Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/11/2010: "De stakingen in Griekenland"

Voor het geval dat u dacht dat "de anarchisten" niet vertegenwoordigd waren bij de stakingen en demonstraties in Griekenland dezer dagen.

new1 (59k image)
Athene, vandaag 11 maart 2010

Klik op meer

Gisteren 10 maart is een "bekende anarchist", Lambros Foundas, door de politie op straat doodgeschoten. Nadere toelichting ontbreekt vooralsnog.

Er wordt op gezinspeeld dat er politie "uit het buitenland" zou moeten komen helpen om de dreigende revolte in Griekenland de kop in te drukken. Een militaire staatsgreep wordt blijkbaar nog niet verwacht. Manolis Glezos, een 87-jarige verzetsman, de man die de hakenkruisvlag van de Parthenon afhaalde en daarmee het sein gaf voor het verzet tegen de Duitse bezetting, is op 6 maart met pepergas behandeld en neergemept door "eigen politie". Hij is buiten levensgevaar, maar zal hij spoedig een nieuwe Duitse bezetting meemaken? Als iets polariserend zal werken in Griekenland, dan zoiets.

51 (76k image)
6 maart jongstleden
Wordt vervolgd.

5 Reacties


Dat er nog meer aan de hand is, blijkt uit de rapprtage van Taxipali in Libcom, waar tekenen zijn te bespeuren van een strijd van arbeiders tegen hun vakbondsleiders, vooral tegen de sociaaldemocratische van de GSEE. Zo werd op 6 maart de spreker van de grote vakbond van zijn podium getrokken en door de duizendkoppige menigte arbeiders uitgejouwd. De politie reageerde daarop met traangas en reed met motoren op de menigte in en doodde bijna Glezos.
Tijdens de algemene staking van 11 maart kwamen in Athene 150.000 mensen op straat! Hier had de vakbondsleiding helemaal geen vat meer op. Dwars door de menigte heen was de politie op anarchistenjacht met traangas e.d.
Aan de staking zelf deden 3 miljoen van de 11 miljoen Griekse inwoners deel.

zei: Jan Bervoets op 12/03/2010 om: 19:56u

Verdere update:
Lambis Foundas werd in de ochtend van 10 maart doodgeschoten vanuit een politieauto. Hij zou een vuurwapen in zijn hand hebben, maar hoe dat daar terecht is gekomen, is volstrekt onduidelijk. De politie beschrijft hem als lid van "De Zwarte Bende", een stadsguerillagroep, die slechts in de verbeelding van de autoriteiten bestaat. In werkelijkheid was hij leraar maatschappijleer aan een middelbare school met een lange anarchistische praktijk. Zo gaf hij een tijdschrift "Wegen van woede" uit. Tijdens de vermaarde studentenopstand van 1973 tegen het kolonelsregime behoorde hij tot een van de gearresteerden. Vanaf 1990 deed hij mee aan elke demonstratie tegen de macht.
(gegevens ontleend aan de groep Anarchistsch Archief van Athene en van commentaar van Taxipali)

zei: Jan Bervoets op 14/03/2010 om: 13:57u

De afbraak van de rechten van de gewone man in de EU is in versnellend tempo gerealiseerd aan het worden. Om het tempo van afbraak op te voeren wordt nu blijkbaar "gepast" geweld gebruikt waar nodig geacht.
Economie en de gigawinst van enkelingen is de drijfveer van de economische oorlogen die de EU nu voert, de slachtoffers zijn degenen die ongewild en zelfs ongeweten ingezet worden als uitvoerders van die economische oorlog ter profijt van enkelen. Soldaten zijn we geworden, en stukje bij beetje leren we in de pas lopen van het grootkapitaal. We leren marcheren, en denken dat we vrij zijn omdat we het idee hebben dat we zelf uitmaken waar we heen marcheren.
Het grootkapitaal dat het collectivisme van de socialisten en communisten heeft overgenomen is een cartooneske karikaturale uitvoering van "eenheid" der mensen.
Gemeenschappelijke uitbuiting, dát is wat er gebeurt. Niemand die er iets aan doet, hooguit een enkele anarchist, bijvoorbeeld op deze site, die er geweldloos over probeert te praten. Zonder effect; zoals Kenny Rogers al ooit een keer zong: "Sometimes you got to fight to be a man".

zei: Hans Langbroek op 14/03/2010 om: 18:24u

Lambros Foundas was 35, hij was betrokken bij een herdenkingsbezetting in 1995 - in navolging van de fameuze studentenacties tegen het militaire rgeime (van 1973).

zei: Prul op 14/03/2010 om: 21:32u

Ik weet niet of er solidariteitsacties in Nederland zijn voor de Griekse arbeiders en verzetshelden van nu. Het zou een manier zijn om hen het gevoel te geven, dat ze er niet alleen voor staan.
Dat er misschien politie vanuit EU Griekenland gaat intrekken om daar de politie te helpen met onderdrukking en verkrachting van de Griekse burgers,maakt het juist extra noodzakelijk.

En speciale herdenkingsbijeenkomsten en lezingen over de strijd van Lambros Foundas kan ook een bijdrage zijn.Dan kan er tevens geld ingezameld worden voor steun aan het Griekse verzet
Kunnen ze gebruiken voor pamfletten, posters, extra mobieltjes etc.
Dus.....
Hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit!!!

zei: Harry op 20/03/2010 om: 18:40u


Powered by Greymatter