Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/16/2010: "VOLGEND JAAR DE REVOLUTIE"


Politie (53k image)

‘L’An prochain la révolution’ (Volgend jaar de revolutie). Het drukt de hoop uit op een betere wereld. Een wereld zonder huurlingen, de politie, die voor de ‘macht’ het vuile werk opknappen. Een wereld zonder intimidatie.

Klik op meer.


‘Volgend jaar de revolutie’ is de titel van een documentaire op DVD uitgebracht door de uitgever van het Franse anarchistische weekblad ‘Le Monde libertaire’. De documentaire gaat over het leven van de Franse historicus en militante Maurice Rajsfus (geboren in 1928). Ze geeft uitdrukking aan zijn opvattingen, waarover hij zelf aan het woord is.

De titel verwijst naar de hoop van de arbeiders in ‘Yiddishland’ in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het is een droom die voor de ouders van Maurice eindigt in de nachtmerrie van de Duitse vernietigingskampen. Het is tevens de hoop die Maurice Rajsfus nimmer heeft verlaten en die hem het vuur voor zijn activisme levert tegen fascisme, kolonialisme, racisme en de onderdrukking door de politie. Hij getuigt ervan in ruime vijftig boeken, die hij inmiddels over die onderwerpen publiceerde.

De documentaire volgt hem, al pratend met de filmer, in zijn geboortestad, het Franse Aubervilliers, waar ook de filmer – maar dan dertig jaar later – geboren is.

Maurice Rajsfus is de zoon van joodse, Poolse ouders die zich in de jaren twintig in Frankrijk vestigen. In 1942 wordt hij, samen met zijn ouders, bij een razzia door een politieagent gearresteerd, een man die een tijd lang hun naaste buur is geweest. Maurice is dan 14 jaar. Hij wordt vrijgelaten omdat Joden tussen de 14 en 16 jaar zijn ‘vrijgesteld’. Zijn ouders zal hij nooit meer terugzien.

De politie van Vichy uit het verleden, dat wil zeggen die van Franse met de Duitsers collaborerende regering, voelt Rajsfus heden al te dichtbij… Voor hem is de band tussen de politie van toen en heden constant. Op het moment dat ik dit schrijf, moet ik denken aan wat ik net in het Franse dagblad Le Monde van 14 mei 2010 lees over een jonge Franse advocaat. Hij levert een ‘juridisch gevecht’ tegen het machtsmisbruik van de Franse politie (omgeving Parijs).

Hij valt daarbij het optreden van de politie in de Franse ‘uitzonderingsstaat’ aan, waarin verdachten door agenten worden geïntimideerd, grofheden naar hun hoofd geslingerd krijgen, geschopt en geslagen worden bij arrestaties en tijdens verhoren op het bureau. ‘We gaan van elk geval van buiten-wettelijk handelen door de politie een zaak maken’, kondigt hij aan.

Het artikel leert dat hij het druk krijgt. Tevens levert het artikel een aanvulling op het boek van Rajsfus over dit soort zaken en waarover ik op deze site berichtte (zie het item ‘Politie! Dat zegt al genoeg’, geplaatst op 4.5.2010; http://www.devrije.nl/archives/00002942.html).

L’AN PROCHAIN LA REVOLUTION. 2010. Film op DVD (71 minuten; bestaande uit verschillende onderdelen, zoals ‘Les 80 ans de Maurice’, 20 minuten), uitgebracht door Les Éditions du Monde libertaire, Parijs, prijs 14,90 euro.


Powered by Greymatter