Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/22/2009: "Op voor de triomf van de Triumph-arbeidsters!"

Een rechtbank in het Thaise Samut Prakarn heeft op 17 december ontslagen arbeidsters van een toeleveringsbedrijf van ondergoedreus Triumph in het ongelijk gesteld: Triumph maakte minder winst, vond de rechtbank, en mocht daarom de productie verplaatsen naar vakbondsvrije werkplaatsen.

schoneklerneamstelveen (180k image)
Op dezelfde dag werd gedemonstreerd bij de Amstelveense vestiging van Triumph

Klik op meer

De ontslagen arbeidsters maken nu zelf ondergoed onder de merknaam Try Arm.

De Schone Kleren Campagne meldt:

De kerstdagen staan voor de deur, maar voor duizenden ontslagen Thaise en Filippijnse arbeiders van het wereldberoemde lingeriemerk Triumph wordt het geen warm feest. Arbeiders en vakbondsvertegenwoordigers zijn naar Europa gekomen om aandacht te vragen voor de rechten van de mensen die tot voor kort luxe bh's en slips in elkaar naaiden.

Laat ze niet in de kou staan en kom meteen in actie! Teken de brief aan de directie.

In juli raakten ruim 3600 arbeiders hun baan kwijt door massaontslagen bij drie Thaise en Filippijnse fabrieken – waar vakbonden het sterkst vertegenwoordigd zijn. Triumph geeft aan dat deze maatregelen nodig zijn door de economische crisis. Maar volgens de arbeiders gebruikt Triumph de crisis als excuus om de vakbonden monddood te maken. “De productie is uitgebreid naar een fabriek in Noord-Thailand, waar geen vakbond is”, aldus Jittra Cotshadet van de Triumph International Thailand Labour Union (TITLU).

Triumph heeft de economische noodzaak niet hard kunnen maken, en niet tijdig en transparant onderhandeld met de bonden. Hiermee schendt Triumph internationale normen, waaronder ILO conventie 158 en de OESO-richtlijnen voor multinationals. Om aandacht voor te vragen voor deze zaak reizen arbeiders en vakbondsleiders uit de Filippijnen en Thailand deze weken door Europa. Op 17 december waren ze in Nederland, en bezochten we de Triumph-winkel in Amstelveen. Daar zetten de arbeiders een naaiatelier op om protestondergoed te maken, en een aantal exemplaren symbolisch aan Triumph aan te bieden.


Over de demonstratie in Amstelveen nemen we een bericht over van de minst ultrarechtse Nederlandse ochtendkrant - het kan verkeren, om met Bredero te spreken:

De Duitse lingerieketen Triumph heeft het aan de stok met ontslagen werknemers uit de Filippijnen en Thailand.
Zij voelen zich in hun hemd gezet door de lingerieproducent en toeren door Europa om hun ongenoegen te uiten voor de deur van winkels waar het populaire merk wordt verkocht. Gisteren was Amstelveen aan de beurt.

In juli 2009 raakten ruim 3600 arbeiders hun baan kwijt door massaontslagen bij drie Thaise en Filippijnse Triumph-fabrieken, waar vakbonden sterk vertegenwoordigd waren. Triumph geeft aan dat deze maatregelen nodig zijn door de economische crisis. Maar volgens Jittra Cotshadet van de Triumph International Thailand Labour Union is dit een smoes en zijn de massaontslagen bedoeld om vakbonden monddood te maken. “De productie is verplaatst naar een andere fabriek, waar geen vakbond is.”

“Triumph heeft de economische noodzaak niet hard kunnen maken, en niet tijdig en transparant onderhandeld met de vakbonden. Bovendien hebben de ontslagen arbeiders in Thailand geen wettelijke ontslagvergoeding ontvangen. Hiermee schendt Triumph internationale normen, waaronder ILO conventie 158 en de OESO-richtlijnen voor multinationals”, aldus Tessel Pauli van de Schone Kleren Campagne. De Schone Kleren Kampagne ondersteunt de actie.

De Triumph-arbeiders toeren deze weken voor kerst door Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Nederland en België om aandacht te vragen voor de geschonden rechten van de arbeiders. Tijdens hun tour vragen de Triumph-arbeiders en vakbondsvertegenwoordigers aandacht voor het ondergoed dat ze sinds juli onder hun eigen label maken in een geďmproviseerd naaiatelier voor het Ministerie van Arbeid in Bangkok.

1 Reactie


Deze arbeiders/sters verdienen onze steun, omdat het voor hen een recht is om onder goede arbeidsvoorwaarden te kunnen werken en omdat het ook een teken voor Europa is. De bedrijven kunnen dus mensen ontslaan of overplaatsen, waarbij de vakbonden buitenspel worden gezet

Dan maar via druk en negatieve reklame voor het bedrijf en producten van Triumph om zo de directie op andere gedachten te brengen.

zei: Harry op 23/12/2009 om: 01:42u


Powered by Greymatter