Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/15/2010: "Evaluatie 1 mei-demonstratie Nijmegen op Pinksterlanddagen"

De groep die dit jaar in Nijmegen de tweede radicale antikapitalistische 1 mei demonstratiein Nijmegen organiseerde, gaat deze op de PL evalueren.
Nijmegen1mei2010 (18k image)
Het was een bewogen dag met een strijdbare demonstratie, veel politiegeweld en een interessant debat over het organiseren van solidariteit.
Klik op meer.

Tijdens de PL (zaterdag, 22 mei om 12:30; grote tent) wil de voorbereidingsgroep een open evaluatie organiseren van de voorbereiding en van de demonstratie. Hoe is het samenwerkingsverband tot stand gekomen, waarom met deze groepen en individuen, waarom is opgeroepen met de desbetreffende pamflettekst en eisen, hoe komt de route tot stand, hoe was de sfeer, is er adequaat gereageerd op het politiegeweld, hoe is het debat verlopen, wat wordt daarmee gedaan en hoe gaat het met de nasleep van de demonstratie? Dit zijn allemaal vragen waarop men gezamenlijk antwoorden wil formuleren om de praktijk van het demonstreren te verfijnen.

Het gaat echter niet alleen om demonstreren. Dat is misschien zelfs weinig relevant. De workshop tijdens de PL heeft ook de pretentie om een bijdrage te leveren aan het bouwen aan een antikapitalistische beweging van onderop. Met enkel een jaarlijks weerkerend ritueel van de eerste mei doen we dat zeker niet.

Maar hoe dan wel? De afgelopen jaren zijn er veel discussies en acties geweest rond arbeidsstrijd en het organiseren van solidariteit. Denk maar aan de reeks debatten over links en de vakbond van doorbraak, sap en klasse of aan het 2dh5 festival dat daar de afgelopen edities aan gewijd was.

Maar ook de staking van de schoonmakers heeft het een en ander in beweging gezet. Verschillende groepen en individuen door heel het land hebben op eigen wijze in dit conflict op constructieve wijze geparticipeerd, waarbij soms plaats was voor inhoudelijke kritische discussies en beschouwingen.

Door de specifieke Nederlandse situatie staan veel van deze initiatieven nog in hun kinderschoenen. Sommigen hebben de eerste groeipijnen al achter de rug en hebben een eigen praktijk ontwikkeld.

In een tweede deel van de workshop willen we dan ook onderzoeken wat we moeten of kunnen doen om tijdens het komende jaar die solidariteit verder uit te bouwen en te organiseren. Welke stappen moeten genomen worden, hoe organiseren we onszelf, welke ervaringen zijn er, hoe wisselen we onze ideeŽn uit, wie willen/kunnen/moeten we proberen te betrekken, waar ligt de achillespees waar we onze energie op kunnen richten en hoe organiseren we een constructief debat met de bedoeling onze theorie en praktijk steeds aan te scherpen?

Dit zijn heel veel vragen waarmee je misschien wel heel de PL zou kunnen vullen. Dat is echter niet onze bedoeling. Met mensen die rond deze thema's actief zijn (of willen zijn), willen we de bal aan het rollen houden, en indien mogelijk er meer vaart aan geven. Met de ruimte die ons ter beschikking is gesteld, zullen we bekijken hoe we die het best kunnen invullen.

Aan de hand van de verschillende publicaties over de 1 mei demonstratie bereiden we een aantal discussiepunten voor over de demonstratie zelf. Afhankelijk van het verloop van de discussie, komt de voorbereidingsgroep met een of meerdere voorstellen om de discussie en de praktijk veder te zetten.

Ter voorbereiding van de workshop zetten we de geschreven bijdragen aan de discussie onderaan op een rijtje.

Doorbraak: hier
Olie op het Vuur: hier
Blijven Dromen: hier
Peter Storm: hier en hier
Tommy Ryann, AGN: hier
Mayday Den Bosch: hier


Powered by Greymatter