Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/11/2010: "Anarchistische boodschappenhulp?"

Het is maar een idee, dat opkwam omdat ik zou willen dat die in de stad bestaat waar mijn oude pa nu alleen thuis zit, 100 km van mij vandaan en bang om de gladde straat op te gaan (niet dat hij wat met anarchisten te maken zou willen hebben, maar dat is een ander verhaal).
Boodschappendienst2 (31k image)
Het vervoermiddel is er al!

Het zou in ieder geval goeie reclame voor 'de zaak' zijn...
Klik op meer.

Een flyertje is zo gemaakt (per buurt, bijvoorbeeld in mijn geval:"Anarchistische Boodschappendienst De Pijp" Indien u hulp nodig hebt om uw dagelijkse boodschappen te doen, kunt u de anarchistische boodschappendienst (ABD) inschakelen.

De anarchistische boodschappendienst (ABD) wordt aangeboden door uw buurtgeno(o)t(en) om degenenen die in deze winterse tijden moeilijk hethuis uit kunnen - zoals mensen die oud of anderzins slecht ter been zijn- wat te ondersteunen.

De medewerkers aan de ABD willen er niets aanverdienen, maar doen het omdat ze vinden dat het normaal is om elkaar te helpen als dat nodig is. Anarchistische bewegingen doen dat al sinds de19e eeuw en gaan uit van het principe dat een samenleving met zo min mogelijk commercie en (staats)dwang mogelijk is.

Drie belangrijke basisprinciepes van anarchisten zijn: solidariteit, wederzijdse hulp endirecte actie. U kunt de ABD bereiken via (tel.nr.....) of website .....

De werkwijze is dat iemand nadat u gebeld hebt, op een afgesproken tijdstip bij u aan de deur komt om uw boodschappenlijstje in ontvangst te nemen. Meestal moet dat lijstje vervolgens even doorgenomen worden,om te bespreken wat u precies wilt en van welke winkel (de biologische winkel of kleine groenteboer heeft onze voorkeur, maar het mag ook best gewoon de supermarkt zijn, in afwachting van hun ondergang).

U kunt geldmeegeven, of afrekenen bij bezorging, de boodschappen zullen altijd vergezeld gaan van de bijbehorende kassabonnetjes. De ABD wordt volledig uitgevoerd door vrijwilligers. Het kan voorkomen dat er te weinig 'personeel' voorhanden is en de hulp niet gegeven kan worden of pas de volgende dag, maar dat wordt dan per telefoon gemeld.

Ook zal het niet altijd mogelijk zijn alle wensen van de aanvrager in tewilligen (bijvoorbeeld specifieke artikelen bij winkels ver uit de buurt) maar we doen ons best. De vrijwilligers van ABD rekenen nadrukkelijk geen rooie cent voor hun hulp. Indien gewenst kan altijd een donatie gedaan worden voor een of ander links project, zoals bijvoorbeeld de drukkosten voor de gratis krant Klasse!.

Maar dat hoeft dus niet. Nu nog wat mensen vinden die zo gek zijn om mee te doen (en dat dan ook echt doen).

Bijdrage van Kees Stad

1 Reactie


Voortreffelijk idee. Alleen: als je het doet is het anarchistisch genoeg, daar hoeft geen reclame voor 'de zaak" bij. Dus: Boodschappendienst De Pijp etc.

zei: Prul op 12/01/2010 om: 02:03u


Powered by Greymatter