Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/21/2009: "Anarchistisch Centrum in Portugal met ontruiming bedreigd"

In het Portugese Cacilhas wordt het lokale Anarchistisch Centrum CCL met ontruiming bedreigd.
CCL (31k image)
Het Anarchistisch Centrum in het Portugese Cacilhas

Het Centrum bestaat al sinds 1974 en werd opgezet door oudere anarchisten die tegen het fascistische regime gevochten hadden.
Klik op meer.

Het Centrum heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in de anarchistische beweging in Portugal en is verschillende generaties van dienst geweest. Het herbergt een unieke bibliotheek en archief met werken uit de laatste honderd jaar. Uiteraard worden er ook hedendaagse publicaties verkocht.

Het LCC is momenteel een van de weinige anarchistische ruimtes die nog bestaan in Portugal, uniek wegens zijn lange bestaan en zijn rol in het behoud van het historisch libertair gedachtengoed, alsook wegens zijn affectieve relatie met generaties van anarchisten die in het LCC een ruimte vinden om te leren, de experimenteren en hun gedachtengoed te verspreiden.

In januari 2009 schermde de eigenaar van het pand met ontruiming. De redenen hiervoor zijn duidelijk: het mogelijk maken van een betere exploitatie van de ruimte, en dit door de ontruiming van een associatie die een heel lage huur betaalt (51 euro per maand).

In september en oktober liep er een rechtszaak. Op 2 november kwam de uitspraak: het Centro de Cultura Libertária dient te vertrekken. Dat zou een belangrijke aderlating voor de beweging zijn.

Tegen de uitspaak is men in beroep gegaan. Om de kosten van het proces te dekken (enkele duizenden euro's) is een internationale steuncampagne gestart. Zodoende vond in Amsterdam op 19 december een benefiet plaats in Joe's Garage.

Website: hier


Powered by Greymatter