Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/02/2010: "Demonstratie voor behoud vrijplaats Koppenhinksteeg, Leiden"

Vanaf 20 februari aanstaande mag het Leidse gemeentebestuur de ruim 41 jaar bestaande vrijplaats Koppenhinksteeg ontruimen. En er is goede kans op dat ze dit nog even wilen doordrukken voor de gemeenteraadsverkiezingen om de Marktkrachten op deze plaats in de Leidse binnenstad ruim baan te geven.

vrijplaatsdemo20100213 (56k image)

Klik op meer

Van koppenhinksteeg.nl:

Nog drie weken te gaan en dan mag de gemeente de vrijplaats ontruimen. Mag, want het hoeft niet. Uiteindelijk blijft het een politieke beslissing. Bovendien loopt nog een zogeheten 'turbospoedappel' dat voor het ontruimingsgeile college roet in het eten zou kunnen gooien. Met de verkiezingen in aantocht heeft de vrijplaats alle deelnemende partijen en lijsten gevraagd naar hun standpunt over de Koppenhinksteeg. Wij brengen u voor de verkiezingen op de hoogte van het resultaat. De inzet van de Vrijplaats is in elk geval de volgende:

Er mag geen gedwongen ontruiming komen van Vrijplaats Koppenhinksteeg.
De gemeente moet in overleg met de Vrijplaats, uitmondend in legalisering in de Koppenhinksteeg of een alternatieve locatie en compensatie.
Eigenlijk is dit al sedert het illegaliseringsbesluit min of meer het standpunt. Het college van toen PvdA, GroenLinks, VVD en CDA heeft echter nooit meer geboden dan een veel te klein pand tegen een veel te hoge huurprijs aan bovendien maar een deel van de vrijwilligersorganisaties. Bar & Boos en de Linkse Kerk, waarvan laatstgenoemde nota bene op aanwijzing van de gemeente tonnen heeft geļnvesteerd in de panden, werd helemaal niets geboden, terwijl tientallen andere maatschappelijke initiatieven en vele honderden bezoekers juist van het gebruik van hun publieksruimten afhankelijk zijn.

Dus staat we aan de vooravond van een paar spannende weken. Een ding is zeker: de Vrijplaats zal zichzelf niet sluiten. Wij blijven open en zetten alles op alles om een gedwongen ontruiming te voorkomen in de hoop dat een nieuwe raad en een nieuw stadsbestuur wel met de Vrijplaats in gesprek zal gaan om een oplossing voor dit slopende conflict te vinden.

Daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken. Komende woensdag 3 februari is er om 20:00 uur een actievergadering in de Marinus van der Lubbe-zaal van de Linkse Kerk. Alle supporters zijn van harte welkom om mee te denken over manieren om het tij te keren. Zaterdag 13 februari vindt er een demonstratie plaats tegen de dreigende ontruiming. De demonstratie begint om 13:00 uur vanuit de Vrijplaats.

We beseffen maar al te goed dat dit de zoveelste keer is dat we uw hulp vragen. Toch hopen we dat u ons juist nu, in de meest cruciale fase van het 41-jarige bestaan van de Vrijplaats, zal blijven steunen. Meer dan ooit tevoren is het nu of nooit.

De strijd voor behoud van de vrijplaats wordt goeddeels betaald met giften. Blijf ons ook in deze bange dagen steunen. Stort uw gift, groot of klein, op rekeningnummer 9432856 t.n.v. Leids Weggeeffonds, Leiden en o.v.v. “stop ontruiming!".


Powered by Greymatter