Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/21/2010: "Boycot FAU-Berlijn door gerechtshof bevestigd"

Het Landesarbeitsgericht van Berlijn bevestigde op 16 februari het boycotverbod voor de FAU Berlijn (Freie ArbeiterInnen Union) tegen de bioscoop Babylon Mitte.

Gewerkschaftsfreiheit verteidigen! from Michael Weber on Vimeo.


Reeds in oktober vorig jaar werd het verbod door door een vonnis in eerste instantie ten gunste van het bioskoopmanagement uitgesproken. Nu werd het in tweede instantie bevestigd.
Klik op meer

Het boycotberoep vloeit voort uit de strijd, die FAU Berlijn met een groot deel van het personeel al een jaar met de bioskoop Babylon voert. Het doel was een duidelijke verbetering van de arbeidsvoorwaarden en de vergoeding door een huistarief. Rechter Dr. Rancke argumenteerde zijn vonnis met het feit dat FAU Berlijn geen arbeidsgeschillen mocht aanvoeren, omdat het geen vakbond zou zijn die loonakkoorden mocht afsluiten.

Om deze status te bereiken, zou ze eerst loonakkoorden moeten hebben afgesloten of haar bevoegdheid door het gerecht hebben moeten vaststellen. “Om eerst de onderhandelingsbevoegdheid door de rechter te moeten laten vaststellen is voor ons moeilijk in overeenstemming met de grondwet te brengen,” aldus Lars Röhm, secretaris van FAU Berlijn. Het hof stelde daartegenover dat het Duitse recht - anders dan in de meeste andere landen - niet voorziet in “kleine strijdbare vakbonden”.

De zaak FAU Berlijn trekt ondertussen grote openbare belangstelling. Zo moest het proces bij het Hogere Arbeidshof naar een grotere zaal worden verplaatst wegens het massaal aanwezig publiek. Kort tevoren verspreidden de vakbondsleden en mensenrechtenorganisaties een appel waarin de verdediging van het recht op vereniging en de afschaffing van het verbod van vakbondswerk voor FAU Berlijn worden geëist.

Op 20 februari vond er een demonstratie voor vrijheid van vakvereniging in Berlijn plaats, die liep van het paleis van de Berlinale naar de bioskoop Babylon Mitte. Zo'n 600 mensen deden aan de tocht mee.
FAUBerlijn20022010 (16k image)

Dr. Renate Hürtgen van het Comité van Vakbondsvrijheid wees in haar rede er op dat meer dan de helft van de vakbonden in andere Europese landen verboden zou zijn indien de Duitse wetgeving er van toepassing zou zijn.

1 Reactie


Hopelijk wordt de Duitse wet met FAU als voorbeeld en slachtoffer geen algemeen Europees beleid.
Zoiets is wel te verwachten en daarom zou FAU juist ook van de wat grotere vakbonden steun moeten ondervinden om de afbraak van vakbondsrechten in EU tegen te gaan
Steun FAU en behoud werk, betere werkomstandigheden en salaris voor burgers in EU!!

zei: Harry op 23/02/2010 om: 15:16u


Powered by Greymatter