Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/06/2010: "KIEZERSSTAKING"

Kiesstaking (61k image)

Woensdag aanstaande: parlementsverkiezingen in Nederland. De partijhazen lopen. De verkiezingsbeloftes zijn uit de hoge hoed gehaald. De hazen blijken doekjes voor het bloeden (zoals Cohen: ik ben lijsttrekker om Wilders tegen te houden). De beloftes zijn loos. Dan maar een kiezersstaking tegen de opeenstapeling van onwaarachtigheden?

Klik op meer.


Het verzet tegen het parlementarisme is een van de constante thema’s in anarchistische kring. Het thema is, vooral door tegenstanders, onbegrepen. Men verwart — vaak bewust — de verwerping van het parlementarisme met een anti-democratische houding. Maar een positief anarchistisch thema is nu juist het pleidooi voor directe democratie in samenhang met het pleidooi voor economische gelijkheid. De invoering daarvan is precies wat men via het parlementarisme tracht te voorkomen: directe democratie / economische gelijkheid.

Dit soort visies is verre van nieuw. Dat blijkt maar weer eens uit de heruitgave van het manifest uit 1888, getiteld ‘De Kiezersstaking’, van de hand van de Franse anarchistische schrijver-journalist Octave Mirbeau (1818-1917). Fel in bewoordingen en een betoog zo helder als glas: alsof het voor — dus tegen — de komende verkiezingen is geschreven.

Mirbeau: ‘Ik kan me nog voorstellen dat een beurszwendelaar altijd aandeelhouders vindt die hij kan oplichten, dat er altijd mensen zijn die de censuur verdedigen, die dol zijn op operette, (..). Maar dat een parlementslid, een senator, een president (..) iemand weet te vinden die op hem stemt, zo’n onvoorstelbaar wezen, zo’n ondenkbare martelaar (..) dat gaat toch al behoorlijk verder dan ik had kunnen vermoeden’.

De partij waarvan vooral beurszwendelaars het moeten hebben, de VVD, is nu de partij die door velen wordt nodig geacht om Nederland van de ondergang te redden, zo doen opiniepeilingen geloven. De partij die het neoliberale denkbeeld van de ‘marktwerking’ te vuur en te zwaard verdedigde, de PvdA, heeft het plotseling over het “in de richting gaan van een ‘fatsoenlijke samenleving’”. Om van beroepshypocrieten (CDA), xenofoben (PVV) en andere griezels (‘overige partijen’) maar te zwijgen. Waar hebben die partijen het over…? Wat doen ze zoal…?

Tezamen hebben de gevestigde partijen inmiddels bijvoorbeeld het onderwijssysteem failliet laten gaan. Anders kan je toch niet vertalen het gegeven, dat het scholingspeil van een aanmerkelijk deel van de Nederlandse bevolking kennelijk zover is gedaald, dat een laagdrempelig NOS-journaal wordt overwogen. De normale journaals blijken namelijk voor veel mensen lastig te volgen, door de aanpak en de snelheid van de onderwerpen en het veronderstelde kennisniveau, lees ik in De Volkskrant van 27 mei 2010 (Internetversie). Hé, we hebben het over het ‘journaal’ van acht uur ‘s avonds !

Je zou bijna denken dat er bewust is aangestuurd, door de politieke partijen, op een dergelijk failliet. In een gezamenlijke, langlopende actie — want er wordt al vele tientallen jaren gewerkt aan ‘onderwijsvernieuwing’ — is het de politiek dus uiteindelijk gelukt om een vooroorlogse christelijk-liberale (pastoor / fabriekseigenaar) leus, van de roomse Brabantse zandgronden, tot werkelijkheid te laten worden: HOU JIJ ZE DOM, HOU IK ZE ARM. Mooi meegenomen is dat dit ook nog eens kiezers genereert om voldoende volk voor verkiezingsrondes op de been te kunnen brengen. Want het gaat om ‘geloof’ in het systeem… Mirbeau wordt wakker!

Aan de uitgeverij Iris is die oproep, als bemiddelaar, wel besteed. Die heeft het verkiezingsmanifest van Mirbeau in brochurevorm opnieuw uitgegeven. Dick Gevers opent de brochure met een korte biografische schets gewijd aan Mirbeau. Aan de tekst van het manifest zijn vervolgens verhelderende noten toegevoegd en er is aansprekend beeldmateriaal (zoals karikaturen met orerende ezels) opgenomen. Verder vindt men in de brochure ook een bloemlezing anti-parlementaire uitspraken van een keur van auteurs. Een bekende luidt: Als verkiezingen de maatschappij zouden veranderen, zouden ze al lang verboden zijn geweest!

MIRBEAU, Octave, De Kiezersstaking, aansluitend een anarchistische bloemlezing, Uitgeverij Iris, Amsterdam, 2010, 33 blz., prijs 4,50 euro.

5 Reacties


Stem Nooit!

zei: sjaakweg! op 06/06/2010 om: 10:33u

Stem Nooit!

zei: sjaakweg! op 06/06/2010 om: 10:33u

of stem wel, want als we niet stemmen of een partij die tegen wilders in gaat hebben we zo meteen wilders aan de macht en wie weet wat er dan gebeurt... als je moet kiezen tussen 2 kwaden, kies dan de minst kwade, want anders gebeurt het ergste. ik zelf ben pas 16 en zelf ik begrijp dat je moet stemmen, en ik zal dat later ook zeker doen, zoals iedereen dat zou moeten doen! ben je niet tevreden over de keuzes, richt een eigen partij op! en anders moet je niet zeuren

zei: @sjaakweg op 07/06/2010 om: 22:47u

Dick Gevers spreekt over Herbert Read
Arthur Lehninggroep

Op zondag 13 juni om 14.00 uur zal een lezing worden gehouden door Dick Gevers over Herbert Read, wiens brochure Mijn anarchisme onlangs is verschenen.

We hopen dat er een boeiende gedachtewisseling zal komen over anarchisme, kunst en samenleving.
Reden om eens langs te komen.
Deze lezing vindt plaats in het cafe De Mollie, Van Ostadestraat 55 (hoek Dusartstraat), bereikbaar vanaf het Centraal Station met lijn 16 en 24 (uitstappen halte Spuistraat, na 100 m. voorwaarts linksaf via een poortje de Dusartstraat in en die uitlopen – ook de brede Ceintuurbaan oversteken – stadsreistijd ca. 25 minuten)

zei: Arthur Lehninggroep op 09/06/2010 om: 18:51u

lieve mensen,

de Molli (zonder de e op het einde!) ligt echt niet in de buurt van de spuistraat. Spuistraat is centrum amsterdam, de Molli is de pijp in amsterdam.

De halte die jullie zullen bedoelen is Albertcuypstraat. Verder kun je van het centraal station ook tram 25 pakken, die praktisch op de hoek bij de molli stopt.
halte is ceintuurbaan/ferdinandbol. na uitstappen, deze tramroute met de bocht mee lopen de ferdinandbol in, de eerste straat rechts is de van ostadestraat, deze inlopen tot de volgende hoek, waar je de molli vindt, op nummer 55HS.
Vanuit Amstelstation gaat ook een tram 12 naar de molli, ook halte ferdinand bol/ceintuurbaan uitstappen, dan 25/50 meter terug! lopen, naar rechts de van ostadestraat in, alwaar je bij de volgende hoek de Molli nog steeds vindt.

Website: http://molli.nl

zei: Molli op 10/06/2010 om: 20:09u


Powered by Greymatter