Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/23/2010: "Word vriend van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis museum!"

Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis museum is op zoek naar nieuwe donateurs.
FDNmuseum (5k image)
Klik op meer voor het hoe en waarom.

In Heerenveen staat een museum, gewijd aan ťťn man: Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919). Domela Nieuwenhuis was de belangrijkste vertolker van socialistische en anarchistische denkbeelden in Nederland eind 19e eeuw. Zijn charismatische persoonlijkheid bezorgde hem een heldenstatus onder arbeiders.

Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Museum laat niet alleen zijn ontwikkeling als maatschappelijk geŽngageerd voorman zien, maar toont ook de mens achter de mythe: zijn jeugd in een elite-gezin in Amsterdam, zijn predikantschap, zijn huwelijken, zijn breuk met de kerk en zijn sociale en politieke aspiraties.

De bezoeker krijgt aan de hand van originele documenten, fragmenten uit toespraken, brieven, publicaties en algemene informatie over het leven van arbeiders te zien, hoe Domela Nieuwenhuis langzaam uitgroeide tot het boegbeeld van socialisten en anarchisten.
Domela werd door velen verafgood. Ook dat aspect komt in het museum aan bod door portretten die aanhangers van hem maakten, door voorwerpen die ze bewaarden, of door herinneringen.

Door deze brede kijk geeft het museum niet alleen Domela Nieuwenhuis gestalte, maar presenteert het ook een levendig en informatief beeld van de ontwikkeling van het vroege socialisme en anarchisme in ons land.

Het in standhouden van dit erfgoed kost geld: apparatuur verslijt en objecten moeten soms gerestaureerd worden. Er is een fonds, het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds, dat ooit in 1914 is opgericht om Domela van een goede oude dag te verzekeren. Van de gelden die zijn overgebleven heeft het Fonds sinds 1924 steeds op bescheiden schaal middelen kunnen vrijmaken voor het museum, maar die schieten nu te kort.

Het Fonds wil namelijk niet alleen door het museum laten zien hoe het gedachtengoed van Domela Nieuwenhuis nog steeds kan inspireren. Het helpt ook bij de realisering van bijzondere tentoonstellingen in het museum. Jaarlijks organiseert het een lezing over een actueel onderwerp in het licht van het denken en handelen van Domela Nieuwenhuis.

Verder geeft het elk jaar een penning plus een kleine aanmoedigingspremie aan een instelling, die werkt in de geest van Domela Nieuwenhuis. Wanneer de financiŽn het toelaten, verstrekt het Fonds ook subsidies.

Het Fonds is op zoek naar sympathisanten die willen bijdragen aan het instandhouden van het museum.

Vrienden van het Domela Nieuwenhuis-Museum krijgen:
 gratis entree tot het museum
 een uitnodiging voor de opening van tijdelijke tentoonstellingen
 een uitnodiging voor de jaarlijkse Domela Nieuwenhuis-lezing
 de gedrukte versie van die lezing.

U bent vriend van het Museum voor 25 euro per jaar (minder mag ook; meer wordt op prijs gesteld). Stort op rekening 300449593 van Vereniging Vrienden FDN-Museum te Heerenveen onder vermelding van 'nieuwe vriend'. Uit kunt uiteraard ook besluiten tot een periodieke overschrijving van steungelden op deze rekening.

Uw 'Vriendschap'gaat onmiddellijk in en u ontvangt de nieuwste uitgave van het Fonds gratis thuis.

1 Reactie


Goed initiatief!

zei: h van der klaauw op 24/02/2010 om: 16:53u


Powered by Greymatter