Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/31/2009: "Herman Claeys, anarchist en literator, overleden"

De anarchistische schrijver en actievoerder Herman Claeys, oprichter van het fameuze Brusselse café De Dolle Mol, is op 29 december op 74-jarige leeftijd overleden door hartstilstand.

claeys2 (105k image)
Klik op meer

De Papieren Man meldt:

Dichter, schrijver en sixtiesfiguur Herman J. Claeys is vanmiddag op 74-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Claeys was al geruime tijd terminaal ziek en werd onlangs nog - in zijn aanwezigheid - met een afscheid bedacht in het Brusselse alternatieve café De Dolle Mol (zie hier een verslag). De dichter was de oprichter van dat anarchistische café, dat een vooraanstaande rol speelde in het Brusselse artistieke en culturele leven. Ook Jeroen Brouwers toefde er in zijn Brusselse jaren regelmatig.
Claeys stichtte ook de alternatieve boekhandel Free Press Bookshop. Het was hem te doen om de verspreiding van onder meer undergroundliteratuur en politieke strips, waarvoor hij in de woelige jaren zestig regelmatig in aanraking met het gerecht kwam. In 1966 richtte hij ook een Vlaams provotijdschrift op: Revo.
Claeys was actief als dichter en auteur van verhalen, songteksten, light verse, woord-beeld-assemblages. Hij publiceerde onder meer ook twee romans in de bekende Vijfde Meridiaanreeks van Manteau: Het geluid. Suite in vier bewegingen (1968) en Steen. Een moordverhaal met ready-made binnentekstillustraties (1969). Claeys, die een tijd optrok met uitgever Julien Weverbergh en een generatiegenoot was van die andere linkse dichter Marcel van Maele, affirmeerde zich als een jaren zestigactivist, hij noemde zichzelf ook "republikein, andersglobalist, libertair, radensocialist en milieuactivist." Als vredesactivist was zijn literair motto “gewapendertaal”. "In woord en daad ijverde Claeys voor de ontvoogding en gelijkberechtiging van monddood gehouden minderheidsgroepen in onze samenleving", zo luidde het op de website van de eeuwige anarchist, die later literair nog maar weinig potten brak. Wel legde hij zich toe op artistieke non-profit-verenigingen waaronder (stichting) Pipelines met De Muzeval, op de lexicografie en op vertalingen Zweeds-Nederlands. Hij bleef literaire optredens verzorgen.


Powered by Greymatter