Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/15/2010: "Colin Ward 1924-2010"

Op 11 februari jongstleden is de Engelse anarchist Colin Ward op 85-jarige leeftijd overleden.

ward_colin_bw_0 (39k image)
Klik op meer

Colin Ward werd - net als de onlangs overleden Howard Zinn - anarchist door de ervaring van de Tweede Wereldoorlog, tijdens welke hij als loyaal soldaat diende. Hij riep wel op in Freedom de geweren niet in te leveren, met het idee dat de revolutie voor de deur stond en dan zouden ze goed uitkomen.

De eerste beweging waarmee hij zich bezighield was de Engelse kraakbeweging van na de oorlog, iets waar niet alleen het Labourregime maar zelfs zijn kameraden zich geen raad mee wisten, maar iets wat hij als anarchisme van de daad (Anarchy in action) zag.

In de geest van Kropotkin en Landauer was hij in staat de anarchie "die er al was" waar te nemen, in allerlei organisaties gebaseerd op wederkerig hulpbetoon, collectieven en initiatieven als bijvoorbeeld volkstuinen. Hij was dus ook geen "Grote-Kladderadatsch-anarchist" die alleen met de ware zaligmakende revolutie genoegen nam. Anarchie en anarchisme zijn er voor het hier en nu. De anarchistische maatschappij is altijd bij ons, als de zaden die in de winter onder de sneeuw liggen.

Het laatste bij zijn leven uitgegeven boek is Anarchism: a very short introduction - de naam zegt het al, maar het is een goede inleiding, zeker in deze tijden waarin voor zovelen het begrip anarchisme van iedere historische connotatie losgezongen lijkt.
anarchyinaction (29k image)

Zie verder hier.


Powered by Greymatter