Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/07/2010: "11 maart: STOP DC16 lawaai bij EGM architecten Rotterdam"

Donderdag 11 maart houden we een lawaaidemonstratie bij EGM architecten in
Rotterdam in het kader van de campagne Stop DC-16.
We verzamelen om 12 uur bij de achterkant van station Rotterdam Centraal.
Doe mee!

0-350px (52k image)
Bouwwerkzaamheden op Rotterdam Airport...

EGM architectenDe architecten van EGM zijn specialisten op het gebied van bajesarchitectuur. Zij, onder leiding van hoofd bajesbouwer Erik Fokkema, tekenden al voor de bajesboten in Zaandam en (de binnenkant van) het huidige uitzetcentrum op Zestienhoven, de nieuwbouw van Kamp Zeist, en de bajes in Scheveningen, als ook jeugdbajes Teylingereind. EGM tekent tweepersoonscellen, gezinscellen, isolatiecellen, wachtcellen, verhoorkamers, bezoekzalen en wat er maar komt kijken dat het een lieve lust is. Met winst!

EGM doet het weer?

Hoewel alles geheim wordt gehouden, ziet het ernaar uit dat EGM ook een blauwdruk voor het nieuwe justitieel complex Schiphol heeft ontworpen. EGM maakt immers ook deel uit van het consortium JCSchiphol, één van de naar de opdracht mededingende consortia, en heeft in die hoedanigheid al aan een ontwerp gewerkt.
Het is nog niet bekend of de opdracht al 'gegund' is, en het is dus ook niet zeker of het consortium JCSchiphol het consortium is, dat de opdracht gekregen heeft of gaat krijgen. (zie http://www.dc-16.nl/laatste_nieuws.html)

Stop DC16

De campagne Stop DC16 richt zich tegen de bouw en exploitatie van het nieuwe detentiecentrum/uitzetcentrum op het vliegveld van Rotterdam, Zestienhoven.
Een detentiecentrum is een ander woord voor een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren. Mensen zitten daar in vreemdelingenbewaring, wat weer een ander woord is voor opgesloten zitten voor onbepaalde tijd.
Het doel van vreemdelingenbewaring in een detentiecentrum is uitzetting, ook wel verwijdering genoemd, wat andere woorden zijn voor deportatie.

PPS

De nieuwe bajes op Zestienhoven is een experiment van de overheid en het
bedrijfsleven: de eerste publiek-private gevangenis in Nederland. De overheid besteedt het ontwerp, de bouw en de exploitatie (voor de komende 25 jaar) uit aan het consortium DC16, dat daarvoor volgend jaar 3.513.000 euro van de overheid zal ontvangen, en daarna jaarlijks 7.027.000 euro. Aangezien het in het bedrijfsleven om de winst draait, zal het consortium alles zo goedkoop mogelijk willen doen.

Net als bij de introductie van private ‘detentietoezichthouders’ (G4S), wordt de privatisering van de bouw én exploitatie van gevangenissen eerst op mensen zonder papieren uitgetest.

De naam DC16 staat voor Detentie Centrum Zestienhoven. De bij DC16 betrokken bedrijven zijn Ballast Nedam, Strukton, EGM architecten, ISS Facility Services, en het ingenieursbureau Smits van Burgst.

Doel van de campagne

Doel van de campagne Stop DC16 is druk uitoefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep. We gaan dus de bedrijven van DC16 op hun eigen terrein opzoeken, want: zonder de deelname van deze bedrijven geen cellen!

Kom met ons meedoen! Neem lawaaimateriaal mee!

Je kunt natuurlijk ook gaan lawaaien bij jou in de buurt. Een lijst van bedrijven die werken voor het consortium DC 16 vind je op http://www.dc-16.nl/bedrijven_bouwen_grensgevangenis.html

Meer over de deelnemers aan het consortium lees je op
http://www.dc-16.nl/wie_waar_DC16.html.


Powered by Greymatter