Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/05/2010: "Griekenland verzet zich tegen bezuinigingen"

Op 3 februari kondigde de regering in Griekenland de bezuinigingsmaatregelen af, die nodig waren om te voldoen aan de eisen van de Europese bank.
GriekenlandBoerenprotest04022010 (10k image)
Blokkadeacties van boeren in Griekenland afgelopen donderdag
Het begrotingstekort van 12%, dat is ontstaan doordat de rechtse regering Karamanlis sjoemelde met de cijfers, wordt nu door de “socialistische” regering Papandreou keihard op de ruggen van de bevolking gelegd.
Klik op meer.

Loonsverlaging voor de ambtenaren, verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd met twee jaar, bezuiniging op de landbouwsubsidie, zonder dat de politie wordt gezuiverd en zonder dat er maatregelen worden genomen tegen fascistische activiteiten, die onder dekking van de politie welig tieren.

De oppositie van Karamanlis zegt nu de regering te steunen, maar pleit ook voor vrijlating van gearresteerde fascistische knokploegen, die onlangs in Athene demonstranten hadden aangevallen, waar zich een parlementslid van de regeringspartij onder bevond. Na de afkondiging van deze maatregelen liet een radioacteur cynisch het volgende commentaar horen “laat de armen maar de crisis betalen, wij rijken hebben al genoeg betaald.”

Binnen 24 uur kwam er een antwoord van de ambtenaren: de belastingkantoren en de douane hielden een 48-uursstaking en van de kantoren van het ministerie van Economische Zaken werden de ingangen door arbeiders geblokkeerd.

Al drie weken lang is er een blokkade van de wegen door boeren aan de gang. Vanuit Kreta, de Peloponnesos tot aan de grens met Turkije en Bulgarije wordt de doorgang versperd. Vijftien blokkadecomités hebben zich los gemaakt van de boerenbonden en vormen autonome, door de regering als “anarchosyndicalistisch” bestempelde, organisaties.

In de industriesector gaan stakingen en bezettingen door, die vanaf 10 februari zijn gestart. De wegen over grens zijn nog verder verstopt geraakt door de acties van de douaneambtenaren. In Volos hebben arbeiders de Kakakos fabriek bezet en van daaruit organiseren ze protestmarsen tegen de regering.

Mag er dan geen nieuws zijn van de stedelijke comités in Exarchia en de andere bezette universiteiten, het zal duidelijk zijn dat de strijd, nog aangewakkerd door willekeurige arrestaties en beschuldigingen door de politie, onverminderd doorgaat.

Bijdrage van Jan Bervoets

2 Reacties


Het volksverzet van demonstraties, stakingen en bezettingen verdienen onze steun
Want wat voor Griekenland geld, wordt het voor EU:
fascistisch neo-liberlaal beleid door regeringen en parlementen in EU staten

zei: Harry op 11/02/2010 om: 02:48u

"Laat de armen maar de crisis betalen, wij rijken hebben al genoeg betaald.”
Ik zou het anders formuleren:"laat de armen maar de crisis betalen, wij rijken hebben nog niet genoeg ontvangen.”
Uitspraak van de rijke elite, regering en parlement

zei: Harry op 11/02/2010 om: 03:26u


Powered by Greymatter