Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/29/2010: "Contouren programma Pinksterlanddagen 2010 zichtbaar"

De contouren van het programma van de Pinksterlanddagen 2010 worden zichtbaar, zo bleek op de laatste bijeenkomst van de voorbereidingsgroep in Zwolle. Een aantal inhoudelijke thema’s en programma-onderdelen staan zo goed als vast.
AffichePinksterlanddagen2010 (34k image)
Het affiche van 2010

Zo komen er een tweetal internationaal bekende anarchistische publicisten naar de PL.
Klik op meer!

De Amerikaan David Graber, voormalig hoogleraar antropologie en activist, schreef onlangs een boek Direct Action. Het beschrijft van binnenuit een van de meest vermaarde protesten in de geschiedenis van de recente globaliseringsbeweging, die rond de FTAA-top in Quebec in 2001. Getracht wordt hem naar de PL te halen.

Toegezegd heeft inmiddels Gabriel Kuhn, een in Oostenrijk geboren activist die inmiddels diverse publicaties op zijn naam heeft staan over het hedendaagse anarchisme in diverse landen, zoals de VS maar ook over niet westers anarchisme in Afrika, het Midden Oosten en Azië.

Een aantal programma-onderdelen sluit als gebruikelijk aan de actualiteit, zoals de vlucht die Transition Towns in ons land nemen. Ook het verzet tegen vluchtelingendetentie staat wederom centraal. Ook de voortdurende sociale onrust in Griekenland krijgt opnieuw een plek op de PL.

De landdagen vinden dit jaar plaats van vrijdag 21 tot en met maandag 24 mei op kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ in het Friese Appelscha, de vaste thuisbasis van de dagen.

Het is dit jaar 77 jaar geleden dat anarchistische arbeiders in Appelscha een aardappelveld aankochten om er een kampeerterrein annex meetingterrein van te maken. Sindsdien hebben diverse generaties anarchisten er hun jaarlijkse Pinksterlanddagen gehouden. Het terrein staat voor een uniek stukje sociale geschiedenis dat zijn weerga niet kent.

De kwestie rond organisatie binnen de anarchistische beweging staat centraal in een tweetal workshops van Carla van den Bosch (vergadertechnieken) en Judith Metz. Ook de bijdrage van de groep rond 2dH5 richt zich hierop, terwijl ook de voortgaande ontwikkeling van de Vrije Bond als anarchistische organisatie op de agenda staat.

Diverse groepen dragen als gebruikelijk hun steentje bij aan het program, zoals Respect voor Dieren (dierenrechten), Anti Fascistische Actie (AFA) alsmede de groep Doorbraak, een linkse basisorganisatie die strijdt voor een ecologisch duurzame wereld zonder uitbuiting, onderdrukking en uitsluiting. Groen Front bereidt als gebruikelijk de laatste jaren ook diverse onderdelen voor. Dit geldt ook voor groepen als de AGA (Anarchistische Groep Amsterdam). Het groeiende verzet tegen vluchtelingendetentie staat ook op de agenda.

Verdere bijdragen aan het programma zijn te verwachten van Jens van Tricht en Rymke Wiersma (workshop Groene Voeten) alsmede van de cliëntenorganisatie GGZ Limburg.
Arie Hazekamp houdt zijn zondagmorgen-lezing over de rol van anarchisten in de Tweede Wereldoorlog.

Als vanouds is er een kinderprogramma voor kinderen in de leeftijd van de basisschool in de eigen tent die achterop het terrein staat opgesteld.

Er komen dit jaar opnieuw (internet) radio-uitzendingen vanaf de locatie van de Pinksterlanddagen. Een perscentrum zal voor de verslaggeving van de dagen gaan zorgen.

Wat betreft het culturele gedeelte staat vast dat er op de drie avonden sprake is van een divers programma. Op vrijdagavond zullen zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk films gedraaid worden. Op zaterdagavond zijn er optredens van singer songwriter Daniel ter Waarbeek en de bands The Roosterz (reggae, ska & rocksteady) en The Regulators (idem). Ze worden afgewisseld door diverse DJ’s waaronder onze huis Dj Mic Zoot.

PinksterlanddagenFlyerZondag (58k image)
Het Open Podium ontbreekt uiteraard niet op zondag avond. Daarna is er theater van De Nieuwe Wanhoop een optreden van oudgedienden Seein’ Red (politieke punk) die hun debuut in Appelscha maken.

Rampenplan bereidt als vanouds het warme eten. De kantine zorgt voor een volledige biologisch assortiment aan overig eten en drinken.

Niet weg te denken zijn uiteraard de boekenmarkt en de stands. Willen de groepen en organisaties die standruimte willen hebben zich even via de e-mail aanmelden?

Dit jaar wordt het fenomeen de Weggeeftafel voortgezet. Aan het einde van de Pinksterlanddagen verdwijnen veel bruikbare etenswaren in de (dure) afvalcontainer omdat bezoekers deze niet mee naar huis nemen. In plaats van weg te gooien, is er nu het alternatief van de Weggeeftafel. De tafel werkt volgens het anarchistisch-communistisch principe: geven naar vermogen, nemen naar behoefte!

De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 21 tot en met maandag 24 mei 2010 op het anarchistische kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning, Aekingaweg 1a in Appelscha. Het terrein is per openbaar vervoer bereikbaar met lijn 16 vanaf de NS-stations Assen en Heerenveen. Dankzij de belangeloze medewerking van veel groepen en individuen zijn we in staat dit weekend aan te bieden voor de belachelijke prijs van 12,50 euro en dat is inclusief kamperen. Vergeet dus niet je kampeerspullen mee te nemen!

Zie voor uitgebreidere informatie de geheel vernieuwde webstekwww.pinksterlanddagen.nl .
De voorbereidingsgroep is bereikbaar via het volgende emailadres:klik hier

2 Reacties


Succes met de voorbereidingen van en met de landdagen zelf.
Een inspirerend en een gezellig actief lang weekend. Kom dus ook!
oke smile

zei: Harry op 30/03/2010 om: 03:16u

Kan niet wachten! big grin

zei: Hanja op 02/04/2010 om: 11:44u


Powered by Greymatter