Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/23/2010: "Een lustrumdemonstratie in Palestijns Bilíin met Anarchists against the Wall"

Op vrijdag 19-2-10 herdacht Bil'in de vijfde verjaardag van de volksdemonstraties tegen de nederzettingen en de Apartheidsmuur in gezamenlijkheid met de IsraŽlische Anarchists against the Wall.

De IsraŽlische bezetting heeft meer dan 50% van het landoppervlak Bil'in geconfisqueerd. Pas vorige week begonnen de bouw voor de verplaatsing van de Muur, bijna twee en een half jaar nadat het Hooggerechtshof beval dat de Muur moest worden verwijderd. Ongeveer 30% van de grond aan het dorp zal worden teruggegeven.
Klik op meer.

Een lustrumdemonstratie in Bilíin met Anarchists against the Wall

Vijf jaar gezamenlijke strijd, geleid door het volkscomitť van het dorp Bil'in tegen de muur met het IsraŽlische initiatief Anarchisten tegen de Muur en internationale activisten. Vijf jaar van directe actie en volksdemonstraties op elke vrijdag - onderdrukt met geweld, nog steeds nadat twee en een half jaar geleden het Hooggerechtshof het vonnis uitsprak dat het traject van de muur veranderd moest worden, tientallen nachtelijke invallen van het leger in het dorp, honderden arrestaties, tientallen processen, leiders in de gevangenis of verboden deel te nemen aan de demonstratie - en de strijd gaat door!

Gedurende de afgelopen vijf jaar, hebben de geweldloze demonstraties van Bilíin te kampen gehad met zwaar geweld van het leger, die meer dan 1.200 mensen heeft verwond en ťťn persoon gedood. Nog 85 dorpelingen zijn gearresteerd voor het organiseren van of enkel deel te nemen aan de demonstraties (22 zijn nog steeds in de gevangenis). Het IsraŽlische bezettingsleger terroriseert het hele dorp, en gaat nachts, vaak met gebruik van geluid bommen en traangas, Biíilin binnen.

Een vrijdag als alle anderen

De massale betoging telde die dag meer dan 1000 activisten (honderden uit heel de Westelijke Jordaanoever, ongeveer 300 IsraŽli's - vooral gemobiliseerd door het initiatief Anarchists against the Wall - en veel internationalen) die het verzet van Bil'in ondersteunen en de dorpelingen aanmoedigen hun strijd voort te zetten.

Een complexe logistieke operatie van de reisorganisatie van AAtWall bracht meer dan 300 mensen uit IsraŽl naar de 5e verjaardag van Bill'in's demonstratie. Ondanks verschillende pogingen slaagde het leger erin slechts een klein aantal autoís te beletten het dorp in te gaan. De demonstranten liepen mee met radicale clowns, een Palestijnse eerste minister, de Ka / Ya-Samba percussionisten, vertegenwoordigers van verschillende Palestijnse partijen, de muziekband van de Palestijnse Jonge Strijdunie, een burgemeester uit GenŤve, tientallen journalisten en supporters uit alle delen van Palestina en andere delen van de wereld om hun solidariteit te betuigen met de lokale mannen en vrouwen van Bil'in in hun strijd tegen het kwaad van de IsraŽlische bezetting.

Na een reeks toespraken in diverse talen en een jamsessie van de Palestijnse muziekband en de slagwerkers die tussen de muur en de Middellandse Zee in stonden, marcheerden meer dan 1.000 mensen op de muur af.

Omdat de IsraŽlische staatsmacht Bil'in vaak als proefveld gebruikt, namen ze ook deze vrijdag de gelegenheid waar:

Toen men bij de Muur aankwam, leek de IsraŽlische bezettingsmacht daar niet te zijn, en de poort in de onder stroom staande omheining was open - dat was een open uitnodiging voor de demonstranten om door de poort naar de Palestijnse gronden te gaan en toegang te krijgen naar de militaire voorpost.

De soldaten waren achter hun gebruikelijke plaatsen verscholen, en zo stormde de menigte van de demonstranten naar voren, ging de poort, boog het hek om en begon hem neer te halen, ging eroverheen, en liep voorwaarts naar de voorste buitenpost van de soldaten maast de poort, en enkelen plantten een Palestijnse vlag daarbovenop.

Na een paar minuten van extase, waarbij hoogwaardigheidsbekleders nog steeds hun weg voorwaarts gingen, hield het waterkanon van het leger een verrassingoptreden met smerig water Ė ditmaal in veel hogere concentratie dan in vorige "proeven". Dit slaagde erin m de betogers achter het hek terug te dringen .

Nadat de demonstranten van het stinkende water waren teruggeweken, gebruikte het leger als een karakteristieke manier van onderdrukking een kanon om tientallen granaten af te voeren - niet op die enkele demonstranten in de voorhoede, maar juist in de honderden terugtrekkende of vreedzaam achteraanstaande mensen.

De tegenwind op het pad heeft in combinatie met de paniek van onervaren demonstranten geleid tot vele gewonden door de inademing van gas, botsingen en valpartijen. Na de verspreiding in het begin bleven sommige demonstranten achter om grote hoeveelheden gas voor de strijd op te vangen.

Tientallen mensen leden aan de gevolgen van inademing van traangas en minstens tien mensen werden rechtstreeks verwond door de granaten.

Zoals de laatste tijd gebruikelijk is geworden, vielen toen de laatste demonstranten op weg waren naar het dorp, een paar soldaten het dorp binnen, maar door de massale aanwezigheid van supporters, beperkten ze zich tot nog een rondje van gas, waarna ze teruggingen naar hun eigen stinkende mandje.

Bijdrage van Jan Bervoets

In het verleden heeft De Vrije heel veel aandacht aan deze strijd besteed, kijk maar eens in ons archief!

1 Reactie


Niet alleen De Vrije bericht over Anarchists against the Wall. We kelijks bericht www.a-infos.org in het Italiaans en het Engels aller wat er aan directe (geweldloze) actie gebeurt in de dorpen rond de Muur. Je krijgt dan de indruk van een onophoudelijke slijtageslag die doet denken aan de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. De kracht van de Volkscomitťs is dat hun uitstraling zich uitbreidt tot een brede antimiltiaristische beweging in zowel IsraŽl als in de rest van het Midden-Oosten. Daarbij trekken de mensen die erbij betrokken zijn ook het systeem 'Staat' in twijfel en ontwerpen zij in hun discussies spontaan een federalistische samenleving.

oke

zei: Jan Bervoets op 24/02/2010 om: 19:32u


Powered by Greymatter