Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/05/2010: "Geweld tegen inheemse volksstammen die zich verzetten tegen multinationals in India"

Survival International, de organisatie die zich inzet voor de rechten van inheemse volksstammen, heeft een dringende oproep gedaan om een onderzoek in te stellen naar het toenemende geweld tegen de inheemse bevolking in de Indiase deelstaat Odisha.
violence_screen (20k image)
Gewapende politie gebruikt geweld tegen demonstranten in Chandia, India

De politie opende vorige maand het vuur op een menigte die demonstreerde tegen het conglomeraat TATA, waar de Britse bedrijven Jaguar, Land Rover en Tetley deel van uitmaken. Het Tata-imperium is in Nederland vooral bekend geworden door Tata Steel, eigenaar van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus.
Klik op meer.

Survival vreest dat protesten tegen het beursgenoteerde mijnbouwbedrijf Vedanta Resources in dezelfde deelstaat ook met geweld zullen worden onderdrukt.

De inheemse demonstranten protesteerden vorige maand tegen het plan van TATA om een staalfabriek op hun land te vestigen. Een man werd gedood en anderen raakten gewond. Het incident vond plaats in de Kalinganagar regio in de Indiase deelstaat Odisha (voorheen Orissa).

Laxman Jamuda, die behoort tot de Munda volksstam, werd dodelijk getroffen en tenminste negen anderen raakten gewond toen de politie en de burgermilitie het vuur openden op een menigte die demonstreerde tegen de staalfabriek en haar verbindingswegen.

De neef van Laxman Jamuda, Chandramohan vertelde wat hij had gezien: "De politie viel ons aan en verdreef ons uit het dorp - oudere vrouwen, kinderen, kleine meisjes - iedereen werd in elkaar geslagen. Mijn oom droeg mijn kind in zijn armen. Hij werd in de rug geschoten en zelfs mijn dochtertje werd in haar wang getroffen door splinters."

Van alle projecten waarmee de overheid van Odisha actief bedrijven zoals TATA, Vedanta en POSCO steunt, is er geen die de instemming heeft van de benadeelde gemeenschappen op wier land gewerkt zal worden.

Jema Hanaka, een vrouw die in mei door de politie in elkaar werd geslagen verklaarde: "Een potige politieman begon te schreeuwen, 'maak alle huizen kapot'...we zeiden tegen hem dat dit hier alles was wat we hebben: een huis en een haard, veestallen, tuinen, gezinsleden, alles. De politieman hoonde dit weg door te zeggen dat we armzalige bedelaars zijn en dat hij koste wat het kost de huizen zou afbreken...Toen viel de politie ons van alle kanten aan en begon ongenadig op ons in te slaan."

De inheemse volksstammen in Kalinganagar zijn fel gekant tegen het project van TATA en verzetten zich er al jaren tegen. In 2006 werden minstens twaalf inheemsen gedood toen de politie op demonstranten schoot. Afgelopen maart openden de politie en anderen het vuur op het inheemse dorp Baligotha waarbij ongeveer twintig mensen gewond raakten. Volgens getuigen werden de huizen verwoest en werd er kerosine in de drinkputten gegoten.

De industrialisering van de deelstaat heeft in tal van plaatsen gezorgd voor sociale onrust en gewelddadig optreden van de politie. In het district Jagatsingpur hebben boeren zich vijf jaar lang verzet tegen een staalbouw project van POSCO. De politie maakte deze maand met behulp van traangas en gummiknuppels een eind aan hun vreedzame demonstratiecampagne.

Ook de Dongria Kondh, die leven in de Niyamgiri heuvels in Odisha, verzetten zich tegen de bouw van een mijn op hun land die gepland is door het op de Londense effectenbeurs genoteerde bedrijf Vedanta Resources. Vedanta krijgt steun van de regering van Odisha, ondanks het feit dat de volksstam duidelijk heeft gemaakt dat ze de mijn niet willen. De politie heeft herhaaldelijk mensen van de plaatselijke bevolking gearresteerd die demonstreerden tegen de mijn van Vedanta en de daaraan verbonden raffinaderij. En bij Survival zijn berichten binnen gekomen over intimidatie van knokploegen gericht op mensen die kritiek hadden geuit op het bedrijf. Toen medewerkers van Survival een half jaar geleden een bezoek brachten aan het gebied werden ze hinderlijk gevolgd en belaagd door met bijlen gewapende knokploegen.

Survival vreest dat als er niet snel een eind wordt gemaakt aan het project van Vedanta, er in korte tijd een situatie ontstaat waarin sprake is van grootschalig geweld.

De directeur van Survival, Stephen Corry, verklaarde: "Dit geweld moet stoppen. Het is onrechtvaardig en onrechtmatig om grote industriŽle projecten op te dringen aan inheemse volksstammen die hier niet van gediend zijn, en ze zijn gedoemd om op een ramp uit te lopen."


Powered by Greymatter