Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/07/2010: "Asuncion, 5 juni 2010"

Niet dat protest niet volop op zijn plaats is, maar de beelden van grote demonstraties waarbij met Palestijnse en Turkse vlaggen gezwaaid wordt dezer dagen geven mij niet het gevoel dat er een "anarchistisch moment" is bij dit alles - hetgeen oorspronkelijk wel van het idee achter het konvooi naar Gaza gezegd zou kunnen worden.
En dan duikt deze foto op, van "internationalisten" in Asunción, Paraguay, 5 juni 2010. Geen idee of de kleurstelling van de banieren anarchistisch bedoeld is. Maar het is in ieder geval uitdrukkelijk niet nationalistisch (de vlag van Paraguay lijkt sprekend op de Nederlandse).

asuncion (73k image)
"Het Palestijnse volk van Gaza moet eten".
Daar is ook geen woord nationalistisch aan.

6 Reacties


driewerf helaas. deze rood-zwarte vlaggen zijn van de Partido de los Trabajadores, een kleine trotskistische partij. Anarchisme staat in Paraguay in de kinderschoenen, maar er wordt wel volop aan gewerkt. Binnenkort zal er in BelgiŽ op enkele plaatsen info gegeven worden over het beginnende anarchisme in Paraguay (samen met algemenere evoluties op politiek en sociaal gebied). we houden jullie op de hoogte!

zei: jagua hŻ op 07/06/2010 om: 12:33u

Bedankt, jagua hŻ

zei: Prul op 07/06/2010 om: 15:01u

Het is vrij typisch dat links denken en/of links-anarchistisch denken direct ook automatisch gekoppeld wordt aan pro-Palestijnse gedachten hebben.
Zelf heb ik dat totaal niet, de sympathie ligt volledig bij IsraŽl.
Al kan men er ook voor kiezen om aan geen sympathie-kant de voorkeur te geven natuurlijk.

Maar deze kwestie splijt veel visies, partijen, families, politieke richingen, kampen etc, doormidden.

Zelf beschouw ik mezelf als links in de zin van GroenLinks-links, als lichtelijk anarchistisch, als whatever wat. Maar ik heb een regelrechte afschuw van de Palestijnen, van hun wijze van actievoeren, van hun achtergrond, en ik zie de historische achtergrond van dit conflict totaal als iets dat de IsraŽlies in het gelijk stelt wat betreft visie en stevigdeels ook handelswijze.

zei: Hans Langbroek op 07/06/2010 om: 23:07u

@Hans L.
De strekking van dit stukje is nu juist dat het moelijk zoniet onmogelijk is iets anarchistisch te ontwaren in de woede over de kaping van en de moorden aan boord van de Mavi Marmara.

Op de rest ga ik maar niet in.

zei: Prul op 08/06/2010 om: 13:11u

Als er partij moet worden gekozen: noch voor de staat IsraŽl, noch voor de Palestijnse staat, maar voor een federalistisch samenwerkingsverband van Joodse en Arabische volksgemeenschappen, soms in samenwerking als kern van een beweging die tot een federalistisch samenwerkingsverband van het gehele midden-oosten moet leiden. Voorlopig sta ik achter de geweldloze "derde intifada" van de Volkscomitťs, die vooral bekend zijn geworden via "Anarchists against the wall". Zie verder het laatste nummer van Buiten de Orde.

oke oke oke

En het wordt tijd dat er eens een studie wordt gemaakt naar de opvattingen van Jacob IsraŽl de Haan vlak voor zijn dood. Deze Nederlandse zionist (ook bekend als dichter en homoseksueel) had in het toenmalige Palestina zo ongeveer dezelfde denkbeelden ontwikkeld over vriendschap tussen joden en arabieren, en werd daarom in 1921 door de Hagadah in Jeruzalem vermoord.

zei: Jan Bervoets op 08/06/2010 om: 13:19u

Bedankt, Jan.
Helemaal mee eens.

zei: Prul op 08/06/2010 om: 13:45u


Powered by Greymatter