Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/11/2010: "Glazen in de hand bij het Vredespaleis"

Op 9 en 10 maart hield het CIDI, propagandaclub voor de Likoed in Israel een "conferentie" over de "veiligheid" van Israel, met grote namen uit VVD en CDA. Buiten in de kou werd een receptie georganiseerd als tegenactie.

IMG_1771 (24k image)
Klik op meer

Op 9 maart werd er in Den Haag een alternatieve receptie en persconferentie gehouden vůůr het Vredespaleis. De receptie werd aangeboden ter gelegenheid van het bezoek van de IsraŽlische deskundige Shir Hever aan Nederland. De receptie was tevens een protest tegen een symposium van het CIDI op 10 maart in het Vredespaleis met een voorafgaande receptie op 9 maart.

Door de politie werden er hekken geplaatst aan de overkant van het Vredespaleis. Een rare vertoning om mensen achter hekken een alternatieve persconferentie te laten houden. Natuurlijk is en was de verkeerssituatie een reden tot bezorgdheid. Veel verkeer rijdt toch hard langs en in het enthousiasme van mensen zouden er ongelukken kunnen gebeuren. Niet dat wij massaal de bezoekers wilden aanvliegen, maar mensen die fotoís van de persconferentie wilden maken en daarvoor op de weg gingen staan.

Maar ďelk nadeel heb zijn voordeelĒ, zou Johan Cruijf zeggen. Aan de hekken konden alle fotoís, vlaggen en spandoeken hangen.Er waren zo'n zeventig mensen aanwezig die naar de verschillende toespraken hebben geluisterd.

Een van de toespraken was door Shir Hever, economisch onderzoeker bij het Palestijns-Israelische Alternative Information Centre in Jeruzalem, kritische IsraŽliŽrs die een einde willen aan de bezetting van Palestijns grondgebied, en de Palestijnen in hun rechten willen herstellen. Hij is auteur van talrijke gezaghebbende publicaties over de economie van IsraŽlische bezetting. Tijdens zijn bezoek aan Nederland zal Shir Hever spreken over de vraag waarom de Palestijnen onder IsraŽlische bezetting de grootste ontvangers ter wereld zijn van internationale hulp. De hulpindustrie is uitgegroeid tot de grootste sector in de Palestijnse economie, maar is vooral een bron van winst voor Israel, dat met behulp van dit geld de bezetting effectief ďexporteertĒ, zo zegt Hever.

Onno Hoes en Ronny Naftaniel kwamen een kijkje nemen bij de alternatieve persconferentie maar wilde niet in discussie gaan. Onno Hoes wilde wel een keer een afspraak maken om over de verschillen in opvatting of overeenkomsten te praten.

Standpunt CIDI inzake vredesproces

In het kader van zijn doelstellingen wil CIDI actief pleitbezorger zijn van een rechtvaardige, alomvattende vrede tussen Israel, het Palestijnse volk en de Arabische staten. Daartoe steunen wij internationale initiatieven, zoals de routekaart naar vrede, om zonder terreur en geweld, langs vreedzame weg tot een oplossing te komen. Die oplossing moet gericht zijn op de beŽindiging van de staat van oorlog jegens Israel, en op de totstandkoming van een onafhankelijke, levensvatbare Palestijnse staat naast Israel.

Die staat moet gevestigd worden in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook in overeenstemming met de voorwaarden van de Veiligheidsraadresolutie 242. De Palestijnse Autoriteit zal Israel zonder enig voorbehoud als Joodse staat dienen te erkennen en zal er diplomatieke betrekkingen mee aan dienen te gaan. Het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk kan alleen worden opgelost binnen de tot stand te komen Palestijnse staat.Het CIDI keert zich tegen elke vorm van extremisme en staat positief tegenover pogingen van regeringen, NGOís en andere om actief democratie, welvaart en vrede voor alle inwoners van het Midden Oosten te bevorderen

Commentaar

Vreemd dat de Palestijnen een Joodse staat moeten accepteren zonder enig voorbehoud. Maar wat dan met de Palestijnen die binnen Israel wonen en wat zijn dan de grenzen van Israel?

Wat dan met de kolonisten op de West Bank, met de illegale nederzettingen, met de export van Israelische producten van Palestijns grondgebied, wat dan met de diefstal van water, de muur, vernietiging van Palestijns land, olijfbomen, de checkpoints, huisuitzettingen en ga maar zo door. Heeft dit iets met rechtvaardigheid te maken, met het streven naar een vreedzame weg tot vrede?

Nee, dat is alles behalve een manier waarop je vrede en veiligheid kunt bereiken.

Hier wilden beide heren geen antwoord op geven, zij wilden geen discussie aan - maar even komen kijken en kennis maken.

Hoe kan het dat een belangrijk politicus, bestuursvoorzitter is van het CIDI en in hoeverre beÔnvloedt dit de besluitvorming van het Goldstone rapport?

Hoeveel kernwapens heeft Israel en waarom heeft er nooit een inspectie van het Internationaal Atoomagentschap plaatsgevonden?

Waarom is er niet voor gekozen om juist met de landen uit het MO te praten in plaats van een onderonsje in het Vredespaleis alsof er geen andere belanghebbende partijen zijn? Onno Hoes zei dat dit een bijeenkomst was om afscheid te nemen van de oude bestuursvoorzitter, John Manheim (VVD).

Maar wat heeft Paul Bremer daar mee te maken, waarom moet Hirsch Ballin dan spreken en waarom een Canadees parlementariŽr en hoogleraar. Waarom op een afscheidsfeestje een discussie over de eventuele rol van de NAVO als beveiliger van Israel?

In hoeverre zijn de sprekers van het CDA en de VVD onpartijdig en wekken zij de schijn van partijdigheid in een zeer ernstige situatie voor de vrede in het MO?

Mij lijkt een afscheidsfeestje een gelegenheid om handjes te schudden, bloemen, boekenbonnen, schouderklopjes en klapzoenen in ontvangst te nemen.

Voor mij is oorlogstromgeroffel geen leuk afscheidscadeautje.

De alternatieve persconferentie en receptie is gefilmd en zal op youtube verschijnen.

Na de toespraken terwijl het steeds kouder werd, werd er een glas geheven op het internationaal recht en de naleving van het internationaal recht, voor en door ieder land.

Op 10 maart hebben er mensen voor het Vredespaleis een geluid tegen deze bijeenkomst laten horen. In het Vredespaleis is geen plek voor oorlogstromgeroffel. In het Vredespaleis moet recht gesproken worden en de schenders van het recht moeten worden veroordeeld.

José van Leeuwen

Haags Vredesplatform.

8 Reacties


Meanwhile, here in New York, hundreds of people rallied outside a Manhattan hotel Tuesday to protest a fundraiser held by the group Friends of the Israel Defense Forces. The head of the Israeli military, Lt. Gen. Gabi Ashkenazi, was a featured speaker. Israeli activist Matan Cohen of the group Anarchists Against the Wall called for ending US aid to Israel. Matan Cohen: ďWeíre protesting here today at a fundraiser dinner for the Israeli army. Weíre here to send a clear message to the Israeli government that its impunity has ended, that the world is watching, and that weíll no longer stand idle as its policies of apartheid and occupation continue. Weíre here to say clearly that the aid to Israel should be stopped and that the United States should no longer fund Israelís crimes. Enough is enough.Ē

Internationale solidariteit!!!

zei: Jan Bervoets op 11/03/2010 om: 16:57u

Doorgaans kan ik met de meeste meningen die op deze site gepubliceerd worden redelijk tot behoorlijk meegaan, als alto-anarchist zijnde.
Doch met de visie IsraŽl-Palestijnen sta ik aan de andere kant van de lijn. De Palestijnen zijn niet onschuldig, niet heilig, niet eerlijker dan IsraŽlies, hebben ook een verrotte historie, zijn niet defensief bezig doch offensief, en zijn altijd van plan geweest IsraŽl te vernietigen.
De "rechten" die ze laten gelden op land dat hen afgenomen zou zijn in het verleden: ze hadden geen rechten, ze zijn van gekoloniseerd gebied naar overheerst gebied naar mandaatgebied naar eigen gebied gegaan. Zij hebben nu meer rechten dan dat ze ooit tevoren gehad hebben, bezie de historie van het gebied maar eens goed.

IsraŽl is ontstaan door een internationaal democratrisch besluit. De Palestijnen accepteren dat niet, plegen dus geweld en bedrijven eeh hele goede propaganda. Dat is een keuze, een eigen keuze. Daar is niemand anders voor verantwoordelijk, voor een eigen keuze, zoals een goed anarchist weet.
Degenen die begonnen zijn met bommen leggen, vůůr WOII al, zijn de Palestijnen bij de Joden. Niet omgekeerd.

zei: Hans Langbroek op 11/03/2010 om: 18:37u

Hans,ik zou toch maar eens wat gaan lezen over de geschiedenis van Israel en Palestina.
Wat je schrijft is complete onzin.
De VN heeft geen uitbreiding zoals men nu doet vast gesteld in 48 en niet goed gekeurd dat men een muur bouwde op Palestijns gebied. Dat bomen,mensen en omgeving werd vernietigd.
De eerste bommenlegger King David hotel,was Joods .
Ach wat een onzin schrijf je en wat een goedpraten van het geweld wat IsraŽl uitoefent op zijn eigen inwoners( tweede rangs burgers zijn de Palestijnen in IsraŽl) en op Palestijns gebied.
Dus als anarchist vind je het normaal op te kraken en normaal om mensen van hun land te verdrijven en om 1600 huizen te bouwen op iemand anders gebied. Om mensen hun huis uit te gooien waar men al honderden jaren woonden.
Lekkere anarchist ben je.
Ik kan alles weerleggen van wat je hierboven schrijft.

zei: rosa op 12/03/2010 om: 18:34u

Rosa, IsraŽl vroeg er niet om dat ze op de eerste dag van het officiŽle bestaan in 1948 aangevallen werd door 6 Arabische staten met een totaalleger dat meer manschappen kende dan op dat moment Joden in IsraŽl woonden.
Dat daarna de boel in een steile hyperbool blijft escaleren ligt aan beide zijden, maar de grote militaire missies zijn begonnen met Arabische aanvallen op IsraŽlisch grondgebied.
Overwinnaars nemen vaak grondgebied in van overwonnenen, en dat gebeurt hier ook.
Onze oosterburen, die tweemaal een complete wereldoorlog zijn begonnen, zijn ook veel grondgebied kwijtgeraakt, hťťl veel.
Of wat dacht je van de Amerikaanse Indianen waar niemand zich druk om maakt, 92,5% van de oorspronkelijke aantallen uitgemoord (dat is tussen 70 en 100 miljoen!). Aboriginals etc.
De Palestijnen zijn niet heilig, geen onschuldige doetjes, en geen brave borsten. Ze plegen aanslagen op burgers, ze zijn niet anders dan andere misdadigers die onschuldige mensen vermoorden.
Over anarchisme: ik ben absolķķt geen schaapsachtige "volg"anarchist, en heb een broertje dood aan collectivisme. Ik laat me niets opleggen dat niet hoeft en in mijn ogen onnodig is, en dat geldt ook voor meningen.

zei: Hans Langbroek op 12/03/2010 om: 21:24u

Sorry Hans, maar ik ben het met Rosa eens dat je hier de plank op een kwalijke manier misslaat wat betreft de oorsprong van het conflict. Het ontstaan van de staat Israel had niets te maken met een 'internationaal democratisch besluit' maar alles met een pure bezetting en imperialistische machtspolitiek. Er woonden 700.000 mensen die voor het grootste deel verjaagd zijn. Over de rol van anderen en hoe die daar vervolgens op gereageerd hebben en dat de Palestijnen 'ook geen lieverdjes zijn' kunnen we twisten, maar je moet de geschiedenis niet verdraaien. wat voor soort anarchist je jezelf ook mag vinden

zei: keest op 13/03/2010 om: 12:53u

En al is het zo wat Hans zegt of denkt,is het dan rechtvaardig om duizenden olijfbomen te vernietigen,huizen te vernietigen,een muur te bouwen op ander mans land,water te stelen van Palestijnen,50.000 nieuwe huizen te bouwen,transport/wegen voor alleen Israeliers te verzorgen en ga maar zo door?
Verboden wapens in te zetten,geen inspectie van het atoomagentschap toe te laten,VN verdragen te negeren ,kinderen administratief op te sluiten,mensen van uit vliegtuigjes dood te schieten zonder enig proces?
Dit zou elk ander land tot schurkenstaat maken.
De holocaust wordt misbruikt om meer land in te nemen.
Door buitenlands geld,miljoenen worden er huizen opgekocht,land gekocht en Palestijnen verdreven .Parken en zogenaamde heilige plaatsen worden gebouwd en bloot gelegd op Palestijns land. Zonder iets worden mensen hun huis uitgezet om plaats te maken voor kolonisten uit de VS of Oost Europa.
Ik ben er geweest en het is werkelijk walgelijk wat er daar gaande is. En dat met steun van een zogenaamde beschaafde wereld.

zei: rosa op 14/03/2010 om: 13:09u

Wat we ook vinden of niet vinden, laten we elkaar alsjeblieft niet de maat gaan nemen "wat voor soort anarchist" men is, enfin Keest zinspeelt daar al op.

zei: Prul op 15/03/2010 om: 21:35u

Het verhaal van Hans ken ik ook. Het wordt met de paplepel ingegoten door IsraŽl bij burgers, daar en in het Europa.
Het is niet overeenkomstig de feiten en dat is ook internationaal erkent en wetenschappelijk onderbouwd door historici.
Alleen door het verlangen van het westen om controle over het Midden Oosten te houden wordt het IsraŽlische verhaal steeds opnieuw verteld. Soort reklame boodschap voor rechtvaardiging van IsraŽlisch optreden
Op National Geographic Channel was er uitgebreid aandacht over het onstaan van de westerse kolonie IsraŽl.
En daar was al over bezetting van dat gebied en over het verwijderen van Palestijnen en Arabieren gesproken, voordat de schepen met Joodse kolonisten uit bv EU aankwamen.
Ben Goerion had zijn idee al met andere zionistische leiders besproken om later een zelfstandige staat uit te roepen, wat tegen het zere beem van Groot BrittanniŽ was. Groot BrittaniŽ zag het in het begin niet zo zitten en VS eigenlijk ook niet helemaal. Maar om de controle over het Midden Oosten en de olie te houden, heeft men geen acties daartegen ondernomen

zei: Harry op 20/03/2010 om: 18:16u


Powered by Greymatter