Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/21/2010: "Ferdinand Domela Nieuwenhuis Universiteit"

Op 16 mei 1969 klommen vijf studenten het gebouw binnen, hierna lieten ze honderden andere studenten binnen. Ze doopten het gebouw om tot de ‘Ferdinand Domela Nieuwenhuis Universiteit’. De studenten vonden allerlei geheime informatie en kopieerden deze. De politie wilden de bezetters zo snel mogelijk uit het gebouw krijgen. De rector werd ingeschakeld om de bezetters uit het gebouw te praten. Waarop de studenten zongen: ‘We gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet.’ Uiteindelijk moesten de studenten toch opgeven. Op 21 mei maakte een grote groep politieagenten een einde aan de bezetting.

vrijemaagd (27k image)
Klik op meerAldus meldt de bekende anarchistische nieuwssite nu.nl vandaag, met foto hier:
link naar dat ding

6 Reacties


Tja, het Maagdenhuis - want daar gaat dit stuk over. Feitelijk een akkevietje van de CPN, die de regie volledig overnam. Wethouder Van Tijn verloor door het gedogen van traangas binnen de ruimten van het gebouw zijn vriendschap met Ton Regtien - die met hem redacteur was van het oppositieblad Links binnen de PvdA en de Belgische BSP en die op dat moment naar de partij van Paul de Groot overging.
Verder zien we de latere Wethouder Verhey, die op zijn bek zou gaan als een tweede dreigende maagdenhuisbezetting tegen een collegegeldverhoging doorgang zou vinden. Alle prominenten vinden we later broederlijk in het college tijdens de Nieuwmarktaffaire vab 1975. Alleen Regtien had nog illusies van door te gaan met de strijd.
Nu nog het antwoord op de vraag hoe de wijs van het bezettingslied van het Maagdenhuis nagenoeg dezelfde is als A las barricadesvan de CNT: dat komt doordat het lied feitelijk het internationale strijdlied is van de arbeidersraden en de syndicalistische bewegingen, waarvan het grootste deel door Lenin of de Komintern is overgenomen...

zei: Jan Bervoets op 24/05/2010 om: 17:57u

Ha, Jan,
je bedoelt LA VARSOVIENNE?!

zei: Prul op 24/05/2010 om: 21:43u

En wie heeft er een Telegraaf van 22 mei 1970 bij de hand?

zei: AdR op 24/05/2010 om: 22:01u

Waar ik naar verwees was de Nederlandse versie, mogelijk van het NAS, die al vóór 1917 circuleerde, en waarvan ik ooit de tekst van buiten heb gekend. Die werd met de Internationale tijdens eerdere SVB-demonstraties boven tafel gehaald, maar de CPN-leiding (mogelijk Paul de Groot) wilde er later niets van weten. Via delen van het refrein, die ik mij nog herinner, krijg ik het niet gegoogeld, dus ik denk dat die versie alleen in boekdruk nog bestaat...

zei: Jan Bervoets op 25/05/2010 om: 08:42u

Nee hoor, hij staat op een wild uitgebracht grammofoonplaatje zoals ik ooit (heel toepasselijk) op Koninginnedag gekocht heb. (Dus niet het CPN-Pegafoonplaatje).

Onder andere deze bezetting was precies het punt waarop de CPN kon inbreken in de studentenbeweging: joechei, "de bouwvakkers" hebben een uur uit solidariteit gestaakt. Ja hoor.
De preventieve contrarevolutie ging van start.

Ik zal het plaatje eens digitaliseren en (her)publiceren, niet meteen aandringen alstublieft. Hm, toch eerst nog eens speuren op Joetjoep of er echt nix staat.

zei: Prul op 27/05/2010 om: 15:54u

Waar is mijn emmertje?

De Warszawianka waarvan ¡A las barricadas! is afgeleid is niet terug te vinden op YT, althans ik heb haar nog niet gevonden. Wel - dezer dagen toepasselijk - een Grieks partizanenlied, Anemi thielles.

Ten tijde van de bezetting van het Maagdenhuis werd het lied wel degelijk met Spanje geïdentificeerd en niet met de bolsjewieken. Al hadden die het al een jaar later erg met zichzelf getroffen, dus (zie eerste linkje) - en nog steeds.

Op naar de zes zetels onder de bezielende leiding van Product Femke!

zei: Prul op 27/05/2010 om: 20:12u


Powered by Greymatter