Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/21/2010: "Voorlopige vrijlating voor de Belgrado 6"

De zes anarcho-syndicalisten uit Servie die vast zaten op grond van het gooien van een brandbom en vervolgens werden beschuldigd van internationaal terrorisme zijn vrijgelaten op hun eerste procesdag die op 17 februari in Belgrado plaatsvond.
Belgrade6 (98k image)
Het proces dat flinke internationale belangstelling trok, werd door academici in Belgrado bestempeld als een politiek proces.
Klik op meer.

Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Dojkić, Ratibor Trivunac, Ivan Savic and Nikola Mitrovic, werden op 4 september gearresteerd nadat een brandbom door een ruit van de Griekse ambassade in Beldrado werd gegooid.

Na de eerste aanklacht wegens openlijke geweldpleging kregen de activisten internationaal terrorisme voor de kiezen nadat de Servische president Boris Tadic publiekelijk had gesteld dat hij het 'linkse terrorisme' zwaar zou bestrijden. Hierdoor werd het zestal geconfronteerd met een maximale gevangenisstraf van 15 jaar.

Academici van de Universiteit van Belgrado veroordeelden het proces in een Open Brief. "Wij vrezen dat dit een willekeurige interpretatie betreft van ons strafrecht en het in werkelijheid gaat om politieke doeleinden".

Het zestal is lid van het Anarcho-Syndicalistisch Initiatief (ASI), de Serbvische sectie van de International Workers' Association (IWA). De ASI maakt deel uit van de groeiende onafhandelijke vakbeweging in Servie.

De aanslag zelf is overigens opgeeist door een groep genaamd Crni Ilja, die stelde te handelen uit solidariteit met een Griekse hongerstaker, overigens wel een anarchist. Niemand van deze groep werd tot op heden gearresteerd.

Het Anarcho-Syndicalistisch Initiatief heeft verklaard niets met de aanslag van doen te hebben. Ratibor Trivunac verklaarde meer dan eens dat het gooien van brandbommen niet een strijdmethode is van de groep anarcho-syndikalisten.

Een paar honderd mensen woonden het proces van de zes van Belgrado bij, waaronder ook buitenlandse afgevaardigden van de Anarchistische Internationale IWA. Men zou verwachten dat daarvoor een grote ruimte zou worden georganiseerd, maar de rechtbank was blijkbaar te bang voor de menigte en slechts weinig activisten werden binnen gelaten. (Zij stonden ook erop dat niemand op de eerste rij van de rechtszaal kon zitten en beweerden dat de zaal vol was. )

Dit werd een erg grimmige situatie en daarbij werden drie anarchisten uit Kroatië gearresteerd voor het hangen van een bord op de deur met de tekst „Anarchisme is geen Terrorisme“. Zij riskeren een maand gevangenisstraf.

Tijdens het proces, dat ook grote belangstelling kreeg van de pers en de internationale media, kwam uit dat één van de zes, Ivan Savic, was gemarteld en door de politie werdgedwongen een – absurd gebleken - bekentenis te ondertekenen voor nog een andere samenzwering.

De zes werden nu vrijgelaten en de volgende hoorzitting is gepland op 23 maart. De aanklacht “terrorisme” is van tafel, maar er wachten waarschijnlijk andere aanklachten, die ook tot gevangenisstraf kunnen leiden.

Na de zitting volgde een nogal feestelijke bijeenkomst met een massa mensen, waarbij een forum het gehoor vertelde wat er allemaal aan de hand was. Bij verrassing doken daar twee van de zes, Ratibor en Tadej op, die natuurlijk als helden werden onthaald. De anderen gingen naar huis om na hun beproeving wat rust te krijgen.

3 Reacties


Welke politieke richting dan ook, welke religie dan ook, welke sterk collectivistische visie dan ook, welk kapitalistisch-collectivistisch uitbuitingssysteem dan ook, welke politicus dan ook (behalve politici met zélf anarchistische sympathieën): allemaal hebben ze een hekel aan anarchisten in welke vorm en bloedgroep dan ook.
Anarchisten van welke bloedgroep dan ook zijn namelijk bedreigend voor wat de über-collectivistischen willen bereiken: een kneedbare en voorspelbaar reagerende bevolking.

zei: Hans Langbroek op 21/02/2010 om: 21:24u

Het hele proces is opgezet om Servië klaar te stomen voor aansluiting bij EU en de Navo
Zo wil de overheid van Servië laten zien, dat ze ook terroristen kunnen aanpakken. En dus een volwaardig lid kunnen zijn van EU en de Navo
Meer dan dat is het niet!

Hopelijk zijn er nog rechters, die deze schijnproces seponeren.

zei: Harry op 23/02/2010 om: 15:11u

Update:
Op vrijdag 19 februari kregen de zes van Servië een benefiet in een kleine club in Belgrado. Het clubgebouw kreeg tijdens het gebeuren te maken met politie-invallen en aanvallen van ultranationalistische knokploegen. Reden om alert te blijven.

zei: Jan Bervoets op 24/02/2010 om: 19:45u


Powered by Greymatter