Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/01/2010: "Heftige 1 mei demonstraties in Griekenland"

In Griekenland zijn de traditionele 1 mei demonstraties bijzonder heftig verlopen. Zowel in Athene als in Thessaloniki waren er stevige confrontaties met de oproerpolitie. In Athene werden kort na het middaguur zelfs brandbommen gegooid naar de oproerpolitie.


Beelden van CNN waarin demonstranten brandbommen gooien naar de oproerpolitie

De politie zette traangas in.
Klik op meer

In Griekenland lag het scheeps- en treinverkeer stil, winkels bleven hoofdzakelijk gesloten.

In Thessaloniki waren er al schermutselingen voordat de demonstratie startte. Sommige winkeleigenaren trachtten het uitdelen van pamfletten te voorkomen en werden vervolgens door demonstranten massaal aangevallen. Pinautomaten, banken, dure auto's en een lokale Vodafone winkel moesten het vervolgens in het centrum van de stad ontgelden. De demonstratie keerde zich tegen de IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie.

In het centrum van Athene vonden twee demonstraties plaats onder het gezamenlijke motto 'Het volk is niemand iets verschuldigd, het volk zal voor niemand betalen'. De ene was georganiseerd door PAME, het Arbeiders Militanten Front, een communistische mantelorganisatie verbonden met de Griekse Communistische Partij. De andere demonstratie was uitgeroepen door de twee belangrijkste vakcentrales in het land, de GSEE en de ADEDY. De leiders van de vakcentrale GSEE verlieten na de schermutselingen de demonstratie onder luid boegeroep van de betogers.
Anarchisten1meiGriekenland1505802 (28k image)

Een blokkade van oproerpolitie in de Propylea op Panepistimioustraat bracht de demonstratie tot stilstand kort na 13.30 uur. Daarop volgden de reeds beschreven schermutselingen met brandbommen en traangas.

1meiGriekenland2010 (25k image)


Ander filmmateriaal van CNN waarin demonstranten tegen de oproerpolitie oplopen

Rond 14.00 uur verstoorden anarchisten het concert van de vakcentrale GSEE met het gooien van zwarte en rode verf op het podium, waarschijnlijk vanwege het voortijdig verlaten van de demonstratie eerder op de dag van deze vakvereniging.

In de stad bleven zich schermutselingen tussen demonstranten en de oproerpolitie zich voordoen. In de Panepistimioustraat werden verschillende winkels van multinationale ondernemingen vernield. Een omroepwagen van een tv-station stond in vuur. Ook bij de bekende Polytechnische universiteit, bolwerk van radicalisme en anarchisten, kwam het tot schermutselingen.

De gevestigde media meldden 29 arrestaties in Athene. En betoger raakte ernstig aan een oog gewond. Bij het hoofdbureau van politie op Alexandras Avenue werd door honderden sympathisanten een solidariteitsactie gehouden.


Powered by Greymatter