Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/08/2010: "Anarchistenjacht in Wit-Rusland naar Servisch voorbeeld"

Begin september zijn er in Wit-Rusland verschillende anarchisten gearresteerd naar aanleiding van het gooien van brandbommen bij de Russische Ambassade in Minsk.
430082403_5_jlJY (25k image)
Of de brandbommen echter daadwerkelijk zijn gegooid en of hiervoor daadwerkelijk anarchisten verantwoordelijk zijn, is echter maar zeer de vraag.
Klik op meer.

Op 31 augustus werd bericht dat er twee molotovcocktails waren gegooid over de omheining van de Russische Ambassade in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, die een auto troffen en verder geen schade aanrichtten.

Op 2 september verschenen hierover berichten verspreid in het landelijke Indymedia van Wit-Rusland door een onbekende anarchistische groep “Vrienden van de vrijheid”, die de verantwoordelijkheid hiervoor opeiste.

Het zou een protest zijn tegen de illegale en door fascisten ondersteunde kap van het Khimsky-bos en de daarop volgende anarchistenjacht in Rusland. De ochtend daarop, op 3 september viel een overvalteam van de KGB de huizen binnen van tal van anarchisten en nadat iedereen van de verwarring was bekomen, bleken er zeven bekende kameraden te zijn gearresteerd: Igor Bogachek, Valeriya Khotina, Sergey Sliusar, Nikolay Dedok, Alexey Zhingerovsky, Alexander Frantskevich en Anton Laptenok.

Nadat ze tweeënzeventig uur waren vastgehouden, werd hun detentie op 6 september voor onbeperkte tijd verlengd. Op die dag werd Tatjana Semenischeva opgepakt en enige uren vastgehouden, waarbij haar huis werd doorzocht en een USB-stick, de harde schijf van haar computer en haar mobiele telefoon werden meegenomen.

Intussen worden nog meer anarchisten opgepakt, aangehouden of zijn ze – zoals wij dat kennen van de KGB van de voormalige Sovjet-Unie – verdwenen. Voor zover bekend zijn zij nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Al deze anarchisten worden vastgehouden zonder concrete beschuldiging of proces-verbaal. Wel stuurt de politie berichten, maar de openbare aanklager, die belast zou zijn met de vervolging, weigert tot nu toe enig commen¬taar aan de pers.

Inmiddels hebben de “Vrienden van de vrijheid” opnieuw op Indymedia een verklaring afgege¬ven, waarbij zij herhaalden verantwoordelijk te zijn voor de aanslag en verklaarden dat de gearresteerde perso¬nen, die zij niet kenden, onschuldig waren.

Ondertussen is er door niemand enig bewijsmateriaal gepubliceerd. Zelfs berichte Radio Svoboda dat het hele bericht over de gegooide molotovcocktails onjuist was, omdat er nergens bij de Russische ambassade sporten van schade of reparatie waren aangetroffen. Ook zou een ambtenaar, die betrokken was bij de procesvoorbereiding, hebben bevestigd dat het bericht over de molotovcocktail vals was.

De berichtgevers tekenen hierbij het volgende aan:
- Berichten op de Wit-Russische Indymedia kunnen door iedereen worden ingestuurd zonder controle en kunnen dus afkomstig zijn van de KGB. De anarchistische groep “Vrienden van de Vrijheid” is een bij de beweging onbekende groep.
- Het is gebruikelijk dat de presidentsverkiezingen van Wit-Rusland worden voorafgegaan door willekeurige arrestatiegolven.

Ook al zullen de arrestanten na een lang voorarrest worden vrijgesproken, zoals in Servië, dan zijn zij nog geschaad in hun toekomst doordat zij van hun banen, studiebeurzen of andere middelen van bestaan zijn beroofd.


Powered by Greymatter