. Op 7 april kwam hij voor de rechter Perisic Aleksandar, die oordeelde dat de beschuldiging ongegrond was en hem dus vrij sprak.

Bilic heeft zijn pasoort echter nog steeds niet terug, want de officier ging in beroep en na een half jaar heeft het hof van beroep zich nog steeds niet over de zaak gebogen, terwijl inmiddels de Zes van Servië zijn vrijgesproken. Davor Bilic verblijft nu zonder middellen van bestaan in Servië en krijgt ook geen bijstand van het Kroatische consulaat. Hij is dus afhankelijk van de steun van zijn anarchistische kameraden.

De vakbond ASI-AIT roept dus opnieuw op tot actie, omdat ook de andere kameraden, die wegens hun protesten tegen de arrestatie en berechting van de Zes van Servië zijn opgepakt, nog steeds worden gevangen gehouden.

(Bijdrage van Jan Bervoets)


Powered by Greymatter