Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/08/2010: "Arrestaties bij solidariteitsactie met Turkse dienstweigeraar"

De politie heeft op 6 januari in Ankara op gewelddadige wijze een solidariteitsactie voor de Turkse dienstweigeraar Enver Aydemir verstoord.
EnverAydemir01 (15k image)
De demonstranten eisten de vrijlating van de dienstweigeraar die sinds 24 december vastzit en in de gevangenis is mishandeld. Er vielen 23 arrestaties te betreuren, waaronder de nodige anarchisten.
Klik op meer.


Van hen werden 22 na 24 uur vast te hebben gezeten, vrij gelaten na ondervraagd te zijn door de openbaar aanklager. Nummer 23, Volkan S., werd gevangen gehouden en zal tot het proces vast blijven zitten. Advocaten pleiten voor zijn vrijlating.

Enver Aydemir werd op 24 december gearresteerd tijdens een routine controle van de politie toen hij nota bene op weg was naar een congres over dienstweigering. In de militaire gevangenis Maltepe is hij zoals eerdere dienstweigeraars geslagen omdat hij weigerde een gevangenisuniform aan te doen. Na te zijn uitgekleed moest hij in de kou 's nachts in zijn onderbroek doorbrengen. Daarop ging Enver in hongerstaking.

Zijn arrestatie houdt verband met zijn eerdere weigering in 2007 toen de zaak tegen hem niet is doorgezet. Enver weigert de dienstplicht op religieuze gronden en wordt gesteund door de War Resisters International die na de Eerste Wereldoorlog mede door Nederlandse christen-anarchisten is opgericht. De organisatie zet zich vanuit Engeland wereldwijd voor dienstweigeraars in.

Turkije erkent niet het recht op dienstweigering en vandaar dat dienstweigeraars eindeloos lastig worden gevallen en in de militaire gevangenissen doorgaans ernstig worden mishandeld. In het verleden heeft De Vrije daar regelmatig melding van gemaakt.

Ook anarchisten in Turkije weigeren dienst, hun steun aan Ervan moet mede in dit licht worden bezien.

Meer over Ervan en andere dienstweigeraars op de site van de WRI:
klik hier.

1 Reactie


Blijf het nieuws volgen! Er is één demonstrant opgepakt en aangeklaagd. Voor zijn vrijlating zou op donderdag 7 januari weer worden gedemonstreerd.

zei: Jan Bervoets op 08/01/2010 om: 12:26u


Powered by Greymatter