Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/03/2010: "FinanciŽle crisis en Amerika"

Met als grote voorbeeld de man met de scherpe tong, Anton Constandse, zal ik als nieuwkomer hier proberen mijn gedachten over de financiŽle crisis in relatie tot Amerika op elektronisch papier te krijgen.
anton_constandse05 (34k image)
Anton Constandse

En doe dat kijkend naar de manier waarop in amerikaanse soapseries speciaal gericht op jongeren met diezelfde jongeren wordt omgegaan. Het taalgebruik met z'n vele geweldsuitdrukkingen en respectloosheid t.o.v. de andere die niet precies in de groep past is tekenend voor de amerikaanse cultuur.
Klik op meer.

Er is en moet altijd een 'vijand' zijn om zich waar te kunnen maken. Dat vertaalt zich ook naar de politiek en de economie. De financiele instellingen, banken en kredietbeoordelaars voorop. in Amerika zijn de oorzaak van wat in eerste instantie een financiele crisis was en later een economische crisis is geworden. Het super-kapitalisme van o.a. Goldman-Sachs, bedacht producten met een (geweten) hoog risico, om volgens dat risico te verkopen aan goedgelovigen elders in de wereld. Tegelijkertijd speculeerde diezelfde super-kapitalisten op de teloorgang van het gegeven onderpand. Ze hebben daar miljarden aan verdiend terwijl de anderen miljarden konden afschrijven en door miljarden van belastingbetalers overeind moesten worden gehouden.

De wereldeconomie, en daarmee samenhangende machtsverhoudingen, is aan snelle verandering onderhevig. Landen als China op korte termijn en India op wat langere termijn zullen economisch gezien het wereldbeeld volkomen veranderen. Voor de Amerikanen is het een gruwelijke gedachte en is het hun er alles om begonnen die nieuwe vijand(en) te bestrijden. Maar alvorens ze daar echt hun wapens tegen gaan inzetten, moet eerst afgerekend worden met het Oude Europa. Het zag er even naar uit dat de Euro de Amerikaanse Dollar als reserve munt in de wereld dreigde te passeren. Het vertrouwen in de dollar zakte weg en de Euro klom in waarde. En in het vijandsdenken van de Amerikanen is het noodzakelijk dat er aangevallen wordt. Het eerste slachtoffer van de amerikaanse hedge-fondsen, gesteund door de alomtegenwoordige, eveneens Amerikaanse rating-bureaus' is Griekenland geworden.
Ook hier zijn ongetwijfeld de laatste maanden alweer miljarden verdiend met speculaties tegen de Griekse Staatobligaties. En ze zullen voorlopig zeker niet ophouden, ondanks alle financiele hulp die Griekenland nu wordt toegezegd.

Ondertussen moeten de Grieken nu het gelag betalen voor een crisis die door super-kapitalisten in het land van zijn oorsprong, Amerika, bewust in gang is gezet. Zal er in het verzet tegen deze gemaakte crisis een voedingsbodem ontstaan voor een radicale verandering van de maatschappij? Ik hoop het voor de Grieken en ook voor ons.http://www.devrije.nl/emoticons/oke.gif

2 Reacties


Welkom!

De Griekse crisis wordt enerzijds als een soort natuurramp afgeschilderd, alsof het uit de bocht vliegen van de rente van staatsschuldpapieren geen mensenwerk is. Inderdaad, er wordt gespeculeerd tegen de euro en het einde is nog lang niet in zicht.
Anderijds is er de onverholen racistische ondertoon noord-zuid in Europa, verinnerlijkt door een Griek die ik in een loodzwaar Amerikaans-Engels hoorde zeggen op de radio: "Het is afgelopen met ons luie leventje, we zullen moeten gaan werken in Griekenland." "We" - jaja.

Maar al met al ben ik niet van plan een bericht als dit te gaan vertalen, ook al is dat het verzoek.

Als je brand sticht in een gebouw waar zich mensen in bevinden hoef ik geen smoezen te horen dat de doden jouw schuld niet zijn. Of de brand nu door anarchisten is gesticht of niet - ik kan alleen afschuw voelen.

zei: Prul op 05/05/2010 om: 23:14u

ik voor de de bui aan komen
let op Spanje Portugal en ItaliŽ...want dit is geen financiŽle steun...maar modern fascisme...bakken poen wordt gegeven aan de zelfde lui die de crisis veroorzaak hebben..de arbeider moet weer bloeden !!!

zei: pim op 06/05/2010 om: 13:43u


Powered by Greymatter