Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/21/2010: "André Bentlage overleden"

Op maandag 16 augustus overleed ergens in Frankrijk André Bentlage. Hij werd 48 jaar.
AndreBentlage01 (16k image)
André in 1988 tijdens een oefensessie van Lelijke Vent

In de jaren ’80 was hij betrokken bij de anarchistische beweging in Nijmegen. Ook speelde hij een rol bij de opbouw van de landelijke beweging vanaf het midden van de tachtiger jaren. Naar verluid zou hij zelfmoord hebben gepleegd.
Klik op meer.

André (1962 – 2010) was destijds een van mijn beste kameraden. Beiden kwamen we in de zomer van 1981 naar Nijmegen om daar politicologie te gaan studeren. Hij was afkomstig uit het Zuid Limburgse Meerssen uit een voormalig katholiek gezin met vijf kinderen. Zijn vader overleed naar ik meen aan een hartaanval toen hij in de brugklas zat. Het verdriet leverde hem een jaar zitten blijven op, maar ook een tamelijk riante maandelijkse toelage op grond van het pensioen van zijn vader toen hij ging studeren.

Het stelde hem in staat in sommige opzichten genereus te leven en dat deelde hij graag met anderen. Naast drank en wat te blowen kocht hij veel muziek (punk) en boeken. Met Andre ontwikkelde ik mijn interesse in het anarchisme, die bij ons beiden al op de middelbare school was ontstaan.

Nadat we eenmaal in hetzelfde huis woonden, konden we avonden aaneen lezen in de anarchistische klassiekers en elkaar daar dan enthousiast verslag van doen. André las Der Einzige und sein Eigentum van Max Stirner en daarna veel werk van de man die Stirner aan het einde van de negentiende eeuw introduceerde in de anarchistische beweging, John Henry Mackay. Naast diens bekende romans als Die Anarchisten en Die Freiheitssucher kocht hij vrijwel alles van wat er van Mackay (en anderen) verscheen bij de Duitse Mackay Gesellschaft. Zo bouwde hij een bijzondere en omvangrijke collectie op van individueel anarchisme.

Gedurende onze studie werkten we nauw samen met andere gelijkgestemden. Werkstukken e.d. hadden steevast betrekking op het anarchisme of daaraan gerelateerde onderwerpen. Onze kandidaatsscriptie getiteld ‘Anarchistische kritiek op de bestaande maatschappij’ kreeg een lovende kritiek in het tijdschrift De AS. Het resulteerde in tientallen bestellingen.

Vanaf 1984 raakten we stilaan actief. We bezochten gezamenlijk bijeenkomsten en tijdens de Pinksterlanddagen van een jaar later gaven we ons beiden op voor de organisatie van de editie van 1986. Daaruit kwam de Internationale Anarchistiese Bijeenkomst (IAB) voort, een geweldig succes. Behalve 1400 bezoekers uit geheel Europa kreeg het georganiseerd anarchisme een impuls in de vorm van het Landelijk Anarchisties Overleg (LAO).

AndreBentlage02 (23k image)
André in karakteristieke pose tijdens voorbereidingsweekend IAB 1986 in Appelscha

Ondertussen waren we in Nijmegen zelf met een anarchistische studiegroep gestart (A-Politeia) waarbij de bibliotheek van Andre veelal de teksten leverde. We zetten dit op binnen het kader van de studentenvakbond AKKU samen met enkele andere actieve studenten die het anarchisme waren toegedaan (zoals Paultje). Vervolgens startten we in Nijmegen een Vrije Groep op en droegen we bij aan tal van andere initiatieven in de Nijmeegse (kraak)beweging. Het waren inspirerende en hyperactieve jaren.

Vanaf 1983 maakten we, geïnspireerd door de anarcho-punk houding van Do It Yourself, muziek in een van de oefenkelders van jongerencentrum Doornroosje. André had zich een Fender Stratocaster aangeschaft en drong er bij mij op aan dat ik zou gaan drummen aangezien ik in mijn tienerjaren in een drumband had gespeeld. Onze studievriend J.H. complementeerde het gezelschap. Enkele bezettingen later heette onze band Lelijke Vent en maakten we Nederlandstalige punkrock. Vanaf 1986 waren we zover dat we voldoende nummers hadden om op te kunnen treden, ondermeer in legendarische punkholen als de Chi Chi Clup in Winterswijk en het gekraakte Emma in de duinen nabij IJmuiden.

Het weerhield ons er ook niet van met onze studie politicologie in de voorhoede van ons jaar voort te blijven gaan. Op tentamenmomenten werd er steevast gestudeerd. Ik leverde de uittreksels en André de catering. Op zijn kamer zaten we een week lang te blokken van negen tot vijf, ruim voldoende om goeie punten te halen. In 1988 studeerden we samen af.

André ontwikkelde zich als gang- en sfeermaker. Vooral in de muziek was hij zeer gedreven. Dat kwam met name tot uitdrukking in de hardcore punkband Ultimate Sabotage, waarin zijn latere vrouw Step de zangeres was en hijzelf gitaar speelde. Zijn grote mond was charmant zolang hij omringd was met mensen die de nuance zochten.

De balans raakte zoek naarmate de ‘hardcore’ ging overheersen. Het trok een wissel op onze vriendschap. Onze wegen scheidden zich in 1989.

De dood van iemand die je eens dierbaar was, raakt je.

André, hopelijk heb je nu rust gevonden.

3 Reacties


liefde liefde nadenken

zei: Maan Bentlage op 23/08/2010 om: 11:20u

Ik heb Andre gekend alleen van op de lagere school daarna zijn wij elkaar uit het oog verloren maar zoals jij hem omschrijfT zo ken ik hem ook
toch geschokt van zijn dood wens ik de nabestaande sterkte

zei: rob krauth op 26/08/2010 om: 20:32u

Onze oude kameraad Loony (o.m. bassist van Ultimate Sabotage) schreef een prachtig en treffend gedicht over André: http://www.gnoe.nu/lelijke-vent

zei: Arend op 27/08/2010 om: 09:21u


Powered by Greymatter