Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/01/2010: "Politie provoceert 1 mei demonstratie Nijmegen"

Zo’n 250 mensen namen vandaag deel aan de antikapitalistische 1 mei demonstratie in Nijmegen die voor die streed voor vrijheid, welvaart en bloemetjesjurken!


Beelden die tonen hoe onverantwoordelijk de politie in stormt op demonstranten in gezelschap van kinderen!

Halverwege de demonstratie bij het uitzendbureau Adecco, dat personeel werft voor de detentiecentra waar illegalen worden opgesloten, greep de talrijk aanwezige en voortdurend provocerende ME hardhandig in.
Klik op meer (wederom ge-updated 3 mei).

De manifestatie kende een rustige start op het Stationsplein van Nijmegen waar deelnemers uit het hele land zich verzamelden.
1MeiNijmegen2010A (36k image)

Aan het begin van de middag leek de manifestatie rustig te verlopen. Belangstellenden uit het hele land waren samen gekomen. Een schoonmaakster en een organisator van de recente stakingen in de schoonmaakbranche spraken de mensen toe. Zij benadrukten het belang van solidariteit en organisatie op de werkvloer om je eisen kracht bij te kunnen zetten en dat dit van belang is om samen deze wereld kunnen veranderen.
1meiNijmegen2010B66996 (28k image)

De demonstratie begaf zich vervolgens als een vrolijke en strijdbare optocht met veel vlaggen, spandoeken en muziek naar de volkswijk Wolfskuil. De leuzen op borden en spandoeken varieerden van ‘vrijheid voor gevangen arbeiders in Iran’ tot ‘tegen banen en politici, voor zelfbestuur en anarchie’.Daar werd het pas gekraakte autonome centrum bezocht. Ook hier werd het belang om jezelf te organiseren benadrukt.
Verderop sprak Abel Heijkamp, maker van de reportage “Leegstand zonder zorgen”, over de afbraak van sociale rechten door middel van antikraak en tijdelijke huurcontracten. De sociale cohesie verdwijnt hierdoor uit de buurt en is het makkelijker zo’n buurt zonder verzet te ontruimen en te slopen. Op deze manier worden mensen uit deze buurten de stad uitgedreven om plaats te maken voor diegene die straks de nieuwbouw die er voor in de plaats komt, kunnen bekostigen.
1MeiNijmegen2010C66998 (38k image)

De spoortunnel werd vervolgens terug geclaimd. Vaak worden in deze tunnel vrouwen seksueel lastig gevallen of zelfs misbruikt. De actiegroep de Dolle Mollies vestigden de aandacht op dit probleem.
Even verderop bij uitzendbureau Adecco liep het uit de hand. De politie had een linie opgesteld. De spreker van AAGU wilde zijn verhaal houden, terwijl enkele mensen een spandoek wilden ophangen met de tekst “Adecco: uitzetbureau”. Daarop begon de politie te chargeren. De demonstratie werd beschermd door een groot spandoek, maar een smeris te paard had geen controle over haar paard. Het paard sprong over het spandoek en daarop viel de agent op de grond.


Beelden bij uitzendbureau Adecco

Vensters sneuvelden en de politie was bezig met klappen uitdelen, halve charges uit te voeren en trachtte deelnemers te arresteren die op hun beurt werden gedearresteerd. Kortom er heerste totale chaos.


Ook in dit filmpje is duidelijk te zien dat de politie uit is op een knokpartij


Ook als demonstranten verklede ágenten ('stillen') waren van de partij!

Er raakten meerdere mensen gewond, onder wie ook een agent. Hij kreeg een fles tegen zijn hoofd en raakte lichtgewond. Demonstranten zouden ook met stenen hebben gegooid naar de ME. Een aantal ruiten van het uitzendbureau sneuvelden in het tumult.
1MeiNijmegenD67001 (34k image)

Een politiewoordvoerster liet in De Gelderlander weten: "Een deel van de groep wilde richting Oranje Nassausingel gaan. Dat was niet de route die we hadden afgesproken. Toen begonnen de demonstranten met stenen te gooien. Daarop heeft de ME ingegrepen."De demonstratie bleef grotendeels bijeen. Door de ontstane chaos kon de geplande route niet verder worden gelopen. De betogers werden naar het nabij gelegen Kronenburgpark gedreven.
1meidemonstratieNijmegenkronenburgerpark (16k image)
Kronenburgerpark


Filmpje over de sitautie bij het park

Daar kregen zee te horen dat ze onder begeleiding naar het station zouden worden vervoerd en dat iedereen de stad moest verlaten.

Een absurde opstelling van de politie aangezien er mensen uit Nijmegen afkomstig waren en omdat er bovendien nog een avondprogramma georganiseerd was in de Klinker. Na kort overleg mocht iedereen in kleine groepjes het park verlaten richting het station. Daar werd gezamenlijk de demonstratie beëindigd.

Een tiental demonstranten zou gearresteerd zijn, dat bleken er later een drietal te zijn. Twee van hen werden 's avonds vrij gelaten. De derde arrestant, die vanwege het hardhandige politieoptreden naar het ziekenhuis moest, is 's avonds in verzekering gesteld en zal hoogstwaarschijnlijk maandag of dinsdag voorgeleid worden.

Zaterdagavond vond er bij het politiebureau in Nijmegen waar de arrestanten werden vastgehouden, een lawaai-actie plaats met een mooi spandoek, veel drums en een goede sfeer.

Foto's van de demonstratie vind je:
hier
hier
hier

6 Reacties


Een kleine correctie: We werden eerst naar het station gedreven, waarbij nog een hardhandige arrestatie viel (zie 4de filmpje). Aldaar werden we pas in kleine groepjes vrijgelaten, niet toen we nog in het park stonden.

zei: NMGN HC op 02/05/2010 om: 12:06u

Aha, zo gaat dat dus als je gewoon een demonstratie wilt houden voor vrijheid.
Nou, mooi dat ik dat nu weet.
Feitelijk is wat gebeurt natuurlijk dat de politiemacht hier vecht in opdracht van bezitters. De herrie op deze planeet is begonnen toen er bezit ontstond, daarmee ontstonden er ook belangen.

zei: Hans Langbroek op 02/05/2010 om: 10:44u

Hoe je het ook went of keert en wie er fout is.
Maar kinderen meenemen naar een demo is absoluut fout!! boos, grr

zei: Bolus op 03/05/2010 om: 10:49u

Als ik alle beelden zie vraag ik me af met welke intentie de politie deze demonstratie tegemoet heeft getreden. De hoeveelheid politie, de aantallen ME-ers, bereden politie en honden, alsmede de wijze waarop de bereden politie is ingezet,namelijk bovenop de demonstratie, een massa stillen (van oudsher berucht vanwege hun provocaties)al dan niet geinfiltreerd in de demonstratie , dan lijkt me dat dit al voldoende is om de boel te laten escaleren.
Als ik vervolgens zie wat voor nerveuze snotneuzen daar met een wapenstok in hun hand staan (zijn ze al 18?), dan denk ik dat we ons ernstig zorgen moeten maken over de handhavers van de openbare orde in de Waalstad en daarbuiten.

zei: Arend op 03/05/2010 om: 13:44u

Nog een nieuwtje! In Rotterdam hielden de Trotzkisten van De Rode Oktober hun 27e 1 meidemonstratie. Daar bleek de politie dit jaar de Haagse hebbelijkheid overgenomen te hebben om alle stokken te verbieden. Alle spandoeken moesten worden stukgemaakt, anders mocht de demonstratie niet doorgaan. Trotzkisten die geen vastgestelde leuzen mochten voeren, wat een schandaal! De honderden demonstranten bleven daarom met hun spandoeken voor het stadhuis aan de Coolsingel staan en riepen leuzen en zongen liederen. Tientallen politieagenten met auto’s, fietsen, paarden en honden en vooral bewapend met grote stokken, sloten alle demonstranten in. Toen de demonstranten naar huis wilden gaan en het terrein wilden verlaten, begon de politie op ze in te slaan. Er waren dertien arrestaties.

zei: Jan Bervoets op 03/05/2010 om: 20:33u

een aantal kinderen die meeliepen zijn onderweg mee gaan lopen, en dus niet mee genomen. trouwens ook kinderen hebben het recht om mee te lopen.

zei: hans op 04/05/2010 om: 19:53u


Powered by Greymatter