Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/28/2010: "Howard Zinn"

Op monumentale grootte - het monument dat misschien wel het prominentste gezicht van het anarchisme in de VS (afgezien van Chomsky) nalaat.

Gisteren, 27 januari 2010, is Howard Zinn op 87-jarige leeftijd overleden.

406px-Peopleshistoryzinn (38k image)
Klik op meer

Zinn is in het harnas gestorven aan een hartaanval, terwijl hij op toernee was voor de promotie van The people speak, een mondelinge-geschiedenisdocumentaire over de sociale bewegingen in de VS.

Hij heeft het gezwets van de "troonrede" van Obama net niet meer hoeven of mogen meemaken, maar hij had bij voorbaat al zijn commentaar klaar:

Ik heb hard gezocht naar een hoogtepunt. Het enige dat in de buurt komt is Obama's retoriek, ik zie geen hoogtepunt in zijn handelingen of beleid. Wat teleurstellingen betreft: ik ben niet vreselijk teleurgesteld want ik heb niet zoveel verwacht. Ik verwachtte dat hij een traditionele Democratische president zou zijn. Op het gebied van buitenlands beleid, dit verschilt nauwellijks van een Republikein - even nationalistisch, expansionistisch, imperiaal en oorlogszuchtig. Dus in dat opzicht, geen verwachting en geen teleurstelling. Op het gebied van binnenlands beleid: gewoonlijk zijn Democratische presidenten reformistischer, zij staan dichter bij de arbeidersbeweging, zijn eerder bereid wetten uit te vaardigen namens gewone mensen - en dit geldt ook voor Obama. Maar Democratische hervormingen zijn altijd beperkt, behoedzaam. Obama is geen uitzondering. Wat bijvoorbeeld gezondheidszorg betreft gaat hij uit van een compromis, en als je begint met een compromis eindig je met een compromis over een compromis, en op dat punt zijn we nu. Ik dacht dat hij op het gebied van grondwettelijke rechten beter zou zijn dan hij is. Dat is de grootste terleurstelling, want Obama is op de Harvard Law School geweest en is waarschijnlijk toegewijd aan grondwettelijke rechten. Maar dan wordt hij president en hij neemt niet in belangrijke mate afstand van het beleid van Bush. Ja, hij blijft praten over het sluiten van Guantánamo, maar hij behandelt de gevangenen daar nog steeds als "verdachten van terrorisme". Zij zijn niet berecht en schuldig bevonden. Dus als Obama voorstelt mensen uit Guantánamo te halen en ze in andere gevangenissen te stoppen, dan bevordert hij niet direct de grondwettelijke rechten. En dan is hij naar het gerechtshof gestapt om voor preventieve gevangenschap te pleiten, en hij is doorgegaan met de praktijk van verdachten te sturen naar landen waar zij waarschijnlijk zullen worden gemarteld. Ik vermoed dat mensen betoverd worden door Obama's retoriek en dat mensen zouden moeten gaan begrijpen dat Obama een middelmatig president zal zijn, hetgeen, in onze dagen, betekent: een gevaarlijke president - tenzij er een nationale beweging opkomt om hem een betere richting in te duwen.


Zinn zal er niet meer bij zijn.

Zijn eigen site.
Een verzameling artikelen.
Over zijn engagement als historicus.
Daniel Ellsberg over Zinn.
Zinn over het anarchisme.
Voor wie geen boek kan of wil vasthouden:
De tekst van A people's history... online.

zinnportrait (31k image)

3 Reacties


Bedankt Zinn voor je inspirerende bijdrages.
Moge je werk voortgezet worden

Sterkte voor familie, vrienden en sympathisanten

zei: Harry op 28/01/2010 om: 20:39u

Meer over Howard Zinn (in het Engels)

http://www.ainfos.ca/ainfos17100.html

zei: Jan Bervoets op 29/01/2010 om: 12:03u

dank cornelis voor de wijze waarop je Howard Zinn gememoreerd hebt.Howard Zinn was een onverzettelijke strijder voor gerechtigheid. Een lichtend voorbeeld voor ons allen.Een aspect wil ik nog beklemtonen.Hij heeft tot zijn einde onafgebroken de gerechtelijke moord op Sacco en Vanzetti in geschrift, lezingen, interviews, films aan de kaak gesteld.Howard Zinn je blijft in mij, in ons voortleven.

zei: dick gevers op 29/01/2010 om: 12:23u


Powered by Greymatter