Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/23/2010: "Algemene staking in Griekenland"

Morgen op 24 februari is in Griekenland andermaal een algemene 24-uurs staking uitgeroepen.
Griekenlandx2jykbmu (24k image)
Solidariteitsdemonstratie met een door fascisten aangevallen kraakpand in Thessaloniki

Het land blijft onrustig zeker nu de regering met allerlei bezuinigingsmaatregelen komt.
Klik op meer


De bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering, waarbij ambtenaren op hun salarissen worden gekort, de pensioengerechtigde leeftijd is verhoogd van 60 naar 63 en ook de accijnzen op tabak, alkohol en benzine worden gehoogd, hebben tot verdergaande stakingen geleid dan de algemene staking van 10 februari, waarbij vliegvelden, scholen, spoorwegen, de douane en alle ambtelijke kantoren plat gingen. De Akropolis is gesloten. In de privésector reageerden de taxichauffeurs, die op 11 februari gingen staken.

De verontwaardiging werd nog groter toen de regering Papandreou aankondigde het bezuinigde geld te willen besteden aan – de aankoop van zes Franse slagschepen van 2,5 miljard euro! Op 16 februari kondigde de douane opnieuw een staking aan, die tot donderdag 25 februari zal voortduren.

Ook andere overheidskantoren en instellingen, zoals de Rekenkamer, het centraal laboratorium en de kantoren van Economische Zaken blijven dan dicht. Dit leidde tot een rush naar de benzinepompen, die op 17 februari geheel waren uitverkocht – op die van Saloniki na, waar ze reservevoorraad hadden. Bovendien zouden de taxichauffeurs op zaterdag 18 februari weer gaan staken.

Deze stakingen gaan met demonstraties gepaard. Voor het doorbreken van politiekordons in Athene worden vuilniswagens gebruikt. De stakingen in de privésector worden door allerlei autonome bonden geleid. Intussen is na 30 dagen op 20 februari de blokkade van de Grieks Bulgaarse grens opgeheven.
De “anarchosyndicalistische” boerencomités moesten waarschijnlijk zwichten voor de extreme koude. Van regeringszijde is verklaard dat het Rode Kruis geen enkele bijstand zou verleden als er stakers bevriezings- of onderkoelingsverschijnselen zouden krijgen.

Een tweede tegenslag is dat op diezelfde dag een Grieks gerechtshof de staking van de douaneambtenaren illegaal verklaarde en daarmee een stakingsverbod oplegde voor de toekomst. De regering zelf zat ermee in zijn maag, omdat de regeringspartij PASOK nu eenmaal het recht op staking had verdedigd, bijvoorbeeld als wapen tegen Karamanlis.

Maar op 24 februari is er opnieuw een algemene staking afgekondigd, die waarschijnlijk nog verder zal reiken dan de tiende. En dan zijn de douaneposten weer wel gesloten!

Bijdrage van Jan Bervoets

2 Reacties


Solidariteit van uit andere landen voor de stakingen en het verzet van de Griekse bevolking is wel op zijn plaats.
Misschien lezingen over Griekenland, geld inzamelacties, support-emails versturen naar organisaties en vakbonden, etc.
Want het Griekse volk moet niet het gevoel krijgen, dat ze aleen staan in de strijd tegen de extreem radicale neo-liberale beleid van regering en EU.
En Rode Kruis is toch een onafhankelijke organisatie?De regering kan daarover niets zeggen en doen

En als ook in privésector acties zijn tegen het neo-liberale beleid, dan is steun ook weleens op zijn plaats, want ze zijn solidair met de arbeiders
Soms zijn gezamelijke coalities nodig om de regering onder druk te zetten en/of te laten vertrekken

zei: Harry op 24/02/2010 om: 14:55u

Athene 24 februari 2010

Jan,

Jouw stuk klopt als een bus!
Ik zit op dit moment in athene en ik heb 2 stukken op Indymedia geplaatst.
Jouw stuk is het eerste begin van de situatie in griekenland en het past dus mooi bij elkaar.

Solidaire groeten vanuit
het heerlijk warme Athene
(23 graden)

zei: MovingRadio op 24/02/2010 om: 21:51u


Powered by Greymatter